De ce vrea China sa cumpere o parte din Norvegia
chinanorvegiahidrocarburiinvestitii
Dupa un deceniu in care a privit spre vest, spre Asia Centrala, pentru a-si asigura accesul la aprovizionarea cu energie, China isi indreapta privirile catre nord, unde s-a ivit posibilitatea cumpararii unei bucati de pamant din Norvegia.
Anuntul facut de curand de familia norvegiana Horn, din Bergen, ca vinde, prin licitatie, un teren de 217 km² in arhipelagul Svalbard, din Oceanul Arctic, i-a facut pe oficialii chinezi sa spere ca vor putea pune mana pe un potential de 20 milioane de tone rezerve de carbune.
Specialistii in energie sunt de parere ca zona arctica reprezinta ultima frontiera in materie de petrol si gaze, iar China nu putea sa lipseasca de la acest "festin" energetic. Cresterea rapida a cererii de energie in China, impreuna cu accesul la rutele maritime arctice, au determinat Beijingul sa caute noi proiecte de investitii in aceasta regiune.
China nu ar fi la prima tentativa de cumparare a unor terenuri in aceasta zona. In 2011 un magnat imobiliar chinez, Huang Nubo, a incercat sa cumpere un teren mai mare decat Svalbard, dar oferta sa de 200 milioane de dolari a fost blocata de autoritatile din Islanda, care s-au temut ca vor pierde prea mult din teritoriile lor.
China National Offshore Oil Corporation, o mare companie de stat, a incheiat un parteneriat cu firma islandeza Eykon, pentru a explora resursele energetice de pe coasta de sud-est a Islandei. Este un prim pas pe care il face marea natiune de la rasarit intr-o zona bogata in resurse, care se estimeaza ca ascunde 20% din rezervele nedescoperite ale Terrei.
In ultimii ani multe din investitiile chineze in domeniul energiei s-au facut in Asia Centrala. Dupa un recent turneu al presedintelui Xi Jinping in regiune s-au semnat importante intelegeri in domeniul energetic, inclusiv importul anual a 25 miliarde de metri cubi de gaz din Turkmenistan, precum si o investitie de 30 miliarde de dolari intr-un proiect comun cu Kazahstan-ul.