Directorii din Marea Britanie castiga de 180 de ori mai mult decat angajatii obisnuiti
ceoafaceriasigurariexempleburberrysalarii
Salariile directorilor din Marea Britanie au crescut de 60-180 de ori fata de cele incasate de angajatii obisnuiti, incepand cu anii '90, informeaza un raport citat de BBC.
Think tank-ul High Pay Centre a precizat ca actionarii sustin in continuare majorarea salariilor directorilor, chiar daca se pot opune unor asemenea masuri.
Salariul unui director din FTSE 100 a crescut in 2013 de la 4,1 milioane lire sterline la 4,7 milioane lire sterline.
Guvernul britanic ar trebui sa ia masuri in acest sens, subliniaza autorii raportului.
In octombrie 2013, a intrat in vigoare o noua legislatie, care ofera mai multa putere pentru actionari, cand vine vorba de stabilirea salariilor directorilor.
"Elita" executiva
Politica de salarizare a unei companii trebuie sa obtina votul a cel putin 50% din actionari, pentru a fi adoptata.
Secretarul pentru Afaceri Vince Cable a introdus masura pentru a stabili un raport mai bun intre plati si performante.
Raportul High Pay Centre precizeaza ca, fara alte actiuni viitoare, increderea in companii va fi afectata de perceptia ca o "elita" executiva profita din plin de cresterea economica.
"Guvernul nu genereaza o schimbare in cultura salarizarii din Marea Britanie", a declarat directorul High Pay Centre, Deborah Hargreaves.
"Un salariu echitabil ar presupune ca toti angajatii pot profita de pe urma succesului companiei si ar fi umplute anumite "goluri". Saptamana trecuta, 52% dintre actionari au decis sa nu sustina raportul financiar al casei de moda Burberry.
Situatiile in care actionarii protestatari alcatuiesc o majoritate sunt destul de rare (acest lucru s-a intamplat doar de sase ori incepand cu anul 2000).
Printre cele mai recente exemple se numara gigantul din industria asigurarilor, Aviva. In 2012, investitorii au votat impotriva acordarii unui pachet salarial pentru CEO-ul Andrew Moss. La scurt timp, el a demisionat.