ANALIZA: S-a terminat sau nu criza euro? Iata ce spun sase economisti de marca
analizacriza euroinvestitiiintrebarimoneda eurogrecia
Investitorii din Europa tind sa devina mai optimisti, pe masura ce indicatorii economici referitori la tarile batranului continent se stabilizeaza.
Business Insider a discutat cu sase economisti de marca, din cadrul unui numar restrans de companii financiare, pentru a gasi raspunsul la doua intrebari esentiale: " S-a terminat criza euro? Si daca nu s-a terminat, ce urmeaza? "
Aceste voci avizate nu reprezinta neaparat "ecoul" intregii bresle a economistilor, dar pot reprezenta un punct de reper. Unul dintre economisti spune ca recesiunea a trecut, chiar daca riscurile sistemice au ramas.
1. " Noroiul in care ne-am impotmolit reprezinta riscul principal "
" In Europa, "noroiul" in care ne-am impotmolit reprezinta riscul principal. Nu de scindarea Zonei Euro ar trebui sa ne temem in 2012, ci de abordarea deficitara a crizei, care ii va determina pe investitori sa "impinga" evenimentele financiare dincolo de controlul clasei politice. Incertitudinea si volatilitatea care au marcat anul trecut vor predomina si in 2012. "
Ian Bremmer
Presedinte al Eurasia Group
2. " Criza Euro va continua "
" Raspunsul BCE (Banca Centrala Europeana) la criza a intarit sentimentele pozitive ale investitorilor si a amanat, cel mai probabil, o criza bancara. In ciuda acestor semne de incurajare, criza va continua, deoarece politicienii nu au reusit sa identifice exact cauza falimentului.
Doar transferul fiscal total poate mentine Zona Euro intreaga, in forma sa actuala; in acest sens, nu exista vointa politica. In schimb, guvernele apeleaza la masuri extreme de austeritate, care vor spori conflictele sociale. La un moment dat, Grecia va parasi Zona Euro si va genera o contagiune in Europa; in final, Zona Euro s-ar putea prabusi. "
Dario Perkins
Director al Global Economics, Lombard Street Research
3. " Vom avea nevoie de ani intregi de consolidare fiscala si reforme structurale dureroase, mai ales in cazul economiilor periferice "
" S-a terminat criza monedei euro? Nu. Totusi, in final, Zona Euro va deveni mai puternica si va ramane in colectiv complet. (...) Exista unele instrumente politice, care ne pot ajuta sa depasim acest impas. Fondul European de Stabilitate Financiara, FESF (EFSF) si ESM (Mecanismul European de Stabilitate) , pot asigura o protectie pe timp indelungat, in functie de nevoile financiare ale fiecarei tari.
BCE va oferi o lichiditate puternica sistemului bancar si va interveni mai agresiv pe pietele suverane. BCE va ajuta la mentinerea randamentelor (yieldurilor) la un nivel redus. Chiar si asa, criza nu se va termina, dar se va tempera. Vom avea nevoie de ani intregi de consolidare fiscala si reforme structurale dureroase, mai ales in cazul economiilor periferice. "
Peter Westaway
Economist-sef in cadrul Vanguard Asset Management, Ltd.
4. " Ideea potrivit careia nu trebuie sa ne mai asteptam la titluri pesimiste in presa de business este complet eronata "
" Criza euro nu s-a incheiat. BCE a incercat sa rezolve cumva situatia, dar ideea potrivit careia n-ar trebui sa ne mai asteptam la titluri pesimiste in presa de business este complet eronata.
Zona Euro a reprezentat un proiect de lunga durata, fiind infiintata in vremuri dificile, dupa lungi perioade de negociere. Ne confruntam cu ultimul moment de acest gen. "
Dan Greenhaus
Managing Director si strateg-sef la BTIG LLC
5. " Marea criza s-a incheiat, chiar daca unele riscuri raman valabile "
" Criza existentiala a Zonei Euro s-a incheiat. Totusi, riscurile sistemice raman active si ameninta in continuare moneda europeana. Sistemul bancar va continua sa supravietuiasca doar "conectat la aparatele" Bancii Centrale Europene.
Problema datoriilor suverane nu si-a gasit o rezolvare. Fiecare runda "proaspata" de masuri de austeritate va atrage de la sine noi proteste ale cetatenilor europeni. Marea criza s-a terminat. Pentru investitori, este important sa se intrebe cum este cotata piata in acest moment. "
Lorcan Roche Kelly
Strateg-sef la Trend Macrolytics, LLC
6. " Fondurile LTRO (Long-Term Recovery Organization) si pachetele financiare de bailout vor reusi sa traga de timp, dar in final tarile sarace din Zona Euro vor fi nevoite sa identifice o strategie de crestere si vor decide sa renunte la moneda europeana "
" Pentru a se incheia criza euro (in absenta euroobligatiunilor sau transferurilor fiscale), trebuie rezolvate trei probleme majore; o parte din datoria Zonei Euro trebuie prescrisa, raspunsul in vederea reducerii datoriilor/in vederea restructurarii sistemului bancar trebuie sa fie direct si (cel mai important), Eurozona trebuie sa beneficieze de o crestere credibila, pe termen lung. "
Megan Greene
Economist-sef pentru Europa Occidentala si Zona Euro, Roubini Global Economics