Europa intra in depresiune economica
depresiuneeconomicaeuropazonaeuro
Depresiunea nu este cuvantul care sa descrie economia din zona euro, dar in curand, acesta ar putea deveni cel care va caracteriza situatia de pe continent. Acesta va fi rezultatul temerilor care se infiripa tot mai mult printre sperantele unei recuperari economice, care pare intr-un orizont prea indepartat.
"Somajul sparge tot mai multe recorduri, creditarea este la pamant, bancile cad ca mustele…cum numesti o economia ca asta”, a intrebat Carl Weinberg, economistul sef al Valhalla.
Nu exista o definitie batuta in cuie a ceea ce inseamna depresiune economica, dar economistii sunt de acord ca aceasta dureaza mai mult de doi ani iar in acest timp, rata somajului doboara recorduri, creditarea nu mai exista, iar productia economica va cunoaste un declin masiv.
Iar daca punem o parte din Europa la radiografie se va vedea ca aceasta este exact fenomenul care se intampla. Suntem in depresiune economica. Somajul grecesc a atins cota de 27,2% in ianuarie, in Spania este de 26%.
In toata zona euro sunt peste 19 milioane de someri, iar rata lipsei locurilor de munca se pare ca a atins o cota record de 12%.
PIB-ul pe zona euro este asteptat de catre toti investitorii de pe mapamond sa se contracteze pentru al saselea trimestru consecutiv, in aceste prime trei luni. Cei care fac estimarile creioneaza deja un an de contractie modesta si in 2013.
In asteptarea knock-out-ului
“Euro-zona este in asteptarea a doua socuri deodata: o criza financiara si o problema fiscala”, a declarat Bill Adams, economist al PNC Financial Services Group.
Incatusate de o moneda devalorizata, unele economii precum cea a Greciei, s-au vazut nevoite sa inceapa un drum lung pentru recuperarea competitivitatii. Toate aceste fenomene s-au scurs si spre nucleul economiei zonei euro ajungand la cea a Frantei sau a Germaniei, economiile numarul 1 ale regiunii.
Economia urata a Europei inca nu si-a pus bine amprenta definitiva pe piete.
Pe piata de capital, in ciuda micilor incidente, randamentele obligatiunilor raman mult in afara nivelelor de criza, care ar induce automat temeri in orice tara care ar vrea sa imprumute.
Cu toate acestea investitorii sunt cu ochii si pe economiile puternice. “Marea intrebare este daca marile economii au nevoie sa vada schimbari sanatoase in propriile sectoare majoritare sau daca economia americana va ramane atat de puternica incat sa influenteze performanta financiara si in alte piete” spunea john Greenwood, economist al Invesco Ltd. Din Londra.
Acesta este de parerea ca zona euro si Marea Britanie sunt pe cale sa devina ceva secundar, despartite de revenirea economica globala.