"Este destul de clar ca ne lipseste uniunea fiscala, dar este la fel de clar faptul ca populatia Europei nu sustine acest demers".
Zona euro se va automarginaliza, in conditiile in care competitivitatea va continua " sa se dezvolte in directii diferite", a declarat seful bancii daneze de investitii. Acesta a adaugat ca locuitorii zonei euro - cu precadere, Germania - stalpul economiei europene - nu vor face sacrificii pentru "cei mai slabi din zona euro" - Grecia si alte tari sud-europene.
Comentariile acide ale lui Christensen contravin celor vehiculate de sustinatorii zonei euro, care militeaza pentru austeritatea necesara mentinerii "uniunii".
Germania, cea mai mare economie din Europa, se teme ca un exit grecesc din zona euro ar putea provoca un efect de domino, in urma caruia tarile indatorate - Irlanda, Portugalia, Spania si Italia - vor reununta la euro, determinand scindarea Eurozonei.
In decembrie 2012, cancelarul german Angela Merkel a castigat suportul politic pentru acordarea bailout-ului catre Grecia. In iulie, Mario Draghi, presedintele Bancii Centrale Europene, a promis ca va face tot ce ii sta in putinta pentru a conserva moneda euro, fapt ce a declansat "cursa inarmarii" pentru obligatiunile grecesti, spaniole si italiene.
Totusi, Christensen de la Saxo Bank estimeaza ca moneda euro o sa dispara, in viitor - in ciuda ascensiunii din ultimele 13 luni - deoarece nu mai exista un suport general.
"Nu spun ca este un lucru rau faptul ca nu mai exista sustinere", a mai declarat Christensen, "deoarece capacitatea de a-ti ajusta moneda reprezinta un echilibru intre economiile diverse si fazele diferite de dezvoltare si evolutie. Cand aceste elemente dispar, te confrunti cu o serie intreaga de probleme".
CEO-ul bancii Saxo nu a dorit sa ofere o posibila cronologie a ceea ce va urma, dar a spus ca soarta euro depinde de cat de mult va fi dispusa populatia germana sa sustina "uniunea fiscala".
"Va pot spune insa ca problema se va agrava... Ma tem ca pietele vor fi foarte afectate, in cele din urma".