ANALIZA: Nu meritam numele de Homo Sapiens Sapiens. Topul tarilor cu cele mai multe infractiuni
infractiunicrimavioluriviolentepuscariipolitististatistici
Violenta este una din caracteristicile umane care se dobandesc din cauza mediului in care traim. Cu toate acestea, desi se spune ca factorul care ajuta la propagarea infractiunilor este saracia, 4 din 5 tari care sunt in topul au economii foarte dezvoltate. La nivel mondial, in decursul unui an, au loc milioane de infractiuni, iar aici vorbim de crime, furturi, talharii, violuri si restul faradelegilor.
Daca ne uitam la numarul de infractiuni care au loc la 100.000 de locuitori, la nivelul anului 2012, Marea Britanie era la locul 1 in lume, cu peste 2.000 de incalcari ale legii. Cel putin asta arata informatiile provenite de la Comisia Europeana si ONU. Probabil, de asta sunt asa suparati britanicii pe imigranti, mai ales ca in spinarea lor se pun cele mai multe infractiuni.
Pe urmatoarele locuri se afla Austria cu aproape 1.700 de infractiuni si Africa de Sud cu 1.600. In top 5, aceste trei state sunt urmate de Suedia si Belgia cu 1.100 de infractiuni si, respectiv, 1.000 de abateri de la lege.
Desi emisiunile televizate si presa arata, in general, tot mai multe infractiuni numarul acestora a scazut fata de acum 10 sau 20 de ani. Statisticile Centrului International de Prevenire a Infractiunilor (SCIPI) suprapuse cu Oficiul Natiunilor Unite pentru Combaterea Drogurilor si Infractiunilor (ONUCDI) aratau ca, la nivel de 2002, cele mai violente 82 de state din lume inregistrau peste 63,5 milioane de infractiuni.
SUA este pusa in cap de lista pentru ca in aceasta tara se petrec aproape 20% din infractiunile acestui top. Marea Britanie si Germania sunt urmatoarele in top cu peste 6,5 milioane de incalcari ale legii, pe parcursul anului 2002. Cu toate acestea, daca raportam numarul infractiunilor la totalul populatiei, se va putea observa ca de fapt cele mai violente state nu sunt cele din top 3 sau 5.
Spre exemplu, Statele Unite care avea, in urma cu 12 ani, o populatie de 315 milioane, avea si o “rata de criminalitate” mai mica fata de celelate state din top. Adica, in cazul acestei tari, in 2002, era o infractiune la 26-27 de persoane, in schimb, raportat la populatie, in Marea Britanie, a avut loc o faradelege la mai putin de 10 persoane, avand in vedere ca populatia insuma undeva la 63 de milioane de persoane. Aceleasi calcule arata ca si Grmania este in fata SUA, pentru ca aceasta tara avea o populatie de 82 de milioane care impartita la 6,5 milioane de infractiuni ne ofera un coeficient de 12,6. Canada despre care se spune ca are printre cei mai pasnici oameni de pe planeta suprinde prin numarul mare de infractiuni. Aceasta tara este pe locul opt in lume la numarul de infractiuni, unde la 35 de milioane de oameni s-au comis 2,5 milioane de abateri de la lege, adica una la 14 persoane.
Top tari cu criminali
In primele 36 de state care au fost supravegheate de organizatiile mai sus mentionate, s-au petrecut in anul 2006, peste 22.600 de crime. Turcia este pe primul loc, pe teritoriul acestei tari raportandu-se mai bine de jumatate din crimele care au fost raportate. Aceasta este urmata de vecina noastra de la nord, Ucraina, unde au avut loc peste 2.200 de crime. Cele mai mici state au si cea mai mica rata a criminalitatii. Astfel ca potrivit SCIPI, Malta si Cipru aveau raportate cate o singura crima in anul 2006. In acest top, tara noastra ocupa un rusinos loc 4, cu aproape 850 de crime, in timp ce Bulgaria este pe locul 20 cu de peste 5 ori mai putine crime.
Statistici mai recente sunt despre numarul de violuri care au fost raportate pe teritoriul statelor din lume. Astfel ca, la acest capitol, francezii ocupa locul de “necinste”. In anul 2009, in Franta au avut loc aproape 10.300 de violuri. Tineti cont ca toate aceste informatii se refera numai la
infractunile raportate.
Pe locul doi, in acest top al rusinii este Germania cu aproape 7.300 de violuri, iar Rusia vine din urma cu 6.200 de astfel de incalcari ale legii. Romania este pe locul 17 cu peste o mie de violuri.
Nici americanii nu stau mai bine la acest capitol, desi ei nu au fost inclusi in top. Potrivit Retelei Nationale Impotriva Violurilor, Abuzurilor si Incestului (RAINN), pe teritoriul Americii au fost, in 2002, aproape 248.000 de victime ale violurilor, tentatielor de viol si agresiuni sexuale. Dintre acestea, 87.000 au fost violuri. Statisticile probabilistice ale Centrului National de Analiza al Departamentului de Justitie arata ca exista peste 50% sanse sa se faca o arestare daca violul este raportat. Mai mult, 80% dintre cei arestati sub acuzatia de viol sunt cercetati, iar 58% dintre acestia sunt condamnati si daca este o condamnare, exista 70% sanse ca acestia sa faca si puscarie.
Infractiunile in Romania
In Romania, peste 312.000 de infractiuni erau centralizate in urma cu 12 ani. Aproape 66.500 de romani adulti au fost cercetati, in anul 2002. La capitolul fraude, Romania era pe locul 16 din 48 de state analizate, cu aproape 15.500 de frauda comise. La omoruri din imprudenta, tara noastra ocupa locul 8, cu aproape 1.300 de astfel de infractiuni. Tara noastra se putea lauda atunci cu 39 de puscarii in care erau incarcerati peste 48.000 de infractori.
Lege si ordine…cu portia
In 2010, Romania avea 243 de politisti la suta de mii de locuitori, cel mai mare astfel de numar de oameni ai legii fiind inregistrat in Muntenegru, unde sunt peste 800 de politisti la 100.000 de locuitori. In schimb, Ungaria se afla la celalalt capat, aceasta tara avand 87 de politisti pe suta de mii de locuitori.
Ca si numar de unitati politienesti, SUA are cele mai multe, numarand aproape 707.000 de politisti, dar chiar si asa, raportat la populatie, media iese sub cele ale statelor europene.
Daca ne uitam la populatia din puscarii, cea mai mare crestere a fost inregistrata, in Cipru (peste 155%), in perioada 1997-2007. Monaco si Macedonia au si ele procente peste 100%, in timp ce in Grecia puscariile au mai primit inca 92% in plus fata de ce se aflau deja “cazati”.
De topul descresterilor populatiei din penitenciare, Romania se afla pe locul trei, in perioada 1997-2007, cu o scadere de aproape 35%, tara noastra fiind depasita de Armenia (aprox.60%) si Letonia (peste 36%), potrivit Institutului European pentru Prevenirea Infractiunilor si Control.