Economia subterana din Europa infloreste cat vezi cu ochii
economieeconomie subteranamarea britanieochimunca la negruboom
Regimurile dure de impozitare, legislatia muncii tot mai dura pentru angajatori si cresterea lipsei de incredere a oamenilor in guverne ii determina pe multi europeni sa abandoneze formele legale de angajare si sa activeze la negru, generand miliarde de dolari pentru economia subterana, releva un nou studiu pan-european, prezentat marti.
Studiul comandat de think tank-ul britanic IEA (Institute of Economic Affairs), arata ca economia subterana europeana dispune de 30 milioane angajati, in toata Uniunea Europeana si activitatile economice ilicite constituie 20% din PIB-ul unor tari precum Spania, Italia si Grecia.
In Marea Britanie, economia subterana insumeaza 10% din PIB. In tarile nordice, procentul ajunge la 14%, iar in cele din sud, la 20-30%, informeaza IEA.
Studiul efectuat de Freidrich Schneider, profesor de economie la Johannes Kepler University din Austria si Colin Williams, proesor de politici publice la Sheffield University, arata ca economia subterana europeana a crescut semnificativ in ultimii ani, datorita "bulelor impozitarii" si pe fondul increderii tot mai scazute in guverne.
"Cheltuielile uriase ale guvernelor si majorarea nesabuita a impozitelor au determinat multi oameni si companii sa apeleze la angajari fara forme legale. Acesta este un cerc vicios periculos", au declarat cei doi cercetatori.
"Pe masura ce tot mai multi oameni au fost obligati sa lucreze in economia subterana, autoritatile fiscale ale statelor au pierdut banii din taxe. Astfel, au majorat taxele pentru cei cinstiti, stimuland si mai mult piata neagra a muncii".
Schneider si Williams sfatuiesc guvernele sa incurajeze antreprenoriatul si sa micsoreze impozitele. "O reducere a poverii fiscale va determina o reducere a economiei subterane".
Economia subterana variaza intre activitati aparent inofensive, precum babysittingul si plata unor servicii "la plic", pana la afaceri ilegale uriase cu alcool si tigari, a declarat Philip Booth, directorul editorial al IEA.
"Va exista mereu o economie subterana", a precizat Booth. "Chiar si tari precum Elvetia au economie subterana - 8% din PIB - si Elvetia este vazuta drept o tara cu o legislatie a muncii eficienta si o incredere ridicata a populatiei in autoritatile publice", a mai spus Booth, pentru CNBC.
In Marea Britanie, economia subterana este echivalentul a 10% din PIB, depasind valoarea de 150 miliarde lire sterline (230 miliarde dolari).
Booth a precizat ca taxele ridicate din Marea Britanie au fost sursa boom-ului economiei subterane in aceasta tara.
Tinand cont de natura opaca a economiilor subterane, autorii au concluzionat ca "este dificil" sa aduni informatii in acest sens. Totusi, tarile care au reusit sa contorizeze cumva fluxul pietei subterane au extras statistici surprinzatoare.
De exemplu, Danemarca a publicat recent un studiu, in care sugereaza ca 50% din populatie a apelat la angajati la negru si in unele sectoare, precum cel al constructiilor, 50% din forta de munca lucra in economia subterana.