Ce (mai) sunt banii?
baniobiecteproblemefinanteantreprenorifaliment
Pentru cei mai multi oameni, banii si tehnologia fac parte din categoria "magiei functionale".
Detaliile despre functionarea acestor elemente sunt aproape necunoscute, chiar daca vedem cum isi fac treaba.
Suntem ingrijorati cu privire la scaderea pietei, dar ezitam sa aprofundam motivele colapsului. Vom fi nevoiti sa ne vindem sufletul "diavolului"? Vom fi nevoiti sa cunoastem formule matematice, pentru a lucra cu banii?
Ce (mai) sunt banii? Care este problema lor? Ce putem imbunatati?
Billy Alvarado, fondatorul sistemului de multi-payment Stripe, spune ca banii nu reprezinta un instrument singular, ci un dispozitiv multifunctional: un simbol al barterului; o unitate de stocare; un stimul pentru ambitia personala; un mijloc de a-ti "cantari" valoarea in societate; o metoda pentru compararea valorilor tarilor din intreaga lume.
Una din problemele monedei virtuale bitcoin tine de natura sa inovativa, in contradictie cu lipsa unei definitii - precum furnizarea unei metode stabile pentru schimburile monetare - bitcoin nu stie sa faca toate aceste lucruri.
Rezultatul este o proliferare a platformelor, aplicatiilor si sistemelor, care trebuie sa defineasca si sa rezolve problema. Exista unele elemente care limiteaza dezvoltarea ecosistemului economic si avem datoria de a le identifica.
Unii antreprenori considera ca banii trebuie sa stimuleze colaborarea intre oameni. Dorinta noastra de proprietate ne va falimenta, in timp ce tehnologia si economia comuna ne vor "salva sufletele".
"Banii nu reprezinta niste obiecte", a declarat Jim Bendell, directorul Institute for Leadership and Sustainability. "Este o modalitate de mentinere a socotelilor intre oamenii care se ajuta reciproc".
Altii considera ca banii reprezinta un simplu instrument de generare a bunastarii. Bariera din calea cresterii sustenabile este generata de sistemul bancar imoral.
Banii ar trebui indreptati spre economia reala, nu spre bulele imobiliare. Exista si antreprenori care vad in bani un beneficiu, atat pentru persoanele fizice, cat si pentru societate.
Fundrise, un startup care le permite oamenilor sa investeasca minim 200 de dolari in proiecte imobiliare, face deja valuri in SUA.
Unitatea singulara care uneste toate aceste viziuni tehnologice tine de importanta increderii si influentei brandingului.
Modelele financiare alternative vor fi popularizate doar daca vor oferi un sentiment de egalitate si securitate pentru consumatori.
Cea mai grava problema din industria finantelor - cea a inegalitatii - este cel mai putin explorata.