ANALIZA: Silicon Valley si Rusia, incotro?
rusiasilicon valleysuaafacerisan franciscoantreprenori
Antreprenorii si investitorii spun ca relatiile financiare excelente intre Silicon Valley si Rusia sunt compromise in prezent de tensiunile politice iscate intre Casa Alba si Kremlin.
"Multi investitori au facut un pas inapoi, asteptand calmarea situatiei", a spus Alexandra Johnson, care administreaza un fond de 100 milioane dolari, DFJ VTP Aurora - o sucursala a bancii rusesti VTB, situata in Menlo Park, California.
Timp de zeci de ani, cercetatorii chinezi au ramas la o aruncatura de bat de investitorii din Silicon Valley.
Acest lucru s-a schimbat odata cu investitiile masive, incurajate in 2010 de vizita presedintelui de atunci al Rusiei, Dmitry Medvedev, in regiune, pentru a se intalni cu numerosi lideri ai companiilor tehnologice.
Investitorii rusi, printre care si miliardarul Yuri Milner, care detine o mare parte din actiunile Facebook si Twitter, a investit in ultimii trei ani circa doua miliarde de dolari in firmele tehnologice americane.
Totusi, antreprenorii si investitorii din Silicon Valley se tem de impactul economic negativ al preluarii peninsulei Crimeea de catre Rusia.
Sanctiunile economice ar putea duce la incetinirea fluxului de dolari americani, in sectoarele tehnologice din ambele tari. Pentru acele firme americane si ruse cu legaturi in Ucraina, se pare ca tinerii antreprenori si ingineri vor fi nevoiti sa-si inchida business-urile si "sa lupte", scrie CNBC.com.
Expertii spun ca incetinirea ritmului investitional va fi temporara si nu va afecta cresterea rapida, afacerile dintre SUA si Rusia, pe termen lung.
Axel Tillmann, care investeste capital rusesc in numele instrumentului sponsorizat de guvern RVC-USA, a spus ca tensiunile vor compromite lucrurile pentru o vreme, estimand o suspendare pe doua-trei luni a investitiilor suplimentare facute de fondurile guvernului rus in companiile tehnologice.
Totusi, Tillmann precizeaza ca investitiile isi vor reveni repede, deoarece companiile rusesti sunt atrase de modelul de antreprenoriat exercitat in Silicon Valley.
"Inginerii rusi au fost pionierii tehnologiei timp de mai multi ani, chiar si dupa ce s-au intors in Uniunea Sovietica, dar s-au confruntat cu problema <<ideilor singuratice>>", a spus Tillmann. "Ideile stateau pe loc".
Tillmann subliniaza ca firmele rusesti nu stiu sa-si promoveze si sa-si vanda tehnologia - un lucru la care firmele din Silicon Valley se pricep de minune. "Cand ne combinam atuurile, obtinem ce este mai bun din fiecare in parte", explica antreprenorul.
In Rusia, antreprenorii si investitorii se adreseaza expertilor din Silicon Valley, pentru a le cere reteta succesului.
Un hub tehnologic din exteriorul Moscovei, Skolkovo Innovation Center, ii va include in board-ul sau de 17 membri pe: presedintele executiv al Google, Eric Schmidt, CEO-ul Cisco, John Chambers si fostul CEO al Intel, Craig Barrett.
Antreprenorii rusi si-au lansat propriile firme in Silicon Valley si gigantii tehnologici cumpara actiuni in startup-urile acestora. Anul trecut, Cisco a cumparat actiuni la dezvoltatorul de software din Rusia Parallels si a obtinut un loc in board-ul companiei.
Centrul Rus de Inovatie, inaugurat in urma cu doi ani in Silicon Valley, combina trei firme care investesc in companiile din California - cu legaturi pe piata rusa.
In prezent, peste o suta de firme high-tech din Rusia au birouri in California, printre care si motorul de cautare Yandex. Acesta recruteaza fosti ingineri si tehnicieni de la Yahoo si Google in laboratorul sau din Palo Alto.
In data de 3 aprilie, Cisco, un lider in privinta sudarii legaturilor cu Rusia, a anuntat ca a castigat contractul de dezvoltare a retelei de videoconferinta pentru furnizorul de apa si utilitati al Moscovei. Cisco isi revizuieste insa practicile de business in Rusia, pentru a preintampina actele de coruptie.
"Diplomatii ar trebui sa se calmeze si sa se gandeasca la consecintele imediate ale deciziilor lor. Este foarte usor sa distrugi o economie... mai greu este sa o reconstruiesti", a declarat Dmitry Akhanov, un antreprenor din Silicon Valley si totodata presedintele subsidiarei americane a fondului rusesc de investitii RUSNANO.
Oleg Slepov, care conduce biroul rus de Reprezentare Comerciala in San Francisco, a spus ca liderii companiilor americane nu intentioneaza sa isi reduca afacerile din Rusia.
Slepov a spus ca este optimist in privinta relatiilor de afaceri, care ar putea duce la detensionarea conflictelor.
"Interesele companiilor rusesti si americane sunt atat de apropiate in zilele noastre, incat devin un factor care contribuie la reducerea tensiunilor intre RUSIA si SUA", a conchis Slepov.