CERCUL STATELOR DATORNICE: Cine datoreaza cat si mai ales cui

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
CERCUL STATELOR DATORNICE: Cine datoreaza cat si mai ales cui CERCUL STATELOR DATORNICE: Cine datoreaza cat si mai ales cui
de Manager.ro la 18 Nov. 2011
Urmareste-ne pe Google News
cercstatedatoriizona eurostatele unite ale americiibanci

Cercul care ne va insoti pe durata articolului nostru cuprinde datoriile externe ale pricipalilor jucatori din Zona Euro, precum si situatia altor economii mari. Sagetile indica mai exact cati bani datoreaza fiecare stat bancilor din restul tarilor.

Acesti indicatori pornesc de la datornic spre creditor si reprezinta "stivele de bani" datorate la nivelul lunii iunie 2011. Culorile atribuite statelor arata nivelul de "alerta economica" din fiecare tara, unde "rosu" reprezinta o stare aproape critica.

Europa se straduieste sa gaseasca o solutie la criza Zonei Euro, pe fondul datoriilor in crestere, a stagnarii economice si a zvonurilor pesimiste din pietele financiare. Dupa ce grecii, irlandezii si portughezii au cautat sa se imprumute, italienii au ajuns la un nivel inacceptabil al costurilor creditarii. Problema Italiei este una din ultimele adaugate nefericitei liste corespunzatoare Zonei Euro.

In conditiile in care sistemul financiar european este interconectat cu cel global, problema devine una universala si repercusiunile vor fi majore. Creditarile intre tari reprezinta o problema minora in vremuri de boom economic. La polul opus, cand un stat nu-si mai poate achita datoriile, bancile si institutiile financiare de peste hotare, care l-au creditat, sufera pierderi insemnate. Fenomenul afecteaza atat bancile, cat si societatea. In cercul vicios putem observa cine datoreaza cat si mai ales cui.




Statele Unite ale Americii

PIB: 10,8 trilioane euro
Datorie externa: 10,9 trilioane euro
Datorie externa per capita: 35.156 euro
Datorie externa ca procent din PIB: 101%
Datoria guvernamentala ca procent din PIB: 100%
Risc: Scazut

Chiar daca datoria externa a Americii este aproape echivalenta cu PIB-ul anual, aceasta ramane "un pariu sigur", cel putin deocamdata. Totusi, retrogradarea ratingului de catre Standard & Poor's a reprezentat un dus rece pentru americani. Asia - in principal China si Japonia - detine mare parte din datoria externa a SUA; Europa este pe locul II. Astfel, orice se va intampla in Zona Euro va avea impact deosebit asupra sistemul bancar din SUA. In Europa, Marea Britanie, Elvetia si Franta detin cea mai mare parte din datoria SUA, care ajunge la cateva sute de miliarde de dolari.



Marea Britanie

PIB: 1,7 trilioane euro
Datorie externa: 7,3 trilioane euro
Datorie externa per capita: 117.580 euro
Datorie externa ca procent din PIB: 436%
Datorie guvernamentala ca procent din PIB: 81%
Risc: Scazut

Marea Britanie are, intr-adevar, o datorie externa semnificativa, generata in mare parte de industria bancara. Raportul pronuntat Datorie/PIB se datoreaza, spun analistii, sectorului financiar britanic, unde capitalul circula, nu sta. Aceasta datorie externa nu este vazuta ca o problema iminenta, deoarece Marea Britanie detine active importante. Economia britanica este insa expusa la datoriile irlandezilor, precum si ale italienilor si portughezilor. In schimb, Marea Britanie datoreaza bani buni Germaniei si Spaniei.



Germania

PIB: 2,4 trilioane euro
Datorie externa: 4,2 trilioane euro
Datorie externa per capita: 50.659 euro
Datorie externa ca procent din PIB: 176%
Datorie guvernamentala ca procent din PIB: 83%
Risc: Scazut

Cea mai prolifica economie din Europa este expusa crizei din Grecia, Irlanda si Portugalia, dar cel mai mult celei din Spania. Daca una din aceste tari va intra in incapacitate de plata, Germania va fi grav afectata. In consecinta, franarea locomotivei industriale a Europei ar aduce prejudicii intregului continent.



Japonia

PIB: 4,1 trilioane euro
Datorie externa: 2 trilioane euro
Datorie externa per capita: 15.934 euro
Datorie externa ca procent din PIB: 50%
Datorie guvernamentala ca procent din PIB: 233%
Risc: Scazut

A treia economie a lumii inregistreaza cel mai mare nivel al datoriei publice, dintre cele dezvoltate. Totusi, mare parte din aceasta este administrata intern, astfel incat riscul unui default nu ii sperie pe japonezi. Criza financiara globala, dezastrul natural din luna martie 2011, yenul japonez in crestere si recesiunea europeana aduc nori negri deasupra economiei nipone. In ciuda acestor estimari, guvernul a promis ca va aduce deficitul bugetar anual al tarii pe surplus, pana in 2020.



Grecia

PIB: 0,2 trilioane euro
Datorie externa: 0,4 trilioane euro
Datorie externa per capita: 38.073 euro
Datorie externa ca procent din PIB: 252%
Datorie guvernamentala ca procent din PIB: 166%
Risc: Ridicat

Grecia este profund indatorata si a primit deja creditare. Chiar daca economia greceasca este redusa si unda de seism financiar (in cazul default-ului) ar putea fi absorbita de Zona Euro, cea mai mare temere se refera la "contagiune" - default-ul grecesc ar putea genera o catastrofa economica pentru alte economii mai puternice (ex: Italia).



Irlanda

PIB: 0,2 trilioane euro
Datorie externa: 1,7 trilioane euro
Datorie externa per capita: 390.969 euro
Datorie externa ca procent din PIB: 1.093%
Datorie guvernamentala ca procent din PIB: 109%
Risc: Ridicat

Irlanda a instituit o serie de masuri de austeritate. Economia sa isi revine, ce-i drept modest. Dupa boom-ul economic din 2008, tara a intrat in recesiune, pe fondul crizei globala a creditarii - au fost acordate credite accesibile, care au alimentat o crestere nesustenabila a pietei imobiliare. Marea Britanie este cel mai mare creditor al Irlandei.



Italia

PIB: 1,2 trilioane euro
Datorie externa: 2 trilioane euro
Datorie externa per capita: 32.875 euro
Datorie externa ca procent din PIB: 163%
Datorie guvernamentala ca procent din PIB: 121%
Risc: Ridicat

Italia are multe datorii, dar ramane stabila, comparativ cu Grecia si Portugalia. Investitorii au fugit insa de mediul de afaceri din Italia, compromis de tensiunile politice si economice. Franta este cea mai expusa tara la datoria italiana.



Portugalia

PIB: 0,2 trilioane euro
Datorie externa: 0,4 trilioane euro
Datorie externa per capita: 38.081 euro
Datorie externa ca procent din PIB: 251%
Datorie guvernamentala ca procent din PIB: 106%
Risc: Ridicat

Portugalia este in recesiune. Actualmente, Executivul implementeaza o serie de masuri de austeritate si incearca sa privatizeze companiile neprofitabile. Portugalia este datoare vanduta la Spania. Grecia este expusa, de asemenea, datoriei portugheze.



Spania

PIB: 0,7 trilioane euro
Datorie externa: 1,9 trilioane euro
Datorie externa per capita: 41.366 euro
Datorie externa ca procent din PIB: 284%
Datorie guvernamentala ca procent din PIB: 67%
Risc: Mediu

Portugalia este principala grija a Spaniei, care ii datoreaza miliarde de euro. De asemenea, Spania datoreaza bani multi Germaniei si Frantei. Pe masura ce guvernul spaniol incearca sa mentina datorie sub control, exista temeri privind o posibila reintrare a tarii in recesiune. Bula imobiliara din 2008 a impins Spania spre criza.



Franta

PIB: 1,8 trilioane euro
Datorie externa: 4,2 trilioane euro
Datorie externa per capita: 66.508 euro
Datorie externa ca procent din PIB: 235%
Datorie guvernamentala ca procent din PIB: 87%
Risc: Mediu

A doua cea mai importanta economie europeana este foarte expusa la criza datornicilor din Zona Euro. Bancile sale sunt expuse datoriilor Greciei, Italiei si Spaniei. Acest impas cauzeaza tensiuni in pietele financiare. Economia Frantei creste greu si consumul a scazut.

* Informatii despre sursa: BIS (Bank for International Settlements), FMI, Banca Mondiala, UN Population Division (org.ONU)

Note: Informatiile furnizate de BIS arata ce banci sunt expuse datornicilor lor - atat datorie externa privata, cat si guvernamentala - din alta tara. Indicii nu cuprind si datoriile non-bancare. Datornicii-cheie si creditorii-cheie sunt prezenti in cerc. Chiar daca China este expusa datoriilor europene, nu au existat statistici in acest sens.

Valorile PIB sunt din 2010, apartinand FMI. De asemenea, raportul "datorie guvernamentala/PIB" este calculat tot de FMI. Valorile datoriei externe sunt furnizate de Banca Mondiala/FMI (2011). Datoria externa pe cap de locuitor este calculata folosind valorile furnizate de UN Population Division (org.ONU).

Ultimele NOUTATI

Masa de Craciun,
Life Style

Masa de Craciun, "pe saracie". Romanii sunt nevoiti sa cumpere la suta de grame de Sarbatori

today26 Dec. 2024
Mos Craciun a saracit! Putini mai primesc cadouri de lux sub brad
Life Style

Mos Craciun a saracit! Putini mai primesc cadouri de lux sub brad

today25 Dec. 2024
3 preparate care nu lipseau de pe masa de Craciun in comunism
Astazi in istorie

3 preparate care nu lipseau de pe masa de Craciun in comunism

today24 Dec. 2024
De ce nu trebuie sa speli rufele in ziua de Craciun? Superstitii care aduc ghinion in familie
Afla...

De ce nu trebuie sa speli rufele in ziua de Craciun? Superstitii care aduc ghinion in familie

today24 Dec. 2024
Friptura de Craciun? De ce nu e bine sa speli carnea de porc inainte de gatire pericolul pe care multi il ignora
Reteta zilei

Friptura de Craciun? De ce nu e bine sa speli carnea de porc inainte de gatire pericolul pe care multi il ignora

today24 Dec. 2024
Masa de Craciun gata intr-o ora. Cum sa gatesti friptura de porc care se topeste in gura sfaturi de la bucatarii profesionisti
Reteta zilei

Masa de Craciun gata intr-o ora. Cum sa gatesti friptura de porc care se topeste in gura sfaturi de la bucatarii profesionisti

today24 Dec. 2024
Reteta originala de salata de boeuf cum sa pregatesti cel mai iubit preparat de sarbatori
Reteta zilei

Reteta originala de salata de boeuf cum sa pregatesti cel mai iubit preparat de sarbatori

today23 Dec. 2024
De ce nu trebuie sa pleci din casa de Craciun? Superstitii care iti pot afecta norocul in noul an
Afla...

De ce nu trebuie sa pleci din casa de Craciun? Superstitii care iti pot afecta norocul in noul an

today23 Dec. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special de mai jos?
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cuRegulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

3 preparate care nu lipseau de pe masa de Craciun in comunism
Astazi in istorie

3 preparate care nu lipseau de pe masa de Craciun in comunism

today24 Dec. 2024
De ce nu trebuie sa speli rufele in ziua de Craciun? Superstitii care aduc ghinion in familie
Afla...

De ce nu trebuie sa speli rufele in ziua de Craciun? Superstitii care aduc ghinion in familie

today24 Dec. 2024
Friptura de Craciun? De ce nu e bine sa speli carnea de porc inainte de gatire pericolul pe care multi il ignora
Reteta zilei

Friptura de Craciun? De ce nu e bine sa speli carnea de porc inainte de gatire pericolul pe care multi il ignora

today24 Dec. 2024
Masa de Craciun gata intr-o ora. Cum sa gatesti friptura de porc care se topeste in gura sfaturi de la bucatarii profesionisti
Reteta zilei

Masa de Craciun gata intr-o ora. Cum sa gatesti friptura de porc care se topeste in gura sfaturi de la bucatarii profesionisti

today24 Dec. 2024

Aboneaza-te la
Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole
despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare,
Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT
Raportul Special
"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016
x