Aceasta ar insemna o continuare a trendului de scadere a dependentei de importurile de gaz rusesti. In 2013, Romania a platit pe gazele importate de la rusi 476 de milioane de dolari, fata de 953 de milioane de dolari in 2012.
Posibilitatea unei noi injumatatiri a sumei platita de Romgaz pe importul de gaze furnizate de Gazprom reiese, potrivit Energy Report, dintr-o hotarare adoptata saptamana trecuta de Adunarea Extraordinara a Actionarilor Romgaz prin care directorul general al companiei, Virgil Marius Metea, si directorul economic, Lucia Ionascu, au fost imputerniciti sa semneze nou contract de facilitate bancara care sa permita deschiderea de acreditive documentare si emiterea de scrisori de garantie bancar la cererea S.N.G.N. ROMGAZ S.A., in limita sumei de 14 milioane dolari. Fostul contract avea un plafon dublu, de 29 milioane dolari, fusese semnat la data de 18.04.2013 cu RBS Bank (Romania) S.A., si avea termen de valabilitate 31.12.2013.
Potrivit unui referat al conducerii Romgaz din 12 decembrie 2013, "la momentul actual nu se poate preciza care vor fi garantiile pe care bancile le vor solicita prin ofertele ce le vor depune si nici daca vor mai primi oferte fara solicitarea de garantii suplimentare". Cu toate acestea, se precizeaza ca noua suma a fost stabilita "pornind de la estimarea atat cantitativa cat si valorica pentru anul 2014 comunicata de Departamentul Comercializare Energie prin adresa nr. 32401/20.11.13 privind necesarul achizitiei de gaze naturale din import de la cei doi furnizori, respectiv Wintershall Erdgas Handelshaus ZUG, AG, Elvetia si Imex Oil Ltd., Cipru".
Wintershall Erdgas Handelshaus ZUG, AG, Elvetia si Imex Oil Ltd., Cipru, sunt firmele prin intermediul carora gazul Gazprom este importat in Romania. Wintershall Erdgas Handelshaus ZUG, AG, Elvetia, este o societate mixta infiintata in 1993 de Wintershall (din grupul german BASF) si grupul rus Gazprom, cu scopul de a furniza gaze naturale rusesti tarilor sud-est europene.
Imex Oil este detinuta de firma Conef, care este controlata de Vimerco, actionarul majoritar al producatorului de aluminiu Alro Slatina.
Atat Wintershall, cat si Imex Oil, aduc gazul Gazprom in Romania prin conducta Isaccea-Negru Voda.
Potrivit companiei, conform contractelor incheiate cu furnizorii de gaze Imex Oil Ltd., Cipru si Wintershall Erdgas Handelshaus ZUG. AG, Elvetia, "ROMGAZ a utilizat pana in prezent acreditivul documentar ca modalitate de garantare a platii gazelor naturale din import. Acreditivele s-au emis fara constituire de cash colateral si au constituit atat un instrument de garantare cat si un instrument de plata (plata gazelor naturale din cadrul acreditivului se efectueaza pe baza prezentarii documentelor la banca). In acelasi timp activitatea curenta a companiei a necesitat emiterea de Scrisori de Garantie Bancara de buna executie a contractelor, sau de garantare a platilor. Acestea au fost emise la cererea ROMGAZ, in cadrul aceleiasi facilitati bancare, fara obligativitatea constituirii de cash colateral."
Pentru contractarea acestei facilitati S.N.G.N. "ROMGAZ - S.A. a solicitat, in cadrul procedurii de achizitie, oferte de la minim 3 banci, iar procedura practicata pentru achizitia acestui tip de serviciu va fi selectia de oferte, se precizeaza in documentele Romgaz.
Romgaz sustine ca "ofertele primite din partea societatilor bancare pentru acest tip de contract, prevedeau obligatii si garantii pentru S.N.G.N. "ROMGAZ-S.A., precum: ipoteca mobiliara asupra conturilor deschise la banca respectiva; gaj pe conturi; obligatia de a derula prin conturile deschise la Banca o suma egala cu valoarea medie utilizata a facilitatii, dar nu mai putin de 25% din cifra de afaceri; obligatia S.N.G.N. "ROMGAZ"- S.A. de a derula anual prin conturile deschise la Banca un volum al incasarilor proportional cu ponderea expunerii bancii in total expunere sistem bancar fata de S.N.G.N. "ROMGAZ"- S.A., dar nu mai putin de 50% din Cifra de Afaceri anuala si obligatia S.N.G.N. "ROMGAZ" - S.A. de a derula in totalitate platile si operatiunile de schimb valutar aferente acreditivelor emise in cadrul Facilitatii prin Banca".
Asa cum scria Energy Report inca de acum o saptamana, Gazprom Export, divizia de livrari internationale a gigantului rus Gazprom, a vandut anul trecut Romaniei o cantitate totala de gaze naturale de 1,19 miliarde de metri cubi, cu aproape 50% mai mica decat cea livrata in 2012, de 2,17 miliarde metri cubi, pe fondul scaderii cererii si consumului de gaze in Romania.
Potrivit datelor publicate de Gazprom Export, in 2013, compania a livrat in Romania, in 2013, 1,19 miliarde de metri cubi de gaze naturale.
Cu un an inainte, cantitatea fusese aproape dubla, respectiv de 2,17 miliarde de metri cubi, se arata in raportul Gazprom Export pe 2012.
Din datele Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE), rezulta ca, in primele 7 luni ale anului trecut, Romania a platit pentru gaze de import un pret mediu de circa 400 de dolari/mia de metri cubi, cu 9% mai mic decat pretul mediu platit pe intreg anul 2012 (439,5 dolari/mia de metri cubi).
Astfel, pe baza acestor date, se poate estima ca, anul trecut, Romania a platit pe gazele importate de la rusi 476 de milioane de dolari, fata de 953 de milioane de dolari in 2012, adica de 2 ori mai putin.
Ultimele NOUTATI
Situatia se repeta! Romania a avut cea mai ridicata rata din UE si in luna octombrie
Se scumpesc din nou ratele la banci, pentru creditele luate inainte de anul 2019
Partenerii nostri
Legea nr. 283/2024: stabilirea salariilor minime adecvate si noile OBLIGATII ale angajatorilor
A aparut Calendarul Contabilului Vesel 2025! Contine 12 caricaturi ce garanteaza hohote de ras!
Cum stabilim durata de amortizare pentru un mijloc fix second-hand
Atentie la modificarile referitoare la impozitul MICRO: Aspecte importante de retinut
Te-ar putea interesa si