Bancile internationale: Statele Unite ar putea lansa bomba cu neutroni asupra sistemului financiar global
bancastatele unite ale americiibombasistemtaxeimpozite
O lege americana care urmareste recuperarea a miliarde de dolari "spalati" in evaziunea fiscala de peste hotarele SUA a atras criticile bancilor internationale si ale oamenilor de afaceri, care o numesc IMPERIALISTA si o "bomba cu neutroni" lansata asupra sistemului financiar global.
FATCA (Foreign Account Tax Compliance Act), situeaza institutiile financiare internationale sub incidenta IRS (Internal Revenue Service) sau "Fiscul american" - masura fara precedent in regimul global de impozitare, informeaza
CNBC.
Legea a fost gandita ca o modalitate de recuperare a banilor negri spalati de bogatasii americani peste hotare, prin evaziune fiscala; aceasta le ofera institutiilor financiare globale si celor de investitii doua optiuni: fie colecteaza banii si ofera autoritatilor americane date despre clientii care detine conturi de cel putin 50.000 de dolari, fie pastreaza 30% din dividendele, platile si investitiile acestor clienti si trimit sumele catre IRS.
Institutiile bancare straine care refuza aceasta masura sau nu reusesc sa o aplice risca penalizari de 40% din valoarea sumei in cauza si investigatii din partea Fiscului american.
FATCA, o masura "obtuza"
"FATCA reprezinta un instrument obtuz, prin care bancile internationale nu au alta optiune decat sa cheltuiasca zeci de milioane de dolari pentru a ajuta SUA sa-si refaca sistemul de taxe si impozite", spune Scott Michel, un avocat al firmei Caplin & Drysdale din Washington, DC.
Un alt investitor, cu afaceri in Hong Kong, spune ca FATCA este "cel mai imperialist act initiat de SUA de la invadarea Insulelor Filipine in 1899 si pana in prezent". Masura va genera un puternic sentiment anti-american in afara hotarelor SUA, mai spune investitorul.
Masura a primit "unda verde" din partea presedintelui Barack Obama in luna martie 2010 si va intra in vigoare incepand cu 1 ianuarie 2014, pentru majoritatea tranzactiilor si in 2015 pentru restul tipurilor de plati.
In luna iunie, bancherii diviziei HSBC din SUA au declarat ca banca nu va mai oferi servicii rezidentilor americani din afara tarii, deoarece nu poate implementa regulamentul FATCA. In aceeasi luna, Michael Ambuehl, secretarul de stat elvetian pentru taxe internationale, a declarat, in cadrul unei conferinte la Zurich, ca FATCA demonstreaza cum "Elvetia a devenit tinta unei intense lacomii internationale". Chiar si Comisia Europeana s-a opus actului FATCA. Expertii spun ca si alte tari ar putea institui regimuri de taxe precum FATCA pentru bancile americane si pietele de capital din zona.
Avocatii Camerei de Comert din Zurich au numit FATCA "bomba cu neutroni care ar putea fi aruncata asupra sistemului financiar global". Majoritatea grupurilor financiare, precum Credit Suisee si Barclays, au socotit masura autoritatilor americane drept deplasata.
De exemplu, o banca din Tajikistan care are in portofoliu si UST (US Treasuries) si deschide un depozit de economii pentru un crescator local de camile trebuie sa verifice si sa raporteze la IRS ca acest crescator NU este cetatean american; institutia va retine taxe si impozite, pe care le va remite IRS-ului.
FATCA ar urma sa genereze un venit de 7,67 miliarde de dolari pentru Trezoreria americana in urmatorii zece ani. Oficialii Trezoreriei insista ca programul este o masura impotriva evaziunii fiscale, care vizeaza "paradisul bancar" din Elvetia.
"Nu stim insa cum vor raspunde majoritatea bancilor internationale in fata actului FATCA", precizeaza o sursa anonima din cadrul aparatului legislativ american. Un purtator de cuvant al IRS-ului a subliniat ca FATCA "specifica destul de clar ca informatiile vor fi furnizate DIRECT de institutiile financiare". FATCA garanteaza exceptii de la regula pentru institutiile guvernamentale. In acest context, analistii financiari se intreaba in ce masura "paradisul fiscal elvetian" mai poate fi considerat un posibil "safe heaven" pentru evazionisti. Investitorii americani care vor sa profite de pe urma evaziunii fiscale vor gasi, cu siguranta, alte metode de ocolire a platii impozitelor.