ANALIZA: Prapastia care desparte bogatii de saraci, principalul risc pentru globalizare?
analizabogatisaraciriscuri globaleforumul economic mondialdrepturi
O revolta generala impotriva inegalitatii in drepturi si venituri - evidentiata de miscari precum cele care au animat Primavara Araba - risca sa compromita avansul globalizarii si reprezinta o amenintare-cheie pentru economiile intregii lumi, potrivit unui raport al Forumului Economic Mondial.
Diferenta majora intre veniturile oamenilor si
masurile austere aplicate de guvernele lumii s-au evidentiat ca fiind cele mai mari riscuri pentru economia globala, releva analiza
Riscuri Globale in 2012, prezentata miercuri de WEF (World Economic Forum).
Analiza de 60 de pagini trece in revista 50 de riscuri si preceda summit-ul anual al WEF, care va avea loc peste doua saptamani in statiunea elvetiana de schi Davos. Imaginea generala este una ingrijoratoare.
In ultimii 40 de ani, la Davos s-au adunat politicieni, bancheri centrali si antreprenori de succes din toata lumea, militand pentru acelasi scop:
globalizarea. In prezent, marsul fortat al globalizarii a incetinit.
Ascensiunea somajului in randul tinerilor, criza pensionarilor dependenti de pensiile oferite "cu lingurita" de statele pentru care au trudit si platit contributii atatia ani si prapastia evidenta intre cei avuti si cei saraci au sadit "semintele distopiei", dupa cum subliniaza raportul, bazat pe un sondaj in randul a 469 experti si industriasi-cheie.
Pentru prima oara dupa multi ani, oamenii nu mai cred ca plozii lor vor creste intr-o lume mai buna.
"Trebuie sa fim atenti la retorica politica; aceasta poate actiona si negativ, tulburand masele sociale, alimentand nationalismul si protectionismul. Inevitabil, globalizarea ar putea fi trasa inapoi", a declarat directorul WEF, Lee Howell.
Nivelul nesustenabil al datoriilor guvernamentale din multe state ale lumii a fost "scos in fata" ca risc major, in ultimele doua rapoarte de risc ale WEF. Natura plapanda a dezechilibrelor fiscale ramane in centrul atentiei, potrivit economistilor.
Criza datoriilor s-a extins in tari europene precum Grecia si Italia, in timp ce SUA si-a pierdut ratingul suprem, dupa ce a esuat in incercarea de reducere a deficitelor. Forumul de la Davos se va concentra cu precadere asupra lacunelor pietelor moderne, a capitalismului, supus unui viitor incert si a crizei financiare.
Atacurile informatice, pe grila de discutii a WEF
In contextul unei lumi din ce in ce mai interconectate informatic, raportul Forumului Economic Mondial analizeaza riscurile privind atacurile cibernetice, indreptate impotriva persoanelor, corporatiilor sau chiar natiunilor.
"Primavara Araba a demonstrat puterea inestimabila a comunicatiilor moderne, care aduc libertate personala; aceeasi tehnologie a facilitat revoltele violente din Londra", a declarat Steve Wilson, CRO (Chief Risk Officer) in cadrul diviziei de asigurari a Zurich Financial Services.
Strategia de aparare a presedintelui american Barack Obama, prezentata in aceasta luna, a demonstrat o puternica focalizare asupra protectiei impotriva amenintarilor cibernetice.
Companiile au intrat in alerta, dupa ce in luna aprilie 2010 hackerii au sustras datele personale ale utilizatorilor retelei online a Sony PlayStation.
Analistii au identificat si alte riscuri pentru 2012, cum ar fi cel legat de posibilitatea nedorita ca masurile financiare si sistemele de reglementare fiscala sa nu mai poata proteja lumea de haos, precum si cresterea emisiilor poluante si diminuarea rezervelor de apa.