Din pacate, exista riscul ca romanii si vecinii lor sa se fi miscat prea tarziu. Ideea nu ar fi fost una rea, cu conditia ca ea sa fi fost promovata in urma cu cel putin doi ani, perioada in care pretul mediu al gazului natural pe piata americana a fost de 3 dolari pe milionul de unitati termice britanice (mmBtu),ca urmare a boom-ul inregistrat in productia de gaze de sist.
Potrivit Energy Report, in prezent, pretul gazelor din SUA este de 4,2 dolari/mmBtu, ca urmare a iernii extrem de reci din SUA, care a majorat cererea de gaze. La noul pret al gazelor de pe continentul american, costurile cu exportul gazelor catre Europa (de prelucrare, stocare, transportare si regazificare) ar ajunge la aproximativ 9,5 dolari/mmBtu, aproximativ 336 dolari pe mia de metri cubi.
Noul pret distruge marja de profit care ar fi putut fi obtinut la un pret mai redus al gazelor in SUA, in pofida faptului ca pe Batranul Continent, pretul gazelor este mult mai scump decat cel din Statele Unite. In Marea Britanie, cel mai mare consumator de gaze din Europa, pretul acestora a fost in 2012 de 9,48 dolari pe mmBtu, aproximativ 335,4 dolari pe mia de metri cubi. Rusia a furnizat in ultimii doi ani gaze statelor europene, la un pret legat de cel al petrolului, de aproximativ 13 de dolari pe mmBtu, aproximativ 460 de dolari pe mia de metri cubi. Paradoxal, asa se face ca mult hulitul carbune a revenit la putere in Europa, costul sau de productie fiind de doar 5 dolari mmBtu, aproximativ 177 de dolari pe mia de metri cubi.
La vechiul pret al gazelor din SUA, de 3 dolari pe mmBtu (100 de dolari pe mia de metri cubi), costurile cu exportul gazelor catre Europa (de prelucrare, stocare, transportare si regazificare) ar fi ajuns la aproximativ 8,3 dolari pe mmBtu, aproximativ 293,66 dolari pe mia de metri cubi. Adica un cost mai redus decat pretul din Marea Britanie (de 335,4 dolari sau decat media de 460 de dolari ceruta de Rusia in ultimii ani).
La noul pret al gazelor de pe piata americana, 4,2 dolari/mmBtu, costul de export ar fi de 9,5 dolari/mmBTU sau 336 dolari pe mia de metri cubi, pret aproape identic cu cel al gazelor comercializate in Marea Britanie.
Anul trecut, pretul mediu al de import al gazelor in Romania era de aproximativ 390 de dolari pe mia de metri cubi, iar cel reglementat al gazelor de productie interna de 196 de dolari pe mia de metri cubi. Cu alte cuvinte, chiar si in conditiile noilor preturi, Romania ar putea importa gaze mai ieftine din SUA cu 54 de dolari pe mia de metri cubi decat cele din Rusia. Numai ca, daca gazul rusesc intra in Romania prin conducte, cel american ar trebui lichefiat si apoi delichefiat, iar Romania nu detine infrastructura necesara in acest sens. Construirea acestei infrastructuri ar implica investitii suplimentare, cae ar putea eroda diferenta de pret dintre gazul american si cel rusesc.
In plus, chiar si pretul de 4,2 dolari/mmBtu este insuficient pentru a sustine productia din SUA, in special cea de gaze de sist. Daca pretul gazelor ar ajunge in SUA la nivelul minim al costurilor de productie a gazelor de sist, adica la 5 dolari mmBtu, atunci costurile cu exportul gazelor in Europa s-ar ridica la 10,66 dolari pe mmBtu, aproximativ 377 de dolari pe mia de metri cubi. Adica mai mult decat platesc la ora actuala britanicii pe gaze si undeva in apropierea nivelului de pret pe care-l practica Rusia, care in ultimul timp, lovita de actiunile deschise de companiile europene la curtile de arbitraj si de decizia Comisiei Europene de a deschide o ancheta anti-trust impotriva Gazprom, a decis sa renegocieze o serie de contracte.
Potrivit National Journal, citat de Mediafax, Austria, Cehia, Estonia, Finlanda, Letonia, Lituania, Polonia, Romania si Slovacia lucreaza cu o firma din Washington specializata in relatii cu autoritatile pentru lansarea in februarie a unei coalitii de lobby, in colaborare cu companii americane active in sectorul energetic. Cele noua tari au trimis reprezentanti in decembrie la o intalnire la ambasada Lituaniei la Washington. Alti potentiali participanti sunt Croatia, Ungaria, Slovenia, Suedia si Grecia, a declarat o sursa responsabila cu organizarea grupului de lobby la firma cu care lucreaza statele est-europene.
Coalitia se va numi LNG Allies si va face lobby pe langa autoritatile americane pentru a permite statelor respective un acces mai usor la gazele naturale din SUA. In prezent, legea federala a SUA restrictioneaza semnificativ exporturile de gaze naturale catre tari care nu sunt partenere de liber schimb.
Ultimele NOUTATI
Cati bani castiga in medie un roman? Raspunsul o sa va surprinda!
Ghid ESET: Managementul eficient al angajatilor in contextul securitatii digitale - de la angajare la offboarding
Analiza EY Romania. Razboiul fiscal-tarifar intre SUA si restul lumii – unde e Romania?
Rezervele internationale ale Romaniei, in scadere - pot aparea probleme in capacitatea tarii de a mentine economia in echilibru si de a pastra increderea investitorilor
Dosar greu de evaziune in Ilfov! ANAF a descoperit cinci depozite nedeclarate si o diferenta de stoc de peste un milion de lei in urma unui control antifrauda
Statul se imprumuta cu doua maini de la populatie. Lanseaza o noua emisiune de titluri de stat, cu dobanzi istorice
Partenerii nostri
NOU in REGES Online. Concediile medicale trebuie inregistrate in 3 zile de la primire
[Amenzi REGES] Sanctiunile ce pot fi aplicate angajatorilor
Cadouri in bani acordate salariatilor de Paste - reglementari cheie si prevederi legale
MF va putea solicita oficial puncte de vedere consultative de la CCF pentru proiectele fiscale
Tichete culturale: In ce conditii se pot acorda si cum se impoziteaza
Obligativitatea e-Factura catre persoanele fizice: 4 aspecte cheie de retinut
Zile libere de Paste 2025: Cand incepe minivacanta pentru angajati
Soferi la 17 ani? DA, cu o conditie. Noua directiva europeana schimba regulile pe sosele!
Locator si locatar - Sfaturi pentru semnarea unui contract de inchiriere
Te-ar putea interesa si
Analiza EY Romania. Razboiul fiscal-tarifar intre SUA si restul lumii – unde e Romania?
Rezervele internationale ale Romaniei, in scadere - pot aparea probleme in capacitatea tarii de a mentine economia in echilibru si de a pastra increderea investitorilor