Economiile OCDE au crescut modest in trimestrul al doilea
ocdeorganizatia pentru cooperare si dezvoltare economicaprodus intern bruteconomiecresterescadereexport
Iminenta celei de-a doua recesiuni, care ar putea afecta tarile dezvoltate, a parut si mai serioasa luni, dupa ce statele membre ale Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica au anuntat ca majorarea Produsului Intern Brut in trimestrul al doilea al acestui an a suferit o contractare.
Cresterea economica in OCDE a "franat" cu 0,2% in perioada aprilie - iunie 2011, in scadere de la 0,3%, procent inregistrat in trimestrul anterior. PIB-ul "de grup", care include majoritatea tarilor din zona euro, SUA si Japonia, a suferit o incetinire a ritmului de crestere pentru al patrulea trimestru consecutiv.
Viitorul zonei euro ii ingrijoreaza tot mai mult pe investitorii din Germania si Franta, cele mai mari tari care adopta moneda euro, care nu au anuntat inca masuri de rezolvare a crizei; exista si pericolul unei contagiuni venite dinspre Grecia, tara grav afectata de criza financiara.
Unele din cele mai mari economii globale, precum Italia, sunt amenintate de un nivel ridicat al datoriilor. Spectrul recesiunii a venit sa bantuie din nou tarile occidentale, mai ceva ca legendarul "Calaret fara Cap", din filmele de groaza.
Economistii sunt ingrijorati de un posibil scenariu relativ apocaliptic, in care guvernele au irosit toate metodele de combatere a crizei si nu fac altceva decat sa astepte scufundarea "Titanicului".
In SUA, investitorii asteapta cu sufletul la gura si mainile in buzunare o rezolvare din partea aparatului de guvernamant al lui Barack Obama. Va veni salvarea? Nimeni nu poate ghici in globul de cristal.
Ritmul de crestere s-a anemiat cu 0,2% in zona euro in timpul trimestrului mentionat, in scadere de la 0,8% in primele trei luni ale anului. PIB-ul a crescut totusi cu 1,6% fata de trimestrul al doilea din 2010, in perimetrul OCDE, in scadere insa fata de cresterea de 2,4% inregistrata in trimestrul trecut.
Dintre economiile G7, Germania a inregistrat cea mai mare crestere anuala, cu un PIB in ascensiune (+ 2,7% fata de acelasi trimestru din 2010). De asemenea, exporturile germanilor au inregistrat cresteri semnificative. In Japonia, cutremurul din 11 martie 2011 si-a pus amprenta asupra economiei: PIB-ul niponilor a scazut cu 0,9%, transmite
CNBC.