Expertul in piete financiare Satyajit Das: Criza euro va lovi mai intai China, apoi SUA
euroueuniunea europeanazona eurochinasuacrizasatyajit dasgermania
Credeati ca vom scapa in curand de criza? Un autor de business de succes si expert in pietele financiare spune ca nici pe departe. Acesta crede ca problemele din zona euro se vor extinde ca o plaga in China si apoi in SUA.
Problemele din Europa vor frana cresterea Chinei si vor deturna refacerea economica din SUA, crede Satyajit Das, autorul bestsellerului
"Traders, Guns & Money: Knowns and Unknowns in the Dazzling World of Derivatives" si expert in produse financiare derivate.
Fiind cel mai mare partener comercial al Uniunii Europene, China nu are cum sa nu fie afectata de problemele Eurozone. Daca vrea sa mai inregistreze cresteri economice de doua cifre, statul asiatic trebuie, prin orice masuri, sa ajute la salvarea monedei euro. "Orice incetinire in Europa va afecta cresterea Chinei. China este de asemenea si un detinator major de obligatiuni ale statelor din zona euro", spune Das, citat de CNBC.com. Devalorizarea euro va insemna pierderi pentru toti cei care au creditat statele Eurozone, cumparandu-le titlurile de stat.
Fara o uniune fiscala si lansarea unor titluri de stat comune de catre Eurozone, Das crede ca recuperarea este foarte dificila pe batranul continent. Prelungirea crizei pe pietele financiare europene le va afecta inevitabil si pe celelalte, inclusiv pe cea mai mare din lume, Wall Street-ul. "S-ar putea repeta evenimentele din septembrie 2008. Pietele financiare s-ar putea bloca si increderea intre partenerii de afaceri evapora. Toate acestea se vor transmite in economia reala, ruinand recuperarea si asa slaba", detaliaza Das. Apoi banii vor cauta sa se adaposteasca sub umbrela dolarului, apreciindu-l considerabil. Astfel, va deveni foarte scump pentru SUA sa exporte.
Satyajit Das crede ca o eventuala prabusire a Zonei Euro va lovi nemilos Germania, "locomotiva" Europei. Readoptarea marcii germane ar putea insemna o apreciere rapida a acesteia (deoarece investitorii ar cauta protectie in moneda germana), dinamitand exporturile Germaniei.