Cea mai promitatoare valuta in 2013? Nu e cea la care ne-am fi gandit
indiavalutarupia indianatiteipetrolgrup
Cea mai "lenesa" valuta din Asia, scrie CNBC, ar putea deveni in 2013 o revelatie. Discutam despre rupia indiana, care a scazut cu 13%, de la momentul ascensiunii maxime, atinse in luna februarie. Un expert financiar spune insa ca aceasta isi va reveni spectaculos.
Rupia indiana a fost compromisa de cresterea economica anemica si lipsa interesului investitorilor, combinate cu incapacitatea guvernului de a reforma sistemul financiar. De exemplu, rupia a scazut cu 17% in intervalul februarie-iunie 2012, determinand majorarea costurilor importurilor si explozia inflatiei.
Dar 2013 ar putea fi un an bun pentru moneda indienilor sau cel putin asa considera Bank of America-Merill Lynch (BAML), care estimeaza ca rupia se va aprecia cu 10% fata de dolarul american.
"Ne confruntam cu o crestere globala anemica, excesul lichiditatilor, iar capitalul va fi influentat de aprecierea monedelor. Rupia va fi una din cele mai performante valute in 2013", a declarat Claudio Piron, seful responsabil pentru strategia Forex a BAML in Asia.
Dupa un an 2011 in care a inregistrat cele mai slabe performante din Asia, piata bursiera indiana a crescut cu 25% in 2012, atragand investitii straine in valoare de 19 miliarde dolari. Aproximativ 7,5 miliarde dolari au intrat pe piata dupa ce guvernul a anuntat ca va reforma economia, la mijlocul lunii septembrie.
De asemenea, chiar daca India a dezamagit investitorii in 2012, in privinta cresterii economice, care a stagnat la 5,3% in T3, Piron a declarat ca in 2013, economia Indiei va creste cu 6,5%. Inflatia Indiei se va diminua de la 7,6% la 6,8%.
Chiar daca rupia indiana ofera o oarecare valoare comparativ cu grupul de 36 de valute analizate, strategul Justin Harper de la IG Markets a precizat ca aceasta este o moneda periculoasa, pe care nu se poate paria, daca tinem cont de istoricul guvernului indian in privinta implementarii reformelor economice.
Anul trecut, guvernul a renuntat la promisiunea prin care permitea accesul investitiilor straine directe in zona de retail a Indiei, dupa ce a intampinat rezistenta rivalilor politici.
India s-a straduit sa tina in frau un deficit major, care a crescut la 185 miliarde dolari in anul financiar incheiat in martie 2012, din cauza pretului ridicat la petrol. India importa doua treimi din necesarul sau de titei.