Cum descaleca Fiscul la firmele romanesti. Vezi aici cum ar trebui sa se desfasoare un control fiscal, potrivit legii
fisccontroale fiscaletaxe si impozitetvaministerul finantelorcodul de procedura fiscalainspectie fiscalaimpozitul pe profit
Cazurile in care inspectorii fiscali nu au respectat legea atunci cand au mers in controale sunt nenumarate. Va prezentam mai jos experienta recenta a unei firme de dimensiuni medii, precum si sfaturile oferite de specialistul Rentrop & Straton.
Un reprezentant al unei firme cu circa 50 de angajati ne-a scris, pe
www.PortalContabilitate.ro, povestindu-ne cum s-a desfasurat ultimul control fiscal. "Va rog sa imi spuneti cum ar trebui sa se desfasoare un control fiscal general de la Ministerul Finantelor. Ne-au anuntat telefonic sa le pregatim actele contabile pe ultimii trei ani, 2008 - 2010, pentru ca am fost selectati dintr-un numar de nu stiu cate firme pentru un control general fiscal si ca se vor prezenta doua persoane la firma noastra", ne scrie reprezentantul firmei.
In loc sa se prezinte doi inspectori, s-au prezentat trei. Mai mult, acestia nu aveau un ordin de serviciu. "Ne-au spus ca este control facut la solicitare si nicidecum de rutina, asa cum am fost anuntati. Si-au justificat actiunea prin faptul ca anul 2010 nu este inchis din punct de vedere al impozitului pe profit si ca trebuie sa le pregatim si anul 2007,dar ca oricum documentele contabile din 2010 le vor verifica, deci din punctul meu de vedere verifica patru ani, nu trei, cat anuntasera", mai spune reprezentantul firmei. "Din cate stiu eu, au voie sa faca control pe ultimii trei ani si numai in cazul in care apar probleme sa prelungeasca pana la cinci ani", a mai spus reprezentantul firmei, care doreste sa afle urmatoarele lucruri:
- Sunt obligata sa le prezint anul 2007? Sunt obligati sa imi raspunda la intrebarea: la solicitarea cui se face controlul?
- Va rog sa imi spuneti ce anume au voie sa controleze, ce documente sunt obligata sa prezint si in ce termen, la ce fel de intrebari trebuie sa raspund?
- Au voie sa isi faca copii dupa contracte, facturi si alte documente ale societatii?
- Care sunt legile care reglementeaza controlul fiscal general?
RASPUNSUL SPECIALISTULUI
Raspunsul de mai jos este oferit de Elena Garofil, expert in evidenta contabila si de gestiune, intocmire balanta de verificare, salarii si registre contabilitate.
Elena Garofil raspunde: "Potrivit art 105 alin (7) din Codul de procedura fiscala, la inceperea inspectiei fiscale inspectorul este obligat sa prezinte contribuabilului legitimatia de inspectie si ordinul de serviciu semnat de conducatorul organului de control. Inceperea inspectiei fiscale trebuie consemnata in registrul unic de control".
Mai mult, potrivit art. 98 din Codul de procedura fiscala:
(1) Inspectia fiscala se efectueaza in cadrul termenului de prescriptie a dreptului de a stabili obligatii fiscale.
(2) La contribuabilii mari, perioada supusa inspectiei fiscale incepe de la sfarsitul perioadei controlate anterior, in conditiile alin. (1).
(3) La celelalte categorii de contribuabili, inspectia fiscala se efectueaza asupra creantelor nascute in ultimii trei ani fiscali pentru care exista obligatia depunerii declaratiilor fiscale. Inspectia fiscala se poate extinde pe perioada de prescriptie a dreptului de a stabili obligatii fiscale, daca este identificata cel putin una dintre
urmatoarele situatii:
a) exista indicii privind diminuarea impozitelor, taxelor, contributiilor si a altor sume datorate bugetului general consolidat;
b) nu au fost depuse declaratii fiscale in interiorul termenului de prescriptie;
c) nu au fost indeplinite obligatiile de plata a impozitelor, taxelor, contributiilor si altor sume datorate bugetului general consolidat.
Cu privire la selectarea contribuabililor pentru inspectia fiscala, art. 100 din Codul de procedura fiscala prevede:
- Selectarea contribuabililor ce urmeaza a fi supusi inspectiei fiscale este efectuata de catre organul fiscal competent.
- Contribuabilul nu poate face obiectii cu privire la procedura de selectare folosita.
a) In situatia unei inspecti fiscale generale, selectata de catre organul fiscal competent, contribuabilul selectat trebuie anuntat prin transmiterea unui aviz de inspectie fiscala cu respectarea prevederilor art. 101 din Codul de procedura fiscala.
La art. 106 se prevede obligatia de colaborare a contribuabilului:
- Contribuabilul are obligatia sa colaboreze la constatarea starilor de fapt fiscale. Acesta este obligat sa dea informatii, sa prezinte la locul de desfasurare a inspectiei fiscale toate documentele, precum si orice alte date necesare clarificarii situatiilor de fapt relevante din punct de vedere fiscal.
- La inceperea inspectiei fiscale, contribuabilul va fi informat ca poate numi persoane care sa dea informatii. Daca informatiile contribuabilului sau cele ale persoanei numite de acesta sunt insuficiente, atunci inspectorul fiscal se poate adresa si altor
persoane pentru obtinerea de informatii.
- Pe toata durata exercitarii inspectiei fiscale contribuabilii supusi acesteia au dreptul de a beneficia de asistenta de specialitate sau juridica.
b) In situatia in care controlul se efectueaza ca urmare a unei sesizari cu privire la existenta unor fapte de incalcare a legislatiei fiscale, contribuabilul nu este anuntat in prealabil si se efectueaza un control inopinat conform art. 97 alin. 1 lit. a) din Codul de procedura fiscala .
In ambele cazuri, inspectorul este obligat sa prezinte contribuabilului legitimatia de inspectie si ordinul de serviciu semnat de conducatorul organului de control. Inceperea inspectiei fiscale trebuie consemnata in registrul unic de control.
Art. 94 alin. 3) din Codul de procedura fiscala:
Pentru ducerea la indeplinire a atributiilor inspectiei fiscale organul de inspectie fiscala va proceda la:
a) examinarea documentelor aflate in dosarul fiscal al contribuabilului;
b) verificarea concordantei dintre datele din declaratiile fiscale cu cele din evidenta contabila a contribuabilului;
c) discutarea constatarilor si solicitarea de explicatii scrise de la reprezentantii legali ai contribuabililor sau imputernicitii acestora, dupa caz;
d) solicitarea de informatii de la terti;
e) stabilirea corecta a bazei de impunere, a diferentelor datorate in plus sau in minus, dupa caz, fata de creanta fiscala declarata si/sau stabilita, dupa caz, la momentul inceperii inspectiei fiscale;
f) stabilirea de diferente de obligatii fiscale de plata, precum si a obligatiilor fiscale accesorii aferente acestora;
g) verificarea locurilor unde se realizeaza activitati generatoare de venituri impozabile;
h) dispunerea masurilor asiguratorii in conditiile legii;
i) efectuarea de investigatii fiscale constand in: constatarea si investigarea fiscala a tuturor actelor si faptelor rezultand din activitatea contribuabilului supus inspectiei sau altor persoane privind legalitatea si conformitatea declaratiilor fiscale, corectitudinea si exactitatea indeplinirii obligatiilor fiscale, in vederea descoperirii de elemente noi relevante pentru aplicarea legii fiscale;
j) aplicarea de sanctiuni potrivit prevederilor legale;
k) aplicarea de sigilii asupra bunurilor, intocmind in acest sens proces-verbal Potrivit art 56 din Codul de procedura fiscala coroborat cu prevederile pct. 54.2. din Normele de aplicarea a Codului de procedura fiscala, daca pentru stabilirea starii de fapt fiscale contribuabilul pune la dispozitia organului fiscal inscrisuri sau alte documente, in original, acestea vor fi inapoiate contribuabilului, pastrandu-se in copie la dosarul fiscal numai inscrisuri relevante din punct de vedere fiscal.
Controlul fiscal se efectueaza in conformitate cu prevederile OG 92/2003 cu modificarile si completarile ulterioare coroborate cu prevederile HG 1050/2004 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonantei Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedura fiscala.
Concluzionand :
- daca este o inspectie fiscala generala din initiativa organelor de inspectie fiscala, trebuie sa primiti un aviz de inspectie fiscala in care vor fi inscrise: obiectul inspectiei fiscale, perioada controlata, data inceperii inspectiei fiscale. Acest aviz va fi transmis impreuna cu "Carta drepturilor si obligatiilor contribuabilului pe perioada desfasurarii inspectiei fiscale" ;
- daca este o sesizare, acest aviz nu mai este transmis, dar organele de inspectie fiscala trebuie sa prezinte ordinul de seviciu, legitimatiile de inspectie fiscala si sa se inscrie in registru unic de control;
- cat priveste perioada controlata, ultimii trei ani fiscali pentru care exista obligatia depunerii declaratiilor fiscale - avand in vedere ca definitivarea exercitiului financiar privind impozitul pe profit se incheie la data de 25.02.2011 respectiv 25.04.2011, atunci pentru acest impozit are dreptul sa efectueze verificarea din anul 2007;
- organul de inspectie fiscala nu are obigatia sa va spuna la solicitarea cui se face verificarea;
- pentru stabilirea starii de fapt fiscale, organul de inspectie fiscala are dreptul sa solicite orice document relevant pentru indeplinirea atributiilor de inspectie fiscala, sa ridice inscrisuri, sa-si faca copii xerox dupa orice document considerat relevant dinpunct de vedere fiscal;