BIG IN JAPAN: Singura sansa pentru repopularea fortei de munca din JAPONIA

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
BIG IN JAPAN: Singura sansa pentru repopularea fortei de munca din JAPONIA BIG IN JAPAN: Singura sansa pentru repopularea fortei de munca din JAPONIA
de Manager.ro la 19 Mai. 2014
Urmareste-ne pe Google News
japoniaanalizaromanimuncapermisimigranti

Cu un total de 40 milioane imigranti - cei mai multi din lume - si o populatie de 2,5 ori mai mare decat a Japoniei, America acorda anual cetatenie unui numar de cetateni de 42 de ori mai mare decat in cazul autoritatilor nipone.

In conditiile in care populatia scade drastic (de la 128 milioane locuitori in 2010 la 126,6 milioane locuitori in 2012, potrivit unui recensamant citat de Wikipedia), de ce nu naturalizeaza Japonia mai multi cetateni straini? Pe de alta parte, japonezii ezita sa mai aiba copii, precizeaza Michael Moffa, editor Recruiter.com
 
Numarul comparativ al cetatenilor naturalizati in SUA este de 600.000 vs 14.000 in Japonia (chiar daca si in SUA a scazut fata de 2009, cand erau naturalizati un milion de cetateni).
 
In 2011, circa 18,1 milioane sau 5% din cei 312 milioane locuitori ai SUA detineau "green card"-uri si aveau statut de rezident permanent in State, fata de 943.037 locuitori sau 1,7% din populatia de 127 milioane locuitori a Japoniei. 
 
S-a vorbit la un moment dat despre xenofobia japonezilor. Din fericire, datele nu confirma o asemenea atitudine, cel putin la nivel guvernamental. 
 
Potrivit unui raport din 2011, "circa 99% din cererile de imigrare sunt aprobate. In 2010, 13.072 cetateni straini au devenit japonezi cu acte in regula si doar 234 formulare au fost respinse. 
 
Din randul cererilor aprobate, 6.600 au fost pentru cetateni nord-coreeni si sud-coreeni si 5.000 pentru chinezi.
 
In 2012, guvernul japonez a implementat un sistem bazat pe puncte pentru imigrare, care ofera vize celor specializati intr-un anumit domeniu: cercetare academica avansata, specializare tehnica sau managementul afacerilor.
 
Programul preferential de imigrare include: 
 
1. Permisiunea pentru desfasurarea mai multor activitati
2. Garantarea perioadei de sedere de cinci ani
3. Facilitarea gasirii unei locuinte permanente
4. Procesarea preferentiala a formalitatilor care tin de resedinta
5. Permis de munca pentru sotia unui angajat foarte specializat intr-un anumit domeniu
6. Permisiunea de a-si aduce parintii pentru un angajat foarte specializat, tinand cont de anumite conditii
7. Permisiunea unui angajat dintr-o anumita tara de a insoti un angajat foarte specializat in Japonia, tinand cont de anumite conditii
 
Populatia Japoniei se va diminua anual cu un milion de locuitori, in urmatoarele decenii. In 2060, Japonia ar putea avea o populatie de doar 87 milioane locuitori. 40% dintre locuitori vor avea varste de peste 65 de ani.
 
Potrivit CIA Handbook, cele mai importante (re)surse de cetateni straini pentru Japonia sunt formate din 0,53 milioane nord-coreeni si sud-coreeni si 0,67 milioane chinezi, urmati de filipinezi si brazilieni.
 
Printre cetatenii straini care mai locuiesc in Japonia se numara americani, canadieni, australieni, britanici, indonezieni, thailandezi, sud-africani, nigerieni, iranieni, rusi, turci, indieni si europeni.
 
Mai multi imigranti asiatici sau occidentali?
 
Potrivit lui Moffa, imaginea japonezilor despre occidentali sufera in continuare  de "diformitati". Termenul de "strain" - "gaijin" - poate fi corelat cu "persoana straina", in sensul peiorativ, asa cum "Auslander" este descris in limba germana. 
 
Japonia este cunoscuta insa pentru istoria sa "sakoku" - de autoizolare nationala.
 
Fostul director al Hanshin Electric Railway si istoricul Ryohei "Rick" Taniguchi este increzator ca imigratia masiva ar putea contribui in mod vital al rezolvarea problemei lipsei fortei de munca in Japonia. 
 
Nu stim ce solutie va adopta Japonia, dar cu siguranta ca angajatii respectivi vor avea ceva in comun. 
 
Strainii vor ajuta la pastrarea mandriei si puterii economice a etichetei "Fabricat in Japonia", chiar daca nu o vor purta ei insisi. 
 
Romanii si japonezii
 
In Japonia locuiesc aproximativ 6.000 de romani, dupa cum estima in 2011 fondatorul comunitatii romanesti din Japonia, Geo Scripcariu, citat de Mediafax si Hotnews.ro. Cifrele neoficiale vorbesc insa de 10.000 de romani in Japonia. Dintre acestia, marea majoritate sunt femei, explica surse citate.
 
Potrivit datelor Ministerului de Finante al Japoniei, in anul 2012 valoarea exporturilor japoneze in Romania a fost de 29,2 miliarde de yeni japonezi (aproximativ 367,19 milioane de dolari SUA), iar valoarea importurilor din Romania a fost de 34,4 miliarde de yeni japonezi (aproximativ 432,94 milioane de dolari SUA). Astfel, comparativ cu anul 2011, exporturile japoneze in Romania au scazut cu 20, 3% la valorile exprimate in dolari, in timp ce importurile din Romania au scazut cu 1% la valorile exprimate in dolari. Japonia a inregistrat in anul 2011 un surplus comercial cu Romania, care s-a transformat insa in anul 2012 intr-un deficit comercial in valoare de 65,76 milioane de dolari SUA.. Principalele produse japoneze exportate in Romania in anul 2012 au fost componente auto, echipamente electrice si electronice, si autovehicule. Importurile din Romania s-au axat in anul 2012 pe cherestea si articole de imbracaminte.
 
Cele mai multe investitii japoneze din industria manufacturiera sunt concentrate in zona Bucurestiului si in Transilvania. Exista 24 de companii manufacturiere japoneze in Romania, care detin 41 de fabrici si incadreaza peste 32.000 de angajati. (statistici JETRO din ianuarie 2013). Majoritatea acestora sunt producatori de piese auto, multi dintre ei fiind furnizori pentru fabricile de autovehicule Dacia si Ford din Romania. La fabricarea acestor piese sunt folosite si componente importate din Japonia, cum ar fi circuite electrice si electronice, subansamble auto, etc.
 
Incepand cu anul 2011 companii japoneze manufacturiere precum YAZAKI, TAKATA, Japan Tobacco International (JTI), PLASESS, etc. si-au extins capacitatile de productie din Romania, fabricile locale ale acestor companii crescand astfel in importanta la nivel european. Compania Allied Telesis, producator de echipamente de retea, a inaugurat in anul 2011 un nou centru de formare si suport tehnic la Iasi. Tot in anul 2011 compania japoneza Sumi Agro Europe cu sediul la Londra, o subsidiara a Sumitomo Corporation, a achizitionat 90% din actiunile companiei romanesti Alcedo, cel mai important furnizor de pesticide, seminte si ingrasaminte din piata, unde va aplica un model value chain pe care il va propaga si in alte tari din Europa Centrala si de Est. MITUTOYO, lider mondial al producatorilor de aparate de masura si control, si-a inaugurat reprezentanta din Romania in iulie 2012. Tot in anul 2012 producatorul japonez de cablaje auto Fujikura a deschis un nou centru de cercetare si dezvoltare la Sibiu.
 
In data de 21 decembrie 2012, Ambasada Japoniei in Romania a facut urmatorul anunt: "Ambasada Japoniei in Romania doreste sa va aduca la cunostinta ca Guvernul Japoniei, in scopul facilitarii calatoriilor si a relatiilor culturale si comerciale dintre Japonia si Romania, extinde implementarea urmatoarelor masuri temporare privind regimul vizelor de scurta sedere, fara drept de munca, pentru cetatenii romani care doresc sa intre pe teritoriul Japoniei, luate de la 1 septembrie 2009 pana la 31 decembrie 2012, pana la data de 31 decembrie 2015 (inclusiv). 
 
1. Cetatenii romani posesori de pasapoarte valide, emise de autoritatile romane, care doresc sa intre pe teritoriul Japoniei cu intentia de a sta pe o perioada ce nu depaseste nouazeci (90) de zile consecutive, pot intra pe  teritoriul Japoniei fara a avea nevoie de viza. 
 
2. Conditiile expuse la paragraful 1 nu se aplica si cetatenilor romani care doresc sa intre pe teritoriul Japoniei cu intentia de a cauta un loc de munca sau de a exercita o profesie sau alte activitati (inclusiv in domeniul artistic si sportiv, contra unei remuneratii). 
 
3. Cetatenii romani care doresc sa intre pe teritoriul Japoniei sunt  obligati sa respecte legile si regulamentele din Japonia. De asemenea, Ambasada Japoniei in Romania doreste sa sublinieze  faptul ca posesorii de pasapoarte temporare emise de autoritatile romane nu  fac obiectul acestei masuri si ca este, in continuare, necesar ca ei sa solicite viza, inainte sa calatoreasca in Japonia".
 
Un anunt referitor la Pasapoartele Temporare: "PASAPOARTELE TEMPORARE emise in prezent de autoritatile romane NU fac obiectul masurii de eliminare a obligativitatii vizelor pentru cetatenii romani. Incepand cu 1 septembrie 2009, Guvernul japonez a luat masura eliminarii provizorii a obligativitatii obtinerii vizei de intrare in Japonia pentru cetatenii romani. Cu toate acestea, PASAPOARTELE TEMPORARE emise in prezent de autoritatile romane NU fac obiectul acestei masuri. Din acest motiv, posesorii de astfel de pasapoarte care doresc sa calatoreasca in Japonia trebuie sa se adreseze din timp unei ambasade sau unui consulat al Japoniei pentru obtinerea unei vize de intrare in Japonia. Pentru eliberarea vizei, chiar in conditiile in care se depun toate documentele necesare si nu sunt nici un fel de probleme, este nevoie de aproximativ 3-5 zile lucratoare. Asadar, cetatenii romani care detin PASAPOARTE TEMPORARE si doresc sa calatoreasca in Japonia cu ele trebuie sa se adreseze Ambasadei noastre (telefon: 021-319-1890) cat mai din timp posibil. Posesorii de pasapoarte romanesti simple valabile – fie ca sunt de tip nou, biometrice, fie ca sunt de tip vechi – nu sunt afectati in nici un fel de cele de mai sus".

 
Totul despre vize
 
Cateva elemente comune
 
Indiferent de tipul de viza, intotdeauna sunt necesare urmatoarele documente:

- un formular de cerere de viza, completat IN LIMBA ENGLEZA si semnat de catre solicitant.
- o fotografie tip pasaport (4,5 x 3,5 cm), color, nu mai veche de 6 luni, clara, bine centrata, care se lipeste pe formular in spatiul special destinat (numai cu lipici, fara capse, agrafe etc.). Fotografiile necorespunzatoare nu vor fi acceptate.
- un pasaport valabil.

La acestea se adauga alte documente, care difera in functie de tipul vizei solicitate si de situatia concreta din fiecare caz. Actele necesare pentru viza trebuie adunate de catre solicitant si depuse odata cu cererea de viza. Nu se vor trimite acte la Sectia Consulara prin fax sau posta, decat la solicitarea Sectiei Consulare in acest sens. Sectia Consulara isi rezerva dreptul de a solicita documente suplimentare atunci cand acestea sunt considerate necesare in contextul examinarii cererii de viza. In cazul in care rezultatul final al examinarii unei cereri de viza este negativ, Sectia Consulara nu poate furniza explicatii referitoare la motivul neacordarii vizei. De asemenea, dupa neacordarea unei vize, in principiu exista o perioada de 6 luni in care solicitantul respectiv nu mai poate face o cerere similara.

Durata procesarii cererii de viza

- Procedura de acordare a vizei necesita circa 3-5 zile lucratoare, daca nu sunt probleme speciale.
- Exista insa si situatii in care procesarea cererii de viza poate necesita pana la cateva saptamani sau chiar cateva luni.

Costul vizelor

Vizele de "Transit" si "Temporary Visitor" cu sedere in Japonia pana la 60 de zile inclusiv sunt gratuite. Pentru celelalte tipuri de vize, in principiu se percepe o taxa. Incepand cu 1 aprilie 2014 taxa pentru eliberarea vizei de intrare in Japonia pentru cetatenii romani este de 105 RON. Exista si unele exceptii pentru care viza este gratuita (un exemplu este cazul celor care au obtinut o bursa de studii din partea Ministerului Educatiei din Japonia). De asemenea, valoarea taxei poate sa difere in cazul persoanelor de alta cetatenie decat cea romana. Pentru detalii contactati Sectia Consulara.

Viza pentru studii ("College Student")

Este destinata persoanelor care urmeaza sa studieze la o scoala sau universitate japoneza.
Durata de sedere in Japonia:  difera de la caz la caz; de obicei 1 an sau 2 ani.

Documente necesare:

Daca solicitantul vizei a obtinut o bursa de studii din partea statului japonez (bursa Monbusho), sunt necesare numai:

- un formular completat si semnat
- o fotografie tip pasaport (lipita pe formular; fara capse, agrafe etc.)
- pasaport valabil.

Nota: in acest caz particular, al bursierilor Monbusho, viza este gratuita.

Pentru studentii care nu se incadreaza in cazul de mai sus sunt necesare urmatoarele:

- un formular completat si semnat
- o fotografie tip pasaport (lipita pe formular; fara capse, agrafe etc.)
- pasaport valabil

Certificatul de Eligibilitate obtinut de la Immigration Office din Japonia - (optional) o scrisoare de accept sau o adeverinta de inmatriculare din partea scolii sau universitatii unde se deplaseaza solicitantul.

Viza pentru munca ("Working Visa")

Este destinata persoanelor care urmeaza sa se deplaseze in Japonia pentru a lucra cu contract de munca, in cadrul unei varietati de domenii si profesii.

Exemple: Professor, Engineer, Researcher, Entertainer, etc.

Durata de sedere in Japonia

Depinde de la caz la caz; de obicei 3 luni, 6 luni, 1 an sau 3 ani, dupa cum este inscrisa pe certificatul de eligibilitate.
 
Documente necesare
 
In toate cazurile de viza pentru munca sunt necesare:

- Un formular completat si semnat
- O fotografie tip pasaport (lipita pe formular; fara capse, agrafe etc.)
- Pasaport valabil

Certificatul de Eligibilitate obtinut de la Immigration Office din Japonia
Alte documente, de la caz la caz, daca le solicita Ambasada.

Se atrage atentia asupra faptului ca documentele trebuie sa nu aiba date depasite. De exemplu, data de incepere a deplasarii, data de incepere a contractului de munca, asa cum sunt ele mentionate in contractul de munca sau in programul deplasarii, etc., trebuie sa nu fie deja depasite la data depunerii cererii de viza! In general, contractul sau programul trebuie sa inceapa la cel putin 3-4 zile (sau chiar o saptamina sau mai tarziu) dupa data depunerii cererii de viza.
 
Viza de sedere cu familia ("Dependent")

Este destinata persoanelor care urmeaza sa insoteasca in Japonia sotul/sotia/parintii (care nu sunt cetateni japonezi). De obicei, acestia (sotul/sotia/parintii) au o viza de lucru sau de studii in Japonia si trebuie sa aiba venituri suficiente pentru a putea sprijini persoana care ii insoteste in calitate de Dependent.

Durata de sedere: depinde de la caz la caz; de obicei 1 an.

Documente necesare

- Un formular completat si semnat 
- O fotografie tip pasaport (lipita pe formular; fara capse, agrafe etc.) 
- Pasaport valabil 
- Certificatul de Eligibilitate obtinut de la Immigration Office din Japonia

Se mai pot cere, dar numai daca este nevoie:

- O copie dupa pasaportul si A.R.C. (Alien Registration Card) al sotului / sotiei / parintilor care lucreaza sau studiaza in Japonia; 
- Acte de stare civila care dovedesc relatia de familie; 
- Documente referitoare la suportarea cheltuielilor 
 
Viza pentru sotul / sotia / copilul unui cetatean japonez ("Spouse or child of Japanese citizen")
 
Este destinata sotului, sotiei sau copilului unui cetatean japonez (desigur, in cazul in care solicitantul nu are cetatenie japoneza, si prin urmare nu detine un pasaport japonez).
 
Durata de sedere- de obicei 1 an.

Documente necesare

- Un formular completat si semnat 
- O fotografie tip pasaport (lipita pe formular; fara capse, agrafe etc.) 
- Pasaport valabil 
- Certificatul de Eligibilitate obtinut de la Immigration Office din Japonia
 
Se mai pot cere, dar numai daca este nevoie

- Koseki tohon si juminhyo (doua acte de la cetateanul japonez); 
- Certificatul de casatorie sau de nastere romanesc (daca exista); 
- Documente referitoare la suportarea cheltuielilor. 
- Alte documente, de la caz la caz, daca le solicita Ambasada.
 
Viza pentru motive medicale ("Visa for Medical Stay")
 
Este destinata pacientilor straini care urmeaza sa se deplaseze in Japonia in scop medical. Se poate emite si pentru persoanele insotitoare, daca este cazul.

Durata de sedere in Japonia - Depinde de la caz la caz; maximum 6 luni.
 
Documente necesare

Pentru pacientii care solicita o astfel de viza sunt necesare:

- Un formular completat si semnat
- O fotografie tip pasaport (lipita pe formular; fara capse, agrafe etc.)
- Pasaport valabil

- "Certificatul de la o institutie medicala privind serviciile medicale prevazute si referinte de la un garantor" din Japonia
- Documente care atesta situatia financiara a pacientului (de exemplu, extras de cont bancar) si identitatea acestuia
- Certificatul de Eligibilitate obtinut de la Immigration Office din Japonia - pentru sederi de peste 90 zile
- Planul de Tratament Medical - cand sunt necesare vizite multiple in Japonia in scop medical
- Alte documente, de la caz la caz, daca le solicita Ambasada. 

Ultimele NOUTATI

Ghidul angajatorului. Avansul din salariu nu este reglementat nicaieri in lege
Companii

Ghidul angajatorului. Avansul din salariu nu este reglementat nicaieri in lege

today27 Ian. 2025
Sfaturi pentru cresterea eficientei: este important sa te odihnesti suficient
Life Style

Sfaturi pentru cresterea eficientei: este important sa te odihnesti suficient

today27 Ian. 2025
Cand liniile de credit devin un pas spre investitii majore: studiu comparativ intre doua modele de crestere
Banii tai - sectiune de educatie financiara

Cand liniile de credit devin un pas spre investitii majore: studiu comparativ intre doua modele de crestere

today27 Ian. 2025
Ghidul angajatorului. Aplicarea de sanctiuni disciplinare este un drept al dvs., nu o obligatie!
Companii

Ghidul angajatorului. Aplicarea de sanctiuni disciplinare este un drept al dvs., nu o obligatie!

today27 Ian. 2025
Strategii financiare inteligente pentru a face fata inflatiei in 2025
Financiar-Bancar

Strategii financiare inteligente pentru a face fata inflatiei in 2025

today27 Ian. 2025
5 motive pentru care un credit bancar poate fi cea mai proasta decizie in 2025
Financiar-Bancar

5 motive pentru care un credit bancar poate fi cea mai proasta decizie in 2025

today27 Ian. 2025
Salariul mediu net in 2025: Ce prognozeaza fostul ministru de Finante pentru romani?
Economie

Salariul mediu net in 2025: Ce prognozeaza fostul ministru de Finante pentru romani?

today24 Ian. 2025
Explozie de angajari LA STAT: peste 1,3 milioane de posturi ocupate
Economie

Explozie de angajari LA STAT: peste 1,3 milioane de posturi ocupate

today24 Ian. 2025

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special de mai jos?
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cuRegulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

Cand liniile de credit devin un pas spre investitii majore: studiu comparativ intre doua modele de crestere
Banii tai - sectiune de educatie...

Cand liniile de credit devin un pas spre investitii majore: studiu comparativ intre doua modele de crestere

today27 Ian. 2025
Ghidul angajatorului. Aplicarea de sanctiuni disciplinare este un drept al dvs., nu o obligatie!
Companii

Ghidul angajatorului. Aplicarea de sanctiuni disciplinare este un drept al dvs., nu o obligatie!

today27 Ian. 2025
Strategii financiare inteligente pentru a face fata inflatiei in 2025
Financiar-Bancar

Strategii financiare inteligente pentru a face fata inflatiei in 2025

today27 Ian. 2025
5 motive pentru care un credit bancar poate fi cea mai proasta decizie in 2025
Financiar-Bancar

5 motive pentru care un credit bancar poate fi cea mai proasta decizie in 2025

today27 Ian. 2025

Aboneaza-te la
Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole
despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare,
Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT
Raportul Special
"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016
x