Berthold Albrecht, unul dintre cei mai bogati oameni din Europa, a murit la varsta de 58 de ani. Secretele familiei Albrecht
berthold albrechtaldidecesfamiliemagazineretail
Unul dintre cei mai bogati oameni din Germania, cu o avere de 11 miliarde lire sterline, a murit luna trecuta, dar familia sa a anuntat decesul de abia vineri. Berthold Albrecht era fiul cofondatorului Aldi, lantul de supermarketuri care detine o cota majoritara pe piata germana si europeana.
Albrecht avea 58 de ani si cauzele mortii sale raman un mister. Familia a anuntat cu intarziere decesul miliardarului, care a fost inmormantat in orasul natal, Essen. Clanul „Aldi” a divulgat vestea mortii lui Albrecht in ziarele germane, sub forma unui necrolog. Cauzele decesului sunt tinute insa departe de ochii opiniei publice.
Tata a cinci copii, Berthold era fiul lui Theo Albrecht Senior, un catolic devotat. La momentul mortii sale, survenita in urma cu doi ani, Theo era unul dintre cei mai bogati nemti.
Modelul sau de business low cost a revolutionat piata comerciala din Germania. Theo si-a condus afacerea alaturi de fratele sau, Karl, cu doi ani mai mare.
Fratii au impartit compania fondata in 1960, dupa o cearta, legata de comercializarea tigarilor in magazinele Aldi.
Supermarketul era format din Aldi Nord, care functiona in nordul Germaniei, respectiv Aldi Sud, in sud.
Berthold a fost responsabil cu intrarea Aldi in SUA. Aldi Nord a cumparat lantul american de supermarketuri Trader Joe's. Karl Albrecht, in varsta de 92 de ani, este inca in viata si are o avere de 22,5 milioane dolari, potrivit Bloomberg.
Secretele familiei Albrecht
Nu se cunosc prea multe lucruri despre familia Albrecht, pe care Forbes a descris-o ca fiind „mai izolata decat Yeti, omul padurilor”.
Berthold Albrecht a dus o viata retrasa, ca si fratele sau, Theo Junior. Au calcat pe urmele pionierilor Aldi, Theo Senior si Karl Albrecht.
Rapirea lui Theo Senior din decembrie 1971 ar putea explica existenta izolata a familiei Albrecht. Acesta a fost sechestrat cu arma la tampla de catre Heinz-Joachim Ollenburg, un avocat cartofor, cu datorii la jocurile de noroc. Complicele lui Ollenburg a fost Paul Kron.
Rapitorii l-au tinut ostatic 17 zile pe miliardar, in biroul lui Ollenburg din Dusseldorf. Acesta a fost eliberat dupa plata unei recompense de sapte milioane marci germane. Rapitorii au fost in cele din urma prinsi, dar nu s-a mai putut recupera decat jumatate din suma.
Evenimentul nefericit a avut un impact puternic asupra vietii lui Theo, care a ales sa se deplaseze intr-o masina blindata, pe rute diferite. Managerii Aldi nu au voie sa discute cu presa. Berthold lasa in urma cinci copii, care vor mosteni o mare parte din avere.
O poveste germana de succes
Evolutia Aldi sub obladuirea lui Theo Albrecht Sr si Karl Albrecht reprezinta una din cele mai de succes povesti germane. Fratii au construit supermarketul pe fundatia micului magazin al mamei lor, deschis in 1913, dupa ce s-au intors din razboi. Impreuna, au infiintat cel mai mare lant alimentar din Europa, Aldi – Albrecht Discount.
Cifra de afaceri globala a grupului a fost de 50 miliarde lire sterline in 17 tari din intreaga lume. Aldi a investit 1,5 miliarde lire sterline in Marea Britanie, unde are peste 300 de unitati. Primul Aldi britanic a fost deschis in 1989.
Mama lui Karl si Theo Sr a deschis micul magazin din Essen dupa ce tatal lor, miner si mai tarziu asistent brutar, s-a imbolnavit de plamani. Pentru a evita soarta acestuia, Karl s-a scolit in arta bucatariei, in timp ce Theo Sr a invatat sa faca afaceri cu alimente, alaturi de mama sa.
Cand a izbucnit al Doilea Razboi Mondial, ambii frati au fost cooptati in Wehrmacht (armata germana). Karl a luptat pe frontul rus, unde a si fost ranit, in timp ce Theo a activat in trupele lui Rommel, Afrika Korps, divizia de aprovizionare. Acesta a fost prins de americani in Tunisia. Fratii au ajuns insa inapoi in Germania in 1946.
Restul e o legenda frumoasa, transpusa in realitate. De la 13 magazine Aldi (deschise dupa razboi), imperiul a ajuns sa domine piata de retail din Germania si restul lumii.
(sursa: dailymail.co.uk)