ANALIZA: Roubini versus Milken
nouriel roubinimichael milkenanalizadoctor doompetrolrazboi
Conferinta organizata de Institutul Global Milken are parte de o traditie deja impamantenita: Nouriel Roubini il confrunta pe Michael Milken in dezbateri aprinse. Milken este increzator in America, in schimbarile care pot fi realizate cu ajutorul inovatiei si proceselor de piata. Roubini ramane acelasi Doctor Doom. Cei doi s-au contrazis din nou.
Roubini a inceput prin a afisa un optimism dubios, amintind de elemente precum revenirea economiei globale, revenirea preturilor la active, un boom in pietele emergente, progresul tehnologic si globalizarea. Si totusi, a venit si vremea stirilor mai putin bune. Chiar proaste. Roubini nu se dezminte.
Economia mondiala este amenintata de un eventual razboi cu Iranul, tensiunile religioase din Orientul Mijlociu si posibilitatea unui "accident feroviar cu incetinitorul" in Europa; de asemenea, economia batranului continent se duce pe apa sambetei. Roubini a avut o a cincea problema cu China, dar n-a gasit timpul necesar sa o abordeze.
Sa ne concentram un pic asupra conflictului din Iran si Orientul Mijlociu. "Exista riscul aparitiei unui conflict militar intre Israel, SUA si Iran", a spus Roubini. Doctor Doom considera ca riscul se va majora, dupa alegerile prezidentiale din SUA, indiferent care va fi castigatorul acestora. Negocierile privind ambitiile nucleare ale Iranului au esuat.
Astfel, SUA ar putea "trece la actiune" dupa alegeri, potrivit lui Roubini. Chiar daca n-o sa ne confruntam cu o conflagratie, preturile la petrol vor creste din nou si din nou, pe fondul ingrijorarilor, a subliniat Roubini.
Roubini, care vorbeste cu viteza unei mitraliere, a spus ca Iranul nu este singura amenintare din Orientul Mijlociu. Primavara Araba s-ar putea transforma in Iarna Araba. "Orientul Mijlociu este cuprins de haos si reprezinta un risc geopolitic pentru intreaga economie mondiala", a spus Roubini.
Conflictele din tari precum Tunisia si Afganistan ar putea cauza "noi majorari ale preturilor la petrol".
Milken a replicat ca o combinatie de tehnologie inovatoare si politica eficienta ar putea sa combata asemenea riscuri si SUA ar deveni mai putin dependenta de petrolul din Orientul Mijlociu. Sisturile au potentialul de a permite unor state precum SUA si Brazilia sa devina cei mai mari furnizori low-cost de energie din lume.
Roubini a spus insa ca sisturile ar putea fi o solutie pe termen lung, dar nu ne vor permite sa scapam de dependenta de petrol arab.
"Oamenii care cred ca in 5 ani de acum incolo vom fi independenti din punct de vedere energetic se mint pe ei insisi. O sa ne trebuiasca 10-20 de ani", a atentionat Doctor Doom. Si totusi, exista un argument comun. Milken si Roubini cred ca in final, tarile lumii nu vor mai depinde atat de mult de petrolul Orientului Mijlociu; e doar o chestiune de timp.
Roubini a spus insa ca timpul inseamna totul. "Keynes a spus candva ca pe termen lung, suntem cu totii morti. Trebuie sa fim morti pe termen scurt", a conchis economistul Nouriel Roubini.