Cele mai fierbinti 10 investitii in urmatorii ani
investitiiglobal equity strategymerrill lynchbank of americaraportstrategii
Cei de la Global Equity Strategy, din cadrul Merrill Lynch, detinuta de Bank of America, au lansat un raport despre strategiile investitionale pe termen lung, coordonat de Michael Harnett.
In 2013, ei estimeaza un target de 1.600 pentru S&P 500, cu 10% mai mare decat in prezent. Raportul aduce in discutie si cele mai "fierbinti" 10 fenomene globale, care vor influenta investitiile in anii urmatori.
Acestea variaza intre obezitatea globala, bunastarea pietelor emergente si independenta energetica a americanilor. Toate aceste idei de investitii reprezinta practic un scut in fata economiei dezintermediate si ilustreaza rotatia de la bonduri la actiuni.
1. Obezitatea
Rationament: Obezitatea cumuleaza 20% din cheltuielile anuale medicale din SUA; de asemenea, nivelul obezitatii a ajuns la 20% in unele orase chineze.
De cumparat: Actiuni farmaceutice si medicale, actiuni ale companiilor producatoare de alimente nutritive, actiuni ale producatorilor de medicamente pentru slabit si actiuni ale producatorilor de echipamente sportive & de fitness.
2. Independenta energetica a SUA
Rationament: Tehnologia extractiei a plasat SUA intr-o zona buna, in care isi poate asigura independenta energetica.
De cumparat: Actiunile producatorilor petrolieri, ale rafinariilor, ale firmelor producatoare de chimicale, ale celor din transport, retail si utilitati.
3. Seceta
Rationament: Cererea globala pentru apa va depasi cu 40% stocurile disponibile in urmatorii 20 de ani si pana in 2030, apa va fi mai putin abundenta decat petrolul, estimeaza specialistii.
De cumparat: Investiti in apa, fertilizatori, agricultura, ferme, eficienta energetica, biocombustibili si energia regenerabila.
4. Deflatie, inflatie si volatilitate
Rationament: Politica monetara extrema a bancilor centrale va determina fluctuatii macroeconomice masive. Riscurile sunt mai mari, atunci cand persoanele fizice si cele juridice traverseaza fenomenul de deleveraging.
De cumparat: Aur, fonduri in aur etc.
5. Bonduri
Rationament: Promisiunea Rezervei Federale americane potrivit careia va mentine randamentele aproape de zero pana in 2015 este decisiva - activele cu randament ridicat sunt foarte solicitate.
De cumparat: Bonduri cu randament ridicat, bonduri din pietele emergente, actiuni etc.
6. Cresterea modesta
Rationament: Cresterea economica modesta va continua si in anii urmatori, astfel incat ar trebui sa cumparati companii intregi, la cele mai bune preturi.
De cumparat: Actiuni globale, actiuni tehnologice si datorii din pietele emergente.
7. Creditori versus debitori
Rationament: Favorizati un bilant contabil echilibrat, pana cand pietele financiare si de creditare isi vor reveni.
De cumparat: Creditorii in defavoarea datornicilor, companiile in favoarea tarilor si cele mai bune actiuni globale, in privinta raportului calitate/pret.
8. Piata imobiliara americana isi revine?
Rationament: Analistii imobiliari estimeaza ca piata va genera un profit de 36% in urmatorii zece ani.
De cumparat: Titluri ipotecare si retaileri din domeniul renovarii caselor si locuintelor.
9. Europa este in impas
Rationament: Din cauza crizei datoriilor suverane, activele europene au preturi foarte scazute.
De cumparat: Actiuni ale companiilor europene, ale exportatorilor, dividende, bonduri ale bancilor europene.
10. Pietele emergente, un magnet
Rationament: Pietele emergente vor contribui cu 0,81 dolari la fiecare dolar din cresterea economica globala, in 2012.
De cumparat: Companiile producatoare de bunuri de larg consum, cu expunere la pietele emergente, fonduri de healthcare din pietele emergente, actiuni ale companiilor din Rusia si pe piete precum Arabia Saudita, Nigeria si Qatar.