De unde nu e, nici economisirea nu cere
economiigrupul ingsondajromaniromaniabani
Un sondaj realizat de Grupul ING in Olanda, Belgia, Spania, Romania, Polonia, SUA, Mexic, India, Coreea si Japonia
arata ca romanii economisesc numai 7% din venitul lunar, fata de o medie globala de 12%.
In Olanda, Belgia si Mexic oamenii reusesc sa economiseasca 10% din venitul lunar; in Spania, 11%; in Japonia, 14%, iar, in India si Coreea, mai bine de 20%.
Si intr-adevar, ca roman, iti este greu sa pui bani deoparte din moment ce statisticile arata ca cei mai multi bani (32%) se duc pe alimente si pe produse pentru intretinerea locuintei (28%).
Numai un sfert dintre romani au un fond de urgenta suficient pentru a acoperi cheltuielile pe mai mult de sase luni, in timp ce, la nivel global, 30% dintre cetateni dispun de un fond de urgenta.
De aceea, si procentul romanilor care trebuie sa se imprumute in caz de mare necesitate este de 27%, fata de numai 16%, cat este procentul la nivel global. Potrivit studiului ING, mai bine de jumatate dintre romani simt ca nu detin controlul propriilor finante, iar 41% apreciaza ca, la pensie, vor dispune de resurse financiare mai reduse decat parintii lor.
Totodata, un sfert dintre romani nu se simt confortabil cand se gandesc la viitorul lor financiar, iar acest procent este printre cele mai mari inregistrate in tarile analizate.
Desi aproape 80% dintre romani pastreaza evidenta bugetului personal, nu se descurca la fel de bine cand vine vorba de pregatirea unui viitor mai sigur. Asa se face ca numai o treime au asigurare de viata, 36% au un cont de economii (jumatate comparativ cu media globala) si 25% au un plan de pensii (fata de 38% cat este media globala).
Cu numai 8% dintre repondenti care folosesc produse de investitii, romanii sunt pe ultimul loc in randul tarilor analizate de ING, procentul fiind de patru ori mai mic decat media din celelalte noua tari.
Iata, insa si o umbra de normalitate: la cardurile de credit stam mai bine, intrucat nu mai putin de 63% dintre cei intervievati folosesc un astfel de instrument, procent asemanator cu cel inregistrat la nivel global. Totodata, numai 15% dintre romani (comparativ cu 28% la nivel global) au o ipoteca.