Asii din maneca oricarui antreprenor. Cum te poti folosi de propriile esecuri din afaceri?
afacerisucces in afacerigreseli in afaceriafaceri de succes
Dati gres la foc automat, des, din timp si reveniti-va repede!
Dati gres cat mai mult si cat mai des. Dar va doresc esecuri din scurt, caderi de la inaltime mica, insa destul de mare incat sa va invatati lectiile.
Cele mai bune lectii pe care le-am invatat vreodata sunt cele nascute din esecurile mele, mai ales cele care m-au costat financiar si non-financiar.
Am pierdut bani cu afaceri pe care nu am stiut sa le dezvolt. Ideile au fost excetionale insa la capitolul know-how am dat gres. Am invatat ca o idee de afacere exceptionala nu te ajuta cu nimic daca nu ai educatia antreprenoriala necesara.
Am pierdut timp cu planificarea unei afaceri alaturi de un partener pe care l-am ales in graba, din impuls, pe modelul: “Intuitia imi spune ca nu va merge de minune acest parteneriat, dar il facem noi sa mearga.” Am invatat ca 2 minti sunt mai bune decat una singura, cu conditia sa fie pe aceeasi unda si sa impartaseasca aceeasi viziune.
Am pierdut o cultura de lavanda fiindca am “economisit” 150 de euro pentru plata unui specialist in agronomie, care mi-ar fi putut spune ca am nevoie de un cu totul alt pH la solul pe care il voi folosi pentru cultura, avand un soi total atipic culturilor traditionale. Am invatat ca nu poti merge la sigur in afaceri decat daca lucrezi cu specialisti si ca nu poti fi specialist in toate domeniile. Da banii acolo unde trebuie si ai sanse maxime sa obtii profit.
Am petrecut 3 zile cu organizarea unui eveniment important si totul a iesit la dunga, de la aranjamentele florale si pana la discursul de introducere. Din pacate, am subestimat timpul necesar pentru prezentarea mea. Am crezut ca ma pot descurca de minune pe moment, fiind o persoana spontana si creativa. Au fost informatii multe, importante, insa oferite dezordonat. A fost un punct slab al evenimentului. Am invatat ca mapele de prezentare nu au mare importanta daca speakerii nu livreaza calitatea promisa.
Am pierdut de-a lungul timpului timp, energie, bani si nervi, in nenumarate situatii. Nu consider nimic irosit, pierdut in van. Toate esecurile mi-au fost de folos. Le tin minte pe toate. Nu uit nimic. Avantajul meu, cu toate ca poate suna cel putin straniu, este ca am esuat des DAR cate putin. Asa ca am avut de pierdut cate putin, treptat si contra acestor pierderi am invatat lectii pe care le voi folosi si in situatii la scala mare, cand la mijloc vor fi mai multi bani, mai mult timp petrecut, implicatii mai puternice.
Acesta este cel mai bun sfat pe care il pot oferi antreprenorilor care tintesc victorii majore in mediul business: esuati cat mai des, in mod cuantificat. Nu de alta, dar sunt esecuri care va pot invata ceva si esecuri care va inchid afacerile cu totul. Riscati din timp, inteligent. Cadeti de la inaltime mica ca sa nu cadeti cand sunteti mai sus.
Fiecare dintre aceste pierderi va va intari curajul de a risca inteligent, de a valorifica oportunitati in viitor. Curajul de a face investitii se cizeleaza in timp, trecand prin probleme, prin greseli si lectii care dor uneori, reparand greselile fara sa stai pe ganduri, cu capul sus si mandru ca ai avut curaj sa incerci.
Vorba aceea…
Numai cel care nu munceste, nu greseste. Noi restul ne lovim de probleme, ne tragem greselile, le reparam si invatam din ele. Ne vor folosi toate, la momentul potrivit, cand te astepti mai putin. Sunt asi pe care ii tragi din maneca la momentul oportun.
Sa aveti succes in tot ce faceti!
Maria Nicutar
Jurnalist de Legislatia Muncii, Afaceri si HR