Analizele Manager.ro: Cati bani FALSI exista in lume? Si ce sanse sunt sa va intalniti si dvs. cu astfel de bani?
bancnotedolarieurobancnote falsebnrelemente de sigurantabani falsisuabanca nationala
Daca luati o bancnota de 100 de lei si o priviti in lumina, veti observa chiar in mijlocul florii imprimate pe ea niste perforatii foarte fine care reproduc valoarea bancnotei. Desigur, in majoritatea situatiilor cand intrati in contact cu banii nu stati sa urmariti asemenea elemente de siguranta foarte subtile si, de fapt, nici nu prea e nevoie: e foarte putin probabil sa dati peste vreun fals. Bancnotele romanesti sunt foarte greu de contrafacut si asta, in principal, pentru ca sunt tiparite pe un polimer special adus din Australia.
Suntem singura tara din Europa care are bancnote din polimer. Iar ca sa falsifici o astfel de bancnota, spun specialistii, trebuie sa fii un geniu (si sa dispui, desigur, de echipamente performante). Din acest motiv in Romania nu circula anual decat cateva mii de bancnote false, ceea ce este foarte putin raportat la numarul total de bancnote: cca 700 de milioane de bucati. Anul trecut, de exemplu, s-au descoperit 1.977 de bancnote de 100 de lei contrafacute si dintre acestea doar 85 puteau pacali un ochi mai atent, fiind realizate pe un suport de plastic asemanator cu cel original.
Cum se descopera falsurile si ce se intampla apoi cu ele
Toti banii aflati in circulatie se intorc periodic la Banca Nationala a Romaniei si aici sunt verificati cu ajutorul unor masini speciale. Tot procesul e computerizat si automat, fara interventie umana: bancnotele sunt trecute prin sase randuri de senzori care analizeaza calitatea suportului (polimerului), cerneala folosita, dimensiunile standard, insertiile, semnele de autenticitate. Exemplarele contrafacute sunt predate Politiei, Directia de Crima Organizata, in baza unui proces-verbal.
BNR dispune de cel mai mare centru de procesare a bancnotelor din Europa. E vorba de sase masini de sortare si de o masina de tocat aflata la subsolul sediului central din Bucuresti. Masinile de sortat pot verifica atat bani din plastic cat si din hartie si pot fi adaptate usor la orice tip de valuta prin schimbarea setarilor calculatoarelor. Zilnic se verifica aici 3-4 milioane de bancnote. De mentionat ca pana la achizitia acestor echipamente, operatiile de sortare si identificare a bancnotelor uzate sau false se faceau manual.
Situatia falsurilor in cazul euro si al dolarului american
Spuneam ca in Romania falsurile nu prea exista (de-abia 1 bancnota din 250.000 este contrafacuta). Cu totul altfel stau insa lucrurile in ceea ce priveste moneda europeana si cea a SUA.
Euro
Dintre cele 13 miliarde de bancnote euro aflate in circulatie, cca 860.000 sunt false, ceea ce insemna cam 1 din 15.000. Cea mai falsificata este bancnota de 50 de euro (43,5% din total), urmata de cea de 20 de euro (38%) si de cea de 100 de euro (13,5%). Pentru identificarea falsurilor, autoritatile recomanda testul Atinge-Priveste-Inclina prezentat pe site-ul Bancii Centrale Europene si care permite recunoasterea rapida a elementelor de siguranta.
In prezent, euro este moneda unica a 330 de milioane de europeni din cele 17 tari care constituie zona euro (Belgia, Germania, Estonia, Irlanda, Grecia, Spania, Franta, Italia, Cipru, Luxemburg, Malta, Olanda, Austria, Portugalia, Slovenia, Slovacia si Finlanda). Romania, spun autoritatile, va adopta moneda euro dupa 2015.