Expert: Oalele sparte ale Europei nu ar trebui sa se sparga in capul contribuabililor
experteuropaideifinantarebancifaliment
Ideea potrivit careia contribuabilii ar trebui sa finanteze sistemul bancar bolnav din Europa este "ridicola" si nu functioneaza, a declarat un expert pentru CNBC.
Spania a cerut un bailout de la bancile sale. Cipru apeleaza la aceeasi metoda, pe fondul expunerii bancilor lor la criza din Grecia. "Ideea potrivit careia contribuabilii ar trebui sa isi asume riscul privat, dupa ce bancile au esuat este ridicola. Politica dusa pana acum nu functioneaza", a declarat Declan Ganley, presedintele si CEO-ul Rivada Networks.
Acesta a adaugat ca aspectul mentionat mai sus a cauzat probleme serioase tarilor "rascumparate", atunci cand povara pusa pe spinarea contribuabilului a deveni insuportabila, din multe puncte de vedere.
"Ideea potrivit careia contribuabilii ar trebui sa ajute institutiile insolvente este compromisa. Nu exista banii necesari pentru asa ceva", a mai spus Ganley.
Ganley a mai spus ca bancile cu probleme ar trebui sa se declare falimentare, deoarece nevoia de finantare la nivelul bancilor din Zona Euro a fost necunoscuta si astfel nu a putut fi planificata.
"Solutia pan-europeana la orice problema trebuie sa fie falimentul. E o idee veche, care trebuie liberalizata, astfel incat sa permitem institutiilor vizate sa intre in insolventa. Trebuie sa gaseasca fundul sacului si sa creasca de la "zero", asta e singura modalitate prin care mai poate fi generata o crestere economica in Europa", a subliniat Ganley.
Ganley a sugerat ca trebuie separati solventii de insolventi, astfel incat recompensele sa nu fie acordate anapoda. "Aceste banci sunt cele mai mari pierzatoare din industria europeana si le oferim recompense, pentru a ramane intr-o stare deplorabila. Trebuie sa le acordam libertatea de a falimenta".
Federalismul, "un cuvant murdar"
"Cu siguranta nu ne permitem sa umplem vidul, deoarece nu stim cat de mare este. Majoram in mod nejustificat riscurilor aparitiei unor forte centrifuge de-a lungul Europei. Efectul de domino ar putea submina proiectul european. Credibilitatea politica nu va supravietui", a mai spus Ganley. "Federalismul este un cuvant murdar si nu ar trebui sa fie asa. Cele mai multe decizii ar trebui realizate in slujba cetatenilor si in Europa, timp de zeci de ani, am transferat suveranitatea acestora catre institutii care nu mai sunt democratice".
sursa foto: manager.ro