Dezastrul din Japonia in cifre
dezastru japoniajaponiacosturipibgoldman sachsnomura
Guvernul japonez estimeaza ca pagubele materiale provocate de cutremurul din 11 martie, urmat de un tsunami devastator, se ridica la 300 de miliarde de dolari. Contractia economica care, foarte probabil, urmeaza, va sterge 160 de miliarde de dolari din PIB-ul statului asiatic, se arata intr-o analiza realizata de agentia Reuters.
Numai costurile cu repararea infrastructurii energetice se vor ridica la 17 miliarde de dolari. La factura se adauga si costurile cu scoaterea din uz a centralei Fukushima Dai-chi, care se vor ridica la circa 19 miliarde de dolari.
"Diferente cruciale fata de cutremurele anterioare sunt lipsa electricitatii la scara larga si distrugerea lanturilor logistice", a declarat Naohiko Baba, economist-sef la reprezentanta bancii de investitii Goldman Sachs din Tokyo.
La costurile banesti uriase se adauga si cele umane: peste 12.000 de decese au fost confirmate, iar alte 15.000 de persoane sunt date disparute.
Alte cifre legate de dezastrul din Japonia:
- 170.000 de case din nordul tarii nu au electricitate.
- 46.000 de cladiri au fost distruse, iar 155.000 avariate.
- 2.000 de drumuri distruse.
- 56 de poduri trebuie refacute.
- 26 de linii de cale ferata au fost distruse sau necesita reparatii.
- Corporatiile ar putea pierde in total 17 miliarde de dolari in acest an din cauza problemelor de productie, distributie si lipsa componentelor, estimeaza compania Nomura.
- Japonia ar putea inregistra o scadere economica de 1,4% in primul trimestru al anului, urmata de o contractie similara in al doilea trimestru.
- Costurile asiguratorilor s-ar putea ridica pana la 30 de miliarde de dolari.