Bugetul tau. Pontul zilei: cum sa reduci cheltuielile pentru combustibil
combustibilcheltuielile pentru combustibilcombustibilbugetul familialmasina
Cheltuielile pentru combustibil reprezinta, pentru multi dintre noi, o categorie importanta a bugetului familiei. Ele ocupa, in topul cheltuielilor lunare, o pozitie destul de avansata si reprezinta unul dintre principalele costuri legate de masina.
Banii pentru benzina sau motorina constituie una dintre acele cheltuieli care pot fi reduse semnificativ, fara “sacrificii” importante.
Cum putem realiza acest lucru?
1) Inlocuiti, ori de cate ori se poate, masina personala cu transportul in comun pentru drumul casa – serviciu – casa. Acest lucru va va ajuta nu doar bugetul, ci si sanatatea, deoarece veti merge mai mult pe jos. (Daca serviciul este aproape, puteti face intreg drumul pe jos).
Economie la bugetul familial, presupunand ca:
- drumul dus-intors este de 16 km (pentru 2 persoane) si reusiti sa renuntati la 16 drumuri pe luna, drumuri pe care le faceti cu transportul in comun si aveti nevoie de 2 abonamente lunare - fiecare pe o singura linie;
- masina este diesel si are un consum mediu in oras de 7 l la 100 km (este, desigur, un caz fericit).
16 drumuri * 16 km / 100 km * 7 l motorina * 5 RON = 1,92*7*5 = 89,6 RON;
2 Abonamente = 2*30 RON = 60 RON.
Economie: 29,6 RON pe luna, fara a pune la socoteala reparatiile mai rare la masina. Rarirea acestor reparatii va mai scuteste de minimum
12 RON pe luna.
2) Utilizati masina la turatii mai mici (nu foarte mici, pentru a nu afecta motorul). Reducerea consumului de combustibil poate fi intre 0,5 si 1,5 l la 100 km.
Presupunand o reducere medie de 1 l la 100 km, pentru 16 km * 4 zile + 180 km (weekend si concedii, medie pe luna) = 244 km/luna, economia va fi in jurul a
12,2 RON/luna.
3) Cresteti presiunea pneurilor (doar daca puteti face acest lucru fara sa afectati suspensiile masinii si rinichii vostri....) si nu tineti bagaje inutile in portbagaj. Aveti o scadere a consumului de inca 0,4 l/100 km, insemnand
4,9 RON/luna.
Economie totala lunara (in conditiile ipotezelor utilizate): 29,6 + 12 + 12,2 + 4,9 = 58,7 RON/luna. Aceasta reprezinta 1,55% dintr-un venit familial (net) de 3.800 RON/luna. Nu este mult, dar poate insemna, de exemplu, 2-4 bilete la film sau un cadou dragut pentru copil.
In plus:
- ipotezele nu au tinut cont de drumurile intraurbane ocazionale;
- valorile ipotetice privind distantele parcurse au fost mici (mai ales pentru cineva care a achizitionat un automobil diesel!), foarte probabil sub mediile uzuale.
(Facand calculul pentru un an, ar rezulta 6.000 km pe an in cazul folosirii zilnice a masinii pentru drumul casa – serviciu – casa, sau in jur de 3.000 km pe an in situatia renuntarii la cele 16 drumuri lunare cu masina).