ANALIZA: Zece banditi cu cravata
analizabanditicravataponziinfractoriescrocibernie madoff
Infractorii cu cravata au povesti extraordinare. In cel mai bun caz, escrocii ajung la puscarie cateva zile sau luni, apoi isi continua nestingheriti activitatea. In cel mai rau caz, putrezesc dupa gratii. Inchisoarea pe viata este insa destinata "celor mai escroci dintre escroci". Urmatorii indivizi au furat cu nemiluita si in ziua judecatii, nu au avut alta solutie decat sa se conformeze destinului. Ca oricare alt muritor.
1. Charles PONZI
Charles Ponzi, acest "Babe Ruth" al infractiunilor financiare, a fost practic inventatorul schemelor de pacalire a oamenilor. Schema sa Ponzi ar fi fost furata insa de la un contabil din Brooklyn, pe numele sau William F. Miller, care s-a folosit de siretlicuri pentru a obtine suma oneroasa de un milion de dolari.
In anii '20, Ponzi obtinea finantari semnificative si le folosea in scopul achizitionarii de cupoane postale la preturi reduse. Ponzi ii platea pe vechii investitori cu bani de la noii investitori. Banii investiti in schema Ponzi acopereau 160 milioane de cupoane postale, din care doar 27.000 se aflau in circulatie.
Investitorii in schema Ponzi au pierdut in 1920 circa 20 milioane de dolari (225 milioane de dolari in zilele noastre). La zeci de ani distanta, escrocul Bernie Madoff va utiliza aceeasi reteta infractionala pentru a castiga multi bani murdari. Ponzi si-a petrecut restul zilelor in puscarie, pe drumuri si in exil. A murit in 1949, in conditii de saracie lucie.
Cititi si Analizele Manager.ro: Mega-escrocheria secolului 20
2. Martin FRANKEL
Martin Frankel a pacalit niste fraieri sa investeasca alaturi de el. Frankel s-a folosit de astrologie (!) pentru a lua unele decizii financiare, dar stelele nu i-au suras. A fost prins de cateva ori si acuzat de trading ilegal si inselaciune. Si-a schimbat numele in "David Rosse", pentru a-si continua activitatea infractionala.
"Rosse" a furat 200 milioane de dolari de la cateva companii de asigurari, prin intermediul unui trust. A fugit apoi in Germania, dar a fost incatusat la Hamburg. In 2004, a primit o pedeapsa de 16 ani de inchisoare pentru infractiunile comise.
3. ENRON
Una din cele mai cunoscute inselatorii din lume. Sefii Enron si-au mintit in mod obisnuit angajatii si lumea intreaga, realizand estimari fictive de profit, care nu s-au adeverit aproape niciodata. Prin frauda institutionalizata, directorii Enron si traderii au reusit sa "suga" milioane de dolari din investitiile companiei. In 2001, Enron era scufundata in datorii de miliarde de dolari si in final a cedat sub presiunea schemei financiare.
Cativa dintre directori au fost condamnati la inchisoare, in timp ce fostul creator al companiei (si fost proprietar), Kenneth Lay, a murit de inima si nu a mai apucat sa ispaseasca pedeapsa de 45 de ani pentru frauda bancara. Numerosi anajati ai Enron au fost lasati fara pensii si consecintele furaciunii s-au resimtiy ani de-a randul, chiar si in timpul crizei financiare (2008).
Cititi si Nume: Nicolae Popa. Profesie: Escroc
4. Bernie MADOFF
Chiar daca schema Ponzi a fost inventata de un tip pe nume... Ponzi, in urma cu multi ani, asta nu i-a impedicat pe unii escroci sa o "cinsteasca". Bernie Madoff a devenit bogat prin intermediul unei scheme Ponzi si a folosit-o din anii '70 pana in 2000. Nucleul infractiunii a fost atat de simplu, incat poate parea socant. Madoff obtinea bani de la investitori, pe care nu ii injecta in afaceri, ci in propriul cont bancar.
Cand oamenii vroiau sa isi recupereze banii sau macar o parte din ei, Madoff le oferea franturi din conturile sale. Cand Madoff se simtea amenintat de situatie, scotea toti banii din conturi. In 2009, Madoff a ajuns in fata procurorilor, cu 11 capete de acuzare. A fost condamnat la 150 de ani de inchisoare. La momentul arestarii, detinea 800 milioane de dolari. In 2010, fiul lui Madoff, Mark, s-a spanzurat in apartamentul sau din New York.
5. John RIGAS
Deseori, escrocii se ascund dupa mantia unui "sarac devenit bogat", mai putin sub titulatura de "veteran al celui De-al Doilea Razboi Mondial". John Rigas este un infractor versat. Acesta a infiintat Adelphia Communications in 1952. In urmatorii 10 ani, Adelphia a devenit a cincea companie de cablu din SUA, ca dimensiune. Totusi, gigantul avea picioare de lut. Rigas si copiii sai au ascuns o datorie de 2,3 miliarde de dolari si au raportat venituri false, folosind milioane de dolari din banii corporatiei in scopuri personale.
Rigas a fost condamnat pentru frauda in 2003, primind o pedeapsa de 15 ani. A refuzat sa pledeze "vinovat" pentru o sentinta redusa, alaturi de fiul sau, Timothy. Al doilea copil al lui Rigas, Michael, a pledat "vinovat" si a primit o pedeapsa de 10 luni - arest la domiciliu si doi ani sub eliberare conditionata. Astazi, tot ce a mai ramas din Adelphia Communications este o umbra.
6. Jerome KERVIEL
Intr-un univers financiar in care se pierd si se castiga milioane si miliarde de dolari, evaporarea a 5 miliarde de dolari poate trece neobservata. Jerome Kerviel lucra in 2007 la banca franceza Societe Generale, in calitate de trader. Acesta tranzactiona miliarde de dolari si ascundea profiturile obtinute "sub saltea". De asemenea, falsifica multe din tranzactiile financiare. Kerviel a fost arestat in 2008. In 2010, a fost condamnat la 3 ani de inchisoare si a trebuit sa restituie banii pe care ii pierduse, in urma jocurilor sale riscante. In cativa ani, Kerviel a "reusit" sa piarda 6,7 miliarde de dolari din banii investitorilor.
7. Bernard EBBERS si WORLDCOM
WorldCom, compania infiintata in anii '80, a devenit un gigant telecom la finele anilor '90, prin intermediul unor achizitii si fuziuni.
Cand WorldCom a cumparat compania MCI in 1999, totul parea sortit succesului. Din pacate, directorul Bernard Ebbers a mizat prost pe MCI si tranzactia a afectat resursele companiei. Ebbers imprumutase 400 milioane de dolari de la WorldCom pentru a finanta alte afaceri, care nu au adus insa niciun castig.
Acesta a sustinut ca nu a stiut nimic despre practicile ilegale de la WorldCom. Cum sa fie el cel mai imoral si incompetent director din istoria companiei? In 2005, un judecator l-a condamnat pentru conspiratie si frauda. Ebbers a subtilizat 11 miliarde de dolari. WorldCom a semnat documentele necesare intrarii in faliment, in timp ce Ebbers a intrat pentru 25 de ani la parnaie.
8. Martha STEWART
Oamenii bogati nu sunt dispusi sa dea si altor din banii lor, oricat de multe hartii ar avea. Martha Stewart a sesizat in 2001 ca actiunile sale la ImClone Systems incep sa scada si a retras rapid 4.000 de titluri, evitand o pierdere de doar 45.000 de dolari. A fost acuzata de insider trading si in 2003 a ajuns in fata judecatorilor, cu noua capete de acuzare, printre care frauda cu actiuni si obstructionarea justitiei.
Martha a primit 5 luni de inchisoare si a trebuit sa plateasca o amenda de 30.000 de dolari (ironia sortii: amenda a fost cu 15.000 de dolari mai mica decat banii obtinuti de Martha din "insider trading"). Martha Stewart a iesit de la inchisoare, devenind si mai populara in showbizul american. Acum, detine o avere de peste 600 milioane de dolari.
9. Jack ABRAMOFF
Abramoff a fost un lobbyist important la Washington in perioada 1980 - 2000. De fapt, in cazul sau, "lobbyist" a fost sinonim cu "spagar si infractor financiar". In 2006, Abramoff a pledat "vinovat" in fata unor acuzatii de frauda, conspiratie si evaziune fiscala, dupa ce a saracit un cazinou cu 85 milioane de dolari.
La scurt timp, a fost condamnat la 70 de luni de inchisoare, dupa ce s-a dus cu o serie de documente false la banca, pentru a obtine un credit de 60 milioane de dolari. Dincolo de aceste pacate, Abramoff a mituit politicieni (si vina e de ambele parti...).
10. TYCO
Tyco International, o companie de manufactura din Elvetia cu activitati la nivel global, a fost implicata intr-o serie de infractiuni economice, in 2002. CEO-ul companiei, Dennis Kozlowsi si CFO-ul Mark H. Swartz au furat peste 150 milioane de dolari din banii Tyco.
In 2005, Kozlowsi si Swartz au fost condamnati sub 30 de capete de acuzare, printre care frauda si furtul a miliarde de dolari. Amandoi au primit cate 8 ani de inchisoare. Tyco a platit 2,92 miliarde de dolari actionarilor pagubiti.