Asa-zisa singura veste proasta pentru al saptezecisinoualea element
investitii aurinvestitii actiunidepreciere aur
Recent, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu, spunea ca, neavand un indice Dow Jones, romanii incearca sa deduca mersul economiei in functie de cursul de schimb al leului in raport cu euro.
Adica, in lipsa unui GPS performant, folosim cumva o busola, de fapt, nici macar, ci mai degraba simplul ac pe care chinezii il puneau intr-o caldare pentru a vedea incotro este Nordul...
O fi, n-o fi asa, cert este ca cine se uita zilnic la cotatiile pe care BNR le stabileste pentru monedele straine, pentru Drepturile Speciale de Tragere si pentru gramul de aur in raport cu leul romanesc are ce invata legat de cresteri si descresteri.
Cotatiile pe care BNR le publica, in fiecare zi, putin dupa orele 13, sunt un fel de buletin meteo care ne spune cu cat cresc sau scad unele facturi, rata bancara sau pretul litrului de benzina.
Diferenta este ca, daca la meteo, in unele regiuni, este soare, iar, in altele, ploua cu galeata; in altele, este gheata la mal, iar, in altele, canicula, economia Terrei a ajuns sa fie mai... globalizata decat planeta insasi, vremea fiind rea sau buna cam peste tot.
Dar rar i-a fost dat sa vada cuiva o scadere de la o zi bancara, la alta, de peste 9%... Cum a fost cazul aurului. Pretul unui gram s-a diminuat cu 15,0916 lei, de la 167,6650 lei, la 152,5734 lei...
Prin urmare, asta inseamna ca, pe pietele internationale, pretul metalului pretios a scazut drastic, provocandu-le celor care au plasat bani in aceasta resursa deprecieri sau pierderi, in caz ca au ales sa vanda, efectiv.
Daca tendinta de descrestere se va mentine, inclusiv BNR va raporta, la sfarsit de luna, o diminuare a valorii rezervei, nu pentru ca ar fi vandut, ci pentru ca au scazut cotatiile internationale.
Pana nu demult, analistii se intreceau in a da prognoze care mai de care mai optimiste legate de cat de mult va mai creste pretul aurului, de parca acesta nu ar fi un activ ce se poate umfla intr-o bula speculativa, asa cum pot fi unele actiuni mult supraevaluate, sau cum a fost piata imobiliara.
Pana si tabloidele ajunsesera sa le spuna... cititorilor cat de sigura este investitia in aur, cum nu poate da gres cineva alegand-o.
Pe vremea cand pretul aurului dadea impresia ca nu se poate opri din crestere, la un post de televiziune strain, un investitor la fel de strain sustinea ca, nemaiavand incredere nici in euro, nici in dolarul american, in francul elvetian sau in lira sterlina si nici in posibilele noi refugii reprezentate de coroanelor statelor nordice, a ales sa-si plaseze banii in aur.
Omul era, pe cat de incantat de decizia luata, pe atat de linistit, sustinand ca, de acum, nu-l mai intereseaza ce decizie ia conducerea UE sau guvernele in parte, BCE si alte banci centrale, nici cat export face vreun stat.
Cu zambetul larg pe chip, declara ca descoperirea de mari zacaminte din cel de-al saptezecisinoualea element din Tabelul lui Mendeleev ar fi singura veste proasta care i-ar putea deteriora drastic valoarea cantitatii de aur detinute...