Cenzurarea internetului e din ce in ce mai apasatoare. Se vor revolta oamenii si online?
internetapplecenzurablackberrygooglestiri egiptegipt stirilegi
Oprirea internetului in Egipt este doar unul din multele cazuri de cenzura asupra informatiei care au loc in lumea noastra. Pe langa odiseea de anul trecut cu cenzurarea Google in China si faptul ca anumite guverne din Orientul Mijlociu vroiau sa stie ce-si scriu utilizatorii de BlackBerry, nimeni nu a adus serios in discutie cenzura existenta pe Web pana saptamana trecuta.
Organizatia "Reporteri Fara Frontiere" a realizat o harta cu date legate de cenzura pe internet. Peisajul nu e deloc placut: aproape toata lumea industrializata este moderat cenzurata de autoritati. Incepi sa-ti pui niste semne de intrebare cand doar tari precum Mongolia, Madagascar si Zair si-au deschis netul complet.
Puteti vedea harta cenzurii pe internet aici.
Socant este ca aproape o cincime din lume este sub supraveghere iar aici exista tari la care nu te-ai astepta, precum Australia. Plus o gramada de state unde cenzura e atotcuprinzatoare. Vorbim de China, unde disidentii sunt persecutati, Myanmar, Iran, Arabia Saudita, care a promulgat recent cele mai dure legi pentru bloggeri, Siria, Vietman, Uzbekistan sau Turkmenistan.
La ce este cenzurat, avem o mare surpriza: 20% sunt bloguri, 19% partide politice, cate 9% la organizatii non-guvernamentale si indivizi iar cu cate 5% avem sindicate si forumuri.
Care sunt motivele? Potrivit statelor care folosesc cenzura, acestea sunt mentinerea valorilor sociale traditionale, mentinerea stabilitatii politice si a securitatii nationale. Iar cand toate cele trei motive se intalnesc, ne dam seama cat de greu este. In aceasta categorie avem China, Iran, Pakistan, Etiopia si Emiratele Arabe Unite.
A, si sa nu uitam de cenzura aplicata de companii. Este vorba de sistemele inchise precum cel folosit de Apple. Compania le "interzice" utilizatorilor sai accesul la anumite servicii. De exemplu, nu vrea sub nicio forma ca mediul Flash (folosit la scara larga pe internet) sa fie instalat pe terminalele sale iar dezvoltatorii nu au voie sa incarce pe App Store aplicatii care rivealizeaza cu cele produse de Apple, programe care ofera continut sexy sau pornografie. "Apple a intrat pe lista celor care ameninta sa transforme internetul intr-un produs proprietar dirijat de la Cupertino", spunea anul trecut Sir Tim Berners-Lee, fondatorul webului.