Cum pot face afaceri rentabile micii fermieri
fermierafacerifondurieuropeanministru
Pentru a-ti deschide o afacere profitabila in agricultura este necesara o investitie minima de 5.000 de euro, insa costul infiintarii unei ferme cu solar poate ajunge si la 100.000 de euro.
Pentru a nu pierde investitia, trebuie sa te orientezi pe anumite produse, astfel incat sa reusesti sa obtii un profit in cel mai scurt timp.
"Cele mai profitabile sunt cele cautate pe piata, acesta este criteriul dupa care trebuie sa ne ghidam. Rapita, floarea-soarelui, porumbul si graul, acestea sunt in acest moment cele mai profitabile, insa este posibil ca anul viitor sa nu mai mearga, deci nu poti garanta nimic. Nu e nimic batut in cuie.
Nu exista culturi pe care te poti baza 100%, cererea pe piata este foarte fluctuanta, de la un produs la altul, de la o specie la alta, e greu sa te pronunti. Insa e bine sa iti faci un plan pe termen mediu, de care sa te tii indiferent de situatie", a declarat seful Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania-LAPAR, Laurentiu Baciu, citat de Agerpres.
El a precizat ca, pentru 5 hectare de teren pe care vrei sa le cultivi, ai nevoie, la inceput, de aproximativ 5.000 de euro.
In acest sens, o ferma de vaci nu mai este profitabila in Romania, mai ales daca vinzi laptele la procesatori, caz in care iesi in paguba, considera Costel Caras, presedintele asociatiei crescatorilor de vaci Holstein-Ro.
Costel Caras a precizat ca un fermier are nevoie de cel putin 50 de vaci ca sa porneasca o afacere si trebuie sa investeasca cel putin 50-60.000 de euro, ca aceasta sa devina una profitabila.
Cu toate acestea, Dragos Frumosu, presedintele Federatiei Sindicatelor din Industria Alimentara (FSIA), a mentionat ca fermierii ar trebui sa se reorienteze catre vacile pentru carne, nu pentru lapte, din cauza pretului mic la produsele lactate.
Dragos Frumosu a adaugat faptul ca fermierii romani ar trebui sa se axeze pe productia de alimente bio, pentru ca avem zone foarte bune unde se pot cultiva legume si fructe pentru acest domeniu si sa dezvoltam productia de alimente traditionale.
Este nevoie de 80-100.000 de euro ca sa demarezi o afacere profitabila in agricultura, cu tot ceea ce implica ea, de la cumpararea terenului pana la realizarea constructiilor si achizitia tehnologiei necesare.
Fondurile europene asigura un start mai eficace pentru o afacere in agricultura, a mai precizat Dragos Frumosu, care mentioneaza ca este foarte important ce se va intampla cu alocarea lor in perioada 2014-2020.
"Guvernul trebuie sa faca o relatie cu o banca sau cu un fond de garantare, pentru ca sa asigure imprumutul investitorului, cu o dobanda foarte mica, pe termen mai lung si eventual cu o perioada in care sunt scutiti de plata ratelor, pana la finalizarea lucrarilor incipiente", a declarat presedintele FSIA.
In acest sens, ministrul Agriculturii, Daniel Contantin, a opinat, intr-un interviu citat de Agerpres, ca este absolut necesar ca in Romania, sa fie creata o cooperativa moderna.
"Asocierea este intr-adevar cel mai important lucru pe care putem sa il facem pentru toate produsele romanesti si nu vorbesc numai de lapte, intru si in zona de legume, fructe", a mentionat oficialul.
In plus, el a spus ca anul acesta vor fi puse la dispozitie fermierilor 50 de milioane de euro pentru a crea minim 1.000 de ferme de familie.
"Acestea vor fi definite in perioada urmatoare din punct de vedere al legislatiei, dupa care care vor intra la finantare. Incercam sa avem un procent de finantare nerambursabila cat mai mare.
Suntem in discutii in aceste zile si cu Bruxelles-ul si in interiorul Autoritatilor de Management, sa vedem cum putem face asta", a adaugat ministrul.