Deutsche Bank: Falimentul Greciei ar eclipsa colapsul Lehman Brothers
deutsche bankfaliment greciagrecialehman brothers
Situatia din Grecia este atat de critica incat o extindere a problemelor catre alte state europene ar putea duce la o criza mai mare decat cea declansata de colapsul bancii de investitii Lehman Brothers, a declarat Josef Ackermann, directorul executiv al Deutsche Bank.
"Daca ar fi Grecia insasi, asta inseamna deja mare. Dar daca alte tari sunt atrase in contagiune, ar putea fi mai mare decat Lehman Brothers", a spus seful celei mai mari banci germane, la un forum bancar organizat de Reuters.
El a avertizat si liderii europeni sa nu se grabeasca cu gasirea unei rezolvari, ci sa vina cu una buna. Cancelarul german Angela Merkel forteaza bancile, fondurile de pensii si asiguratorii sa vina cu date precise despre implicarea lor in viitorul pachet de salvare a Greciei pana pe 3 iulie. Ackerman a spus ca investitorii nu sunt pregatiti "sa arunce bani buni dupa cei rai".
Atena are nevoie disperata de urmatoarea transa de la Fondul Monetar International (FMI) si Uniunea Europeana (UE), in valoare de 12 miliarde de euro, pentru a evita o intrare imediata in incapacitate de plata.
UE pregateste un nou pachet de salvare, in valoare tot de 110 miliarde de euro, ca si precedentul. De data aceasta, liderii europeni vor sa convinga institutiile financiare private sa rostogoleasca datorii grecesti de 30 miliarde de euro.
Lipsa de transparenta asupra CDS-urilor
Ackerman a mai spus ca lipsa de transparenta asupra a cine detine niste instrumente numite credit default swaps (CDS), impiedica luarea unor masuri mai radicale, precum taierea unor sume cuvenite anumitor investitori. CDS-urile sunt asigurari in caz de neplata iar speculatorii le folosesc pentru a paria impotriva unor tari slabe din punct de vedere fiscal. Prin acestea se urca artificial dobanda perceputa la titlurile de stat, iar ulterior tara nu-si mai permite sa se imprumute la costurile respective.
La cum sunt organizate acum pietele financiare, bancile de investitii si fondurile speculative pot paria impotriva Greciei prin detinerea de CDS-uri fara a avea in acelasi timp si titlurile de stat pe care sa le apere prin cumpararea acestor instrumente financiare. Aceste dezechilibre accentueaza presiunea pe Grecia.
Spania si Italia, urmatoarele amenintate
Alte state din zona euro sunt si ele vulnerabile: Irlanda si Portugalia deja au luat cate un imprumut international, insa toata lumea se sperie de situatiile Spaniei si Italiei. Spania este afectata de spargerea bulei imobiliare si rata somajului de 20%. Agentia de rating Moody’s a retrogradat ratingurile a 30 de banci mici din Spania in martie, mentionand ca acestea ar avea nevoie de pana la 50 de miliarde de euro pentru a-si asigura un grad adecvat de capitalizare. Ratingul suveran al tarii a fost si el redus la Aa2.
Italia are o datorie publica de 119% din produsul intern brut (PIB), iar unele dintre bancile sale au anuntat ca vor sa isi majoreze capitalul. Italia este deja in vizor, costurile sale cu imprumuturile la 10 ani au trecut de o dobanda de 5%, potrivit MarketWatch. Actiunile bancilor italiene au fost suspendate vineri de la tranzactionare dupa ce s-au prabusit cu 10%. Moody’s a pus ratingul a 16 banci italiene si doua institutii financiare guvernamentale sub supraveghere pentru un posibil downgrade.
Fitch a avertizat Belgia, care are o datorie publica de 96,6% din PIB, ca i-ar putea scadea ratingul din cauza absentei prelungite a unui guvern. Si ratingul AAA al Frantei este amenintat daca nu-si reduce deficitul, potrivit Bloomberg.
Jean-Claude Trichet, presedintele Bancii Centrale Europene, declara recent ca riscurile privind stabilitatea financiara a zonei euro "dau semnale rosii", iar criza datoriilor de stat este pe cale "sa infecteze bancile".
Lehman Brothers a intrat in faliment in data de 15 septembrie 2008. Acesta este vazut drept momentul de cotitura pentru acutizarea crizei financiare si trecerea ei de la nivelul SUA la un impact planetar.