ANALIZA: Nokia, o companie amputata

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
ANALIZA: Nokia, o companie amputata ANALIZA: Nokia, o companie amputata
de Manager.ro la 04 Sep. 2013
Urmareste-ne pe Google News
nokiamicrosoftcompaniiandroidvanzarinokia lumia

2 septembrie 2013. Microsoft a anuntat ca intentioneaza sa achizitioneze business-ul de telefoane mobile al Nokia, pentru 5,44 miliarde euro sau 7,17 miliarde dolari, daca doriti ca suma sa para mai mare. Stephen Elop, fostul CEO al Nokia si alti executivi ai gigantului finlandez, se vor alatura Microsoft, in urma acestei tranzactii. Manager.ro isi face datoria si incearca sa raspunda, pe cat posibil, la cateva intrebari esentiale: Cum s-a ajuns aici? Care este istoria zbuciumata a Nokia? Oare ce se va intampla pe viitor?

Nokia, scurt profil

Nokia Corporation este o multinationala finlandeza, din domeniul tehnologiei informatiei si comunicatiilor. Totul a pornit, dupa cum vom vedea, de la o simpla fabrica de hartie. Nokia are sediul in Espoo, Finlanda. In trecut, principalele sale produse erau telefoanele mobile si dispozitivele IT&C mobile. Nokia ofera servicii diverse, aplicatii, jocuri, muzica, media si mesagerie, precum si un serviciu gratuit de harti si navigatie, prin subsidiara sa, denumita Navteq, de altfel foarte cunoscuta. Gigantul detine Nokia Solutions and Networks, care furnizeaza servicii si echipamente pentru retelele de telecomunicatii. In data de 7 august 2013, compania a achizitionat toate actiunile (50%) Siemens din conglomeratul Nokia Siemens Networks, pentru suma de 1,7 miliarde euro.

In 2012, Nokia avea 101.982 angajati in 120 de tari si isi desfasura vanzarile in peste 150 de tari, iar veniturile sale anuale ajungeau la 30 miliarde euro. In acelasi an, a fost a doua cea mai mare companie producatoare de telefoane mobile din lume, dupa Samsung, cu o cota globala de 18,0% in T4 2012. Nokia este o companie LLC (limited-liability company) listata la bursa din Helsinki si cea din New York. De asemenea, Nokia este a 247-a cea mai mare companie din lume, in functie de veniturile din 2013, potrivit Fortune Global 500.

Nokia a fost cel mai mare producator de telefoane mobile intre 1998 si 2012. Totusi, in ultimii cinci ani, a inceput sa scartaie si cota sa de piata s-a diminuat, din cauza ascensiunii smartphone-urilor rivalilor, precum iPhone (Apple) si puzderia de telefoane cu Android, sistemul de operare inovat de Google, de care Nokia nu a reusit sa profite. In consecinta, actinile Nokia au scazut de la 40 dolari in 2007 la 2 dolari in 2012. In februarie 2011, Nokia a anuntat ca va colabora cu Microsoft, iar batranul OS Symbian a fost inlocuit cu Windows Phone-ul celor de la Microsoft. Dupa inlocuirea lui Symbian, vanzarile de smartphone-uri ale Nokia au scazut foarte mult. Intre 2011-2013, Nokia a pierdut pozitia de cel mai mare vanzator de smartphone-uri din lume, devenind al zecelea cel mai mare producator de asemenea telefoane inteligente.

Inceputuri surprinzatoare

Predecesorii companiei moderne Nokia au fost Nokia Company (Nokia Aktiebolag), Finnish Rubber Works Ltd (Suomen Gummitehdas Oy) si Finnish Cable Works Ltd (Suomen Kaapelitehdas Oy).

Nokian Footwear (Nokian Jalkineet) este un producator finlandez de incaltaminte, care astazi face parte din compania Berner. Compania a fost infiintata in 1990, dar istoria sa dateaza din 1898, cand Eduard Polon si un grup de afaceristi finlandezi au decis sa infiinteze compania Suomen Gummitehdas Oy (Finnish Rubber Works Ltd) in Helsinki. Dupa ce a activat doi ani, fabrica a demarat productia de galosi din cauciuc, care au rivalizat cu succes cu importurile rusesti. Dupa cativa ani de productie in Helsinki, fabrica s-a mutat in orasul Nokia. La scurt timp, compania a inceput sa foloseasca numele NOKIA, promovand afacerile finlandeze si detasandu-se de produsele ieftine rusesti.

Suomen Gummitehdas a produs bunuri din cauciuc, precum curele pentru masinarii si cauciucuri. Ulterior, si-a schimbat numele in Suomen Kumitehdas Oy. In 1967, Suomen Kumitehdas si Suomen Kaapelitehdas (Finnish Cable Works) au fuzionat cu compania din industria forestiera si energiei Nokia Aktiebolag (Nokia Company) pentru a forma NOKIA CORPORATION, actuala companie Nokia. Grupul activa in productia de cauciuc, cablu, cea forestiera, de generare a electricitatii si dezvoltarea de produse electronice.

La sfarsitul anilor ’80, sectoarele industriale diferite ale Nokia Corporation au decis sa se concentreze asupra propriilor arii de expertiza. Nokian Tyres a mers pe cont propriu incepand cu 1988; doi ani mai tarziu, in 1990, a aparut Nokian Footwear. Compania-mama Nokia Corporation s-a concentrat asupra telecomunicatiilor si si-a diversificat aria de activitate.

In 2005, familia finlandeza antreprenoriala Berner a cumparat Nokian Footwear si brandurile aferente si a pus la adapost o sumedenie de tehnologii secrete de productie a cauciucului.

Kaapelitehdas

Este o cladire celebra din Ruoholahti, Helsinki, aproape de podul Lauttasaari. Imobilul a fost construit pentru a adaposti o fabrica de cablaje in 1939-1954 pentru Suomen Kaapelitehdas (Finnish Cable Works). Productia de cabluri a inceput in 1943 si a fost sistata in 1987.

Suomen Kaapelitehdas a fost cumparata de Suomen Gummitehdas Oy (Finnish Rubber Works) in 1922. Suomen Gummitehdas a fost redenumita Suomen Kumitehdas in 1959 si companiile Suomen Kumitehdas, Nokia Aktiebolag si Suomen Kaapelitehdas au fuzionat in 1966-1967 pentru a forma Oy Nokia Ab (Nokia Corporation).

Cladirea a fost cumparata de primaria din Helsinki si transformata in centru cultural. Ea gazduieste trei muzee de anvergura: Muzeul Finlandez al Fotografiei, Muzeul Teatrului si Muzeul Hotelului si Restaurantului, 13 galerii, sali de dans, ateliere, studiouri, posturi de radio, un restaurant popular si alte asemenea atractii.

Idestam, fondatorul Nokia

Knut Fredrik Idestam a trait intre 1838 si 1916. El a fost un antreprenor si tehnician minier finlandez. Fredrik a fost instruit in minerit, domeniu in care detinea si o diploma. Finlandezul a mers pe urmele tatalui sau, servind Consiliul de Administratie a Minelor din Finlanda. Intre 1863-1864, cu ajutorul unei burse de stat, Idestam a urmat studii in vederea deprinderii stiintei metalelor de baza in Germania la Scoala de Minerit (Bergakademie) din Freiberg, Saxonia. A devenit apoi tehnician al Consiliului de Administratie a Minelor din Finlanda. In vara lui 1864, planurile sale au luat o alta turnura. In drum spre Muntii Harz, la intoarcerea dintr-o calatorie efectuata la Freiberg, el a vizitat o moara unde lemnul era macinat, pentru a deveni materie prima in scopul productiei de hartie (proces dezvoltat de producatorul de hartie Heinrich Voelter). Fabrica vizitata de Idestam era capabila de productie comerciala.

Cererea pentru hartie era uriasa in Europa si America de Nord. Productia nu crestea si era nevoie de noi tehnologii. Idestam a crezut ca solutia lui Voelter pentru productia de hartie era geniala. A constientizat potentialul inovatiei in Finlanda. S-a intors in tara sa si a comandat echipamente de la Voelter, direct din Germania, obtinand permisul Senatului la 12 mai 1865, data pe care grupul de companii Nokia o considera ziua infiintarii gigantului. Productia a inceput la Temmerkoski Rapids in Tampere, in 1866.

In 1871, Idestam a listat compania Nokia la bursa. Cu ajutorul prietenului sau, Leo Mechelin, o personalitate importanta a Finlandei de la finele secolului 19, a infiintat NOKIA LTD si a transferat toate activitatile la Nokia, unde a fost construita o noua fabrica. Morile lui Idestam si Nokia Manos si interesul sau pentru Nokia Rapids, care a fost cumparata de Mechelin, au fost transferate catre noua entitate. Idestam detinea peste 50% din actiunile companiei. A renuntat la functia publica de la board-ul industriei mineritului si si-a dedicat timpul gestionarii Nokia Ltd. Mechelin l-a sustinut in tot ce a facut, atragand finantare si investitii importante.

Dezvoltarea Nokia Ltd a inceput bine (ce-ar zice azi Idestam, despre instrainarea “puiului” sau?); el era un antreprenor abil, care avea bani la ciorap in timpuri de restriste. Antreprenorul Idestam a stiut sa iasa basma curata din criza de la finele anilor 1800, ba chiar a inaugurat noi fabrici de hartie si prima moara de sulfit din Finlanda in 1885. Prima fabrica de sulfati fusese inaugurata in 1880 la Valkeakoski.

La initiativa si sub conducerea lui Idestam, magnatii industriei hartiei au fondat mai multe organizatii ale producatorilor: o asociatie a cartonului in 1874, a jucatorilor din industria morilor in 1875 si a celor care produceau hartie, in 1892. Acestea erau carteluri pentru divizarea pietei rusesti si in scopul eliminarii concurentei mutuale. Idestam a fost manager general si presedinte al Asociatiei Hartiei pana in 1903. S-a retras de la conducerea Nokia in 1896. El a fost succedat in functia de manager de ginerele sau, Gustaf Fogelholm si in cea de presedinte al board-ului de Leo Mechelin.

In 1902, Nokia a inceput sa activeze si in industria generarii de electricitate. In 1898, Eduard Polon a infiintat Finnish Rubber Works, producand galosi si alte produse din cauciuc; aceasta a devenit una din afacerile Nokia. La inceputul secolului 20, FRW a infiintat fabrici in apropierea orasului Nokia si a inceput sa utilizeze acest nume. In 1912, Arvid Wickstrom a infiintat Finnish Cable Works, producator de telefoane, telegrafe si cabluri electrice si a pus bazele afacerii Nokia cu cabluri si produse electronice. La finele anilor 1910, dupa primul razboi mondial, Nokia era insa in pragul falimentului. Pentru a asigura continuitatea furnizarii de electricitate de la generatoarele Nokia, Finnish Rubber Works a cumparat business-ul companiei insolvente. In 1922, FRW a achizitionat FCW. 15 ani mai tarziu, Verner Weckman, un luptator profesionist si primul medaliat olimpic cu aur al Finlandei, a devenit presedinte al FCW, dupa 16 ani petrecuti in functia de director tehnic. Dupa Al Doilea Razboi Mondial, FCW a furnizat cabluri pentru Uniunea Sovietica, ca parte a unei intelegeri privind despagubirile de dupa razboi. Compania a obtinut astfel o portita de schimburi comerciale catre piata rusa.

Cele trei companii au fuzionat in conglomeratul Nokia Corporation in 1967. Compania era implicata in multe industrii, producand produse din hartie, cauciucuri, incaltaminte (inclusiv cizme de cauciuc), cabluri de telecomunicatii, televizoare si alte bunuri electronice, PC-uri, generatoare electrice, echipamente de robotica, echipamente militare (precum dispozitivul SANLA M/90 si mastile de gaze pentru Armata Finlandeza), produse din plastic, aluminiu si chimicale. Fiecare unitate a Nokia avea propriul director si raspundea in fata presedintelui Nokia Corporation, Bjorn Westerlung. El a fost responsabil (in calitate de presedinte al Finnish Cable Works) de dezvoltarea primului departament de productie a bunurilor electronice al Nokia in 1960.

Compania a decis in anii ’90 sa renunte insa la productia de electronice de consum, concentrandu-se asupra segmentului cu potential urias al telecomunicatiilor. Nokian Tyres, producatorul de cauciucuri, s-a scindat de Nokia Corporation (1988). In anii ’90, Nokia s-a distantat practic de toate business-urile sale din alt domeniu decat cel al telecomunicatiilor.

Westerlund, de baza la Nokia

Bjorn “Nalle” Westerlund a fost un om de baza la Nokia. El a trait intre 1912 si 2009 si a infiintat departamentul de produse electronice, pe care l-a condus timp de 15 ani, chiar daca pe pierdere.    

In 1966, Nokia si Salora au dezvoltat standardul ARP (Autoradiopuhelin, car radio phone) un sistem de telefonie mobila radio amplasat in masina, care a activat public in Finlanda. El a fost activat in 1971 si in 1978, oferea 100% acoperire.

In 1979, fuziunea dintre Nokia si Salora a generat compania Mobira Oy. Mobira a inceput sa dezvolte telefoane mobile pentru standardul retelelor NMT (Nordic Mobile Telephony), prima generatie si primul sistem automat de telefonie celulara a intrat in vigoare in 1981. In 1982, Mobira a prezentat primul telefon de masina, Mobira Senator pentru retelele NMT-450.

Nokia a cumparat Salora Oy in 1984, detinand 100% din companie si i-a schimbat numele in Nokia-Mobira Oy. Mobira Talkman, lansat in 1984, este unul din primele telefoane mobile “portabile” din istorie. In 1987, Nokia a prezentat primul mobil handheld, Mobira Cityman 900, pentru retelele NMT-900 (care, fata de NMT-450, oferea un semnal mai bun). Mobira Senator cantarea, in 1982, nu mai putin de 9,8 kg (!), iar Talkman era “mai usor”, la 5 kg. Mobira Cityman cantarea insa “doar” 800 grame cu bateria inclusa si avea un pret de 24.000 marci finlandeze (circa 4.560 euro). In ciuda pretului ridicat, primele telefoane au fost vandute la locul lansarii. Telefonul mobil reprezenta un simbol al prosperitatii in afaceri.

Primele telefoane Nokia au beneficiat de o publicitate uriasa in 1987 cand liderul sovietic Mikhail Gorbaciov a fost surprins folosind un telefon Mobira Cityman, pentru a telefona de la Helsinki catre ministrul sau de comunicatii de la Moscova. Telefonul a primit porecla “Gorba”. Nokia-Mobira Oy a devenit in 1989 Nokia Mobile Phones.

Amfitrion al GSM-ului

Nokia a fost una din marile companii care a contribuit la dezvoltarea GSM-ului (Global System for Mobile Communications), a doua tehnologie mobila a lumii, care putea “transporta” atat trafic de date, cat si de voce. NMT, primul standard mobil din lume care permitea roamingul international, a oferit experienta necesara pentru Nokia, care a dezvoltat GSM-ul; in 1987, GSM a devenit standardul european pentru tehnologia mobila digitala.

Nokia furnizat prima retea GSM catre operatorul finlandez Radiolinja in 1989. Prima reclama GSM a fost realizata la 1 iulie 1991 la Helsinki, de catre premierul Finlandei, Harri Holkeri, care a folosit un telefon prototip al Nokia. In 1992, a fost lansat primul telefon mobil cu GSM, Nokia 1011 (referire la data lansarii, 10.11.1992). Nokia 1011 nu includea insa si soneria-simbol a Nokia, Nokia tune. Aceasta a fost implementata in 1994, pentru seria Nokia 2100.

GSM oferea apeluri de voce de o calitate excelenta, roaming, capacitatea de a trimite SMS-uri, mesaje scrise si a devenit un adevarat “hit tehnologic”. In anii ’90, GSM-ul a dominat industria de telefonie mobila, iar la mijlocul anului 2008, avea peste 3 miliarde de utilizatori (abonati) in toata lumea si cuprindea peste 700 de operatori mobile in 218 tari si teritorii. Noile conexiuni sunt adaugate cu o viteza de 15 pe secunda (1,3 milioane conexiuni GSM noi pe zi).

Multe renuntari in industria IT

In anii ’80, divizia de computere Nokia Data a produs o serie de PC-uri, denumita MikroMikko. Primul model, MikroMikko1, a fost lansat in 29 septembrie 1981 (odata cu IBM PC). Divizia de PC-uri a fost vanduta catre British ICL in 1991, devenind apoi o parte din Fujitsu. In plan international, Fujitsu a promovat marca MikroMikko sub denumirea de ErgoPro.

Fujitsu a transferat operatiunile de dezvoltare a PC-urilor catre Fujitsu Siemens Computers, care la finele lui martie 2000, a inchis singura fabrica a sa din Espoo, Finlanda. Nokia a produs si monitoare de inalta calitate CRT si TFT LCD pentru PC-uri si sisteme PC industriale. Business-ul Nokia Display Products a fost vandut catre ViewSonic in 2000. Dincolo de productia de PC-uri si display-uri, Nokia a produs in trecut modemuri DSL si aparate DST (digital set-top boxes). Nokia a reintrat pe piata de PC-uri in august 2009, odata cu introducerea minilaptopului Nokia Booklet 3G, care dispune de 1 GB RAM si ruleaza sistemul de operare Windows 7.

Provocari la tot pasul. CEO-ul Nokia se sinucide

In anii ’80, in timpul conducerii CEO-ului Kari Kairamo, Nokia s-a aventurat in noi industrii, facand multe achizitii. La finele anilor ’80, inceputul anilor ’90, corporatia a inceput sa aiba probleme financiare, din cauza pierderilor diviziei producatoare de televizoare si a afacerilor prea diversificate. Aceste probleme ar fi stat la baza deciziei lui Kairamo de a se sinucide, in 1988. Dupa moartea lui, fraiele Nokia au fost preluate de Simo Vuorilehto, in calitate de presedinte si CEO. Intre 1990-1993, Finlanda a inregistrat o criza economica. In timpul mandatului lui Vuorilehto, Nokia a avut de infruntat numeroase provocari si a renuntat la productia de PC-uri si televizoare.

O schimbare strategica a avut loc in 1992, cand CEO-ul Jorma Ollila a luat decizia cruciala de a se concentra doar asupra telecomunicatiilor. In anii ’90, Nokia a vandut business-urile din domeniul productiei de cauciuc, cablu si electronice de larg consum. In 1991, 25% din cifra de afaceri a Nokia provenea din Finlanda. Dupa schimbarea din 1992, Nokia a inregistrat un avans serios al vanzarilor pe piata nord-americana, sud-americana si asiatica. Popularitatea telefoanelor mobile a depasit predictiile cele mai optimiste ale Nokia, care a fost nevoita sa treaca si peste o criza logistica, la mijlocul anilor de aur ’90. In 1998, Nokia a zambit din nou, devenind cel mai mare producator de telefoane mobile din lume, o pozitie pe care si-o va pastra timp de 14 ANI, pana in 2012. Intre 1996-2001, cifra de afaceri a Nokia a crescut de la 6,5 miliarde euro la 31 miliarde euro. Logistica este un avantaj al Nokia fata de rivali.

Nokia 3310 si “Sarpele”, “marci inregistrate” ale Nokia

Anul 2000 este sinonim cu lansarea Nokia 3310, un telefon mobil simbol al Nokia, dezvoltat in Copengaha, Danemarca. Telefonul dual band GSM900/1800 a generat o adevarata isterie si a inlocuit popularul Nokia 3210. Nokia 3310 s-a vandut excelent, in 126 milioane unitati si a generat o adevarata cultura, “revendicata” si astazi. Au existat mai multi “puieti” pentru 3310: 3315, 3320, 3330, 3350, 3360, 3390 si 3395.

Nokia 3310 are o greutate de 133 grame si un ecran monocrom (84x84 pixeli). Pentru vremurile sale, avea functii extrem de rare: calculator, Nokia network monitor, cronometru si reminder. Nokia 3310 dispunea de patru jocuri, Pairs II, Space Impact, Bantumi si cel mai popular dintre toate, Snake II (celebrul “sarpe). De pe Nokia 3310, puteai trimite mesaje SMS mai lungi, de pana la 459 caractere. 3310 dispunea si de SMS Chat, apelare vocala si poate fi folosit pentru Twitter.

In 2003, Nokia a lansat Nokia 1100, care s-a vandut in peste 200 milioane unitati, devenind cel mai bine vandut telefon mobil din toate timpurile. Nokia a fost unul din primii producatori de telefoane care au sesizat potentialul unui hibrid telefon-consola, lansand, in 2003, N-Gage. Modelul nu a avut insa succes si in 2007-2008, Nokia a inceput sa ofere un serviciu N-Gage pentru smartphone-urile sale cu sistem de operare Symbian S60, pentru cei care doreau sa se bucure de jocuri.

Nokia Productions a reprezentat primul proiect de film “mobile”, fiind regizat de celebrul Spike Lee. Lucrul la film a fost demarat in aprilie 2008 si rezultatul final a inregistrat aplauzele audientei in octombrie 2008.

In anul urmator, compania a anuntat ca va lansa un netbook high-end, cu Windows, Nokia Booklet 3G. In 2 septembrie 2009, Nokia a lansat doua noi telefoane pentru muzica si social networking, X6 si X3. Nokia X6 dispune de o memorie onboard de 32 GB si un display tactil de 3,2 inci, oferind o autonomie de 35 de ore pentru pasionatii de muzica. Nokia X3 face parte din seria 40 Ovi-Store. Telefonul are difuzoare stereo, radio fm si o camera foto de 3,2 megapixeli. Tot in 2009, Nokia a prezentat modelul 7705 Twist, un telefon cu aspect “sportiv” si tastatura full QWERTY, camera de 3 megapixeli, browser pentru internet, comenzi vocale; Twist are o greutate de 98 grame.

In data de 9 august 2012, Nokia a lansat pe piata indiana doua noi telefoane Asha, echipate cu browserul accelerat datorita cloud-ului Nokia.

"Ultimul Symbian"

Pana in 2011, Symbian-ul a fost principalul sistem de operare al Nokia. In T4 2004, Nokia a prezentat primul sau telefon cu ecran tactil, Nokia 7710. In septembrie 2006, Nokia a anuntat lansarea Nokia N95, un telefon cu Symbian (primul telefon mobil cu camera foto de 5 megapixeli, care a devenit extrem de popular). In octombrie 2007, Nokia a prezentat o varianta cu memorie interna de 8 GB.

Nokia N82 a aparut in noiembrie 2007, fiind primul Nseries cu blit Xenon. In 2008, Nokia a prezentat Nokia E71, care rivaliza direct cu dispozitivele BlackBerry cu tastatura qwerty, avand insa un pret mai mic. In septembrie 2010, a aparut Nokia N8, primul dispozitiv cu OS Symbian3. Nokia 808 PureView este un alt smartphone al finlandezilor, cu camera de 41 megapixeli. A fost prezentat in februarie 2012 si are un procesor rapid, de 1,3 GHz. Acesta este ultimul telefon Nokia cu sistem de operare Symbian.

Sistemul Symbian a fost dezvoltat pentru smartphone-uri si este administrat de Accenture. A functionat excelent pe procesoarele ARM, desi exista si o versiune (nelansata pe piata) x86. Actuala forma a Symbian-ului reprezinta o platforma open-source, dezvoltata de Fundatia Symbian in 2009, ca succesoare a OS-ului original Symbian. Symbian a fost folosit de multe branduri de telefoane mobile, precum Samsung, Motorola si Sony Ericsson, dincolo de Nokia. La finele lui 2010, era cel mai cunoscut OS din lume. A fost devansat rapid de Android-ul celor de la Google.

Symbian-ul si-a castigat faima si datorita folosirii alaturi de platforma Nokia S60, devenind o particularitate a smartphone-urilor companiei. In mai 2011, a fost prezentat un update, Symbian Anna, urmat de Nokia Belle, Symbian Belle, in august 2011.

In data de 11 februarie 2011, Nokia a anuntat ca va adopta Windows Phone OS de la Microsoft. Nokia a incheiat, de altfel, un acord cu Accenture, care va asigura suportul tehnic pentru Nokia Symbian pana in 2016. Circa 2.800 de angajati Nokia s-au mutat la Accenture in octombrie 2011. Transferul a fost complet la 30 septembrie 2011.

Alianta cu nabadai Nokia-Microsoft. Inceputul sfarsitului sau sfarsitul inceputului?

11 februarie 2011. CEO-ul Nokia, Stephen Elop, fost sef al diviziei de business a Microsoft, dezvaluie alianta cu Microsoft si anunta ca va inlocui Symbian si MeeGo cu Windows Phone, cu exceptia dispozitivelor mid-to-low end, care vor rula in continuare Symbian. Nokia a investit si in platforma Series 40 si in 2011 a lansat un singur produs MeeGo.

Ca parte a planului de restructurare, Nokia doreste sa reduca investitiile in cercetare si dezvoltare, concentrandu-se asupra dezvoltarii si personalizarii software-ului pentru Windows Phone 7. Magazinul de aplicatii si continut al Nokia, Ovi, a fost integrat in Windows Phone Store si Nokia Maps a ajuns sa fie parte integranta a Microsoft Bing si AdCenter. Microsoft furnizeaza instrumentele de dezvoltare pentru Nokia, in vederea inlocuirii platformei Qt, care nu este suportata de dispozitivele cu Windows Phone 7.

Symbianul devine o platforma francizata, dupa cum spune Elop, iar Nokia spera sa vanda 150 milioane telefoane cu Symbian, in urma aliantei cu Microsoft. Bing devine motorul de cautare al telefoanelor Nokia. Actiunile Nokia scad cu 14%, cea mai mare scadere din iulie 2009. Unii sunt increzatori si cred ca alianta va permite sistemului de operare Windows Phone 7 sa se lupte cu rivalii Android si iOS. Din cauza scaderii vanzarilor de smartphone-uri cu Symbian, in iunie 2011, Nokia este devansata de Apple, in privinta volumului si pierde titlul de cel mai mare producator de smartphone-uri din lume. In august 2011, Chris Weber, seful subsidiarei Nokia din SUA, spune ca “realitatea este ca daca nu vom avea succes cu Windows Phone, nu conteaza ce altceva vom face”. “America de Nord este o prioritate pentru Nokia; este o piata importanta pentru Microsoft”, subliniaza Weber.

Nokia a anuntat in 26 ianuarie 2012 ca a vandut peste un milion de telefoane Lumia, 2 milioane in primul trimestru al lui 2012 si 4 milioane in al doilea trimestru al aceluiasi an. In America de Nord, Nokia reuseste sa vanda doar 600.000 unitati cu Symbian si Windows Phone 7. In comparatie, Nokia a vandut peste 30 milioane telefoane cu Symbian la nivel planetar in T4 2010 si Nokia N8 s-a vandut in 4 milioane exemplare in T4 de vanzari. In T2 2012, iPhone s-a vandut in 26 milioane unitati si telefoanele cu Android in 105 milioane exemplare; au fost vandute doar 6,8 milioane dispozitive cu Symbian si 5,4 milioane cu Windows Phone.

Cu ocazia anuntarii unei colaborari cu Groupon, Elop a declarat: “Nu concuram cu alti producatori de smartphone-uri… Concuram cu Google”.

Operatorii de telecomunicatii din Europa au spus ca telefoanele Nokia cu Windows nu sunt indeajuns de competitive, astfel incat sa rivalizeze cu iPhone si telefoanele Galaxy de la Samsung, avand preturi prea mari si nefiind inovatoare; “nu intra nimeni in magazine ca sa ceara telefoane cu Windows”.

In iunie 2012, presedintele Nokia, Risto Siilasmaa, le-a spus jurnalistilor ca Nokia are un plan de rezerva, in eventualitatea in care Windows Phone va esua (sa fi fost cumva chiar vanzarea diviziei de telefoane catre Microsoft?).

In octombrie 2012, Nokia lanseaza Lumia 820 si 920. In decembrie, compania prezinta Lumia 620 si Lumia 920T. In ianuarie 2013, Nokia spune ca a vandut 6,6 milioane smartphone-uri in T4 2012 – 2,2 milioane cu Symbian si 4,4 milioane cu Windows Phone 7 si 8. In America de Nord, Nokia a vandut doar 700.000 telefoane mobile, inclusiv smartphone-uri.

In mai 2013, Nokia prezinta platforma Asha pentru smartphone-urile ieftine. Potrivit The Verge, Nokia isi pierde interesul pentru platforma Windows Phone, vazand ca nu are succes. In septembrie 2013, Microsoft cumpara divizia de telefoane a Nokia pentru 7,2 miliarde dolari, “o nimica toata”, in opinia unor economisti.

Reorganizarea se lasa cu concedieri

Nokia a inaugurat fabrica din Komarom, Ungaria in 5 mai 2000. In martie 2007, Nokia a semnat un memorandum cu municipalitatea din Cluj, pentru deschiderea unei fabrici la Jucu. Migrarea productiei de la Bochum, Germania, intr-o tara cu forta de munca ieftina, a generat discutii aprinse. Nokia si-a mutat recent sediul din America de Nord in Sunnyvale.

In aprilie 2003, Nokia incepe sa apeleze la restructurari. Compania pierde capital de imagine in Finlanda. In februarie 2006, Nokia si Sanyo semneaza un memorandum de intelegere in problema unui joint venture asupra business-ului de handset-uri CDMA. Nokia se retrage din R&D-ul CDMA. In vara lui 2006, Jorma Ollila pleaca de la Nokia, devenind presedintele Royal Dutch Shell. Compania este condusa apoi de Olli-Pekka Kallasvuo.

Nokia nu mai este considerata o companie de telefoane mobile. Google, Apple si Microsoft nu mai reprezinta o amenintare pentru Nokia, deoarece Nokia nu mai joaca alaturi de cei mari (cel putin teoretic). In noiembrie 2008, Nokia a anuntat ca nu va mai distribui telefoane mobile in Japonia. In decembrie, anuleaza livrarea lui E71, atat prin NTT DoCoMo, cat si SoftBank Mobile. Check Point cumpara divizia de securitate a retelelor de la Nokia. In februarie 2012, Nokia a concediat 4.000 de angajati in Europa, Mexic si Asia. In martie 2012, concediaza 1.000 de angajati in Salo, Finlanda. In ianuarie 2013, Nokia anunta ca va concedia 1.000 de angajati din IT, productie si logistica. 715 joburi au fost transferate catre subcontractorii Nokia.

In iunie 2010, Nokia Romania lanseaza in Romania primul Care Centre din Europa, un nou concept al companiei privind serviciile pentru consumatori. Centrul, realizat in parteneriat cu Euristic Partner, ofera clientilor Nokia, pe langa reparatii de telefoane, si consultanta privind folosirea dispozitivelor si aplicatiilor. Un centru de service al Nokia foarte cunoscut este Cirma Electronics, care face parte din grupul international Cordon Electronics. Firma are o experienta de peste zece ani si 95 de angajati, gestionand 10 puncte de service in Bucuresti si alte orase din Romania. Cirma este partener oficial in Romania al Nokia, Samsung, HTC, Huawei, Motorola, Sagem, Philips si unele branduri din zona IT&C.

Potrivit unui material publicat de Evz in septembrie 2011, Nokia luase decizia de a inchide fabrica de la Jucu inca din februarie. “Fabrica Nokia din Romania a pierdut lupta cu unitatile de productie asiatice ale companiei”, scrie sursa citata. Drept urmare, Nokia a inchis fabrica din Cluj pana la finele lui 2011. In noiembrie 2012, Romania Libera anunta ca peste 200 de fosti angajati ai Nokia Jucu, au stat la coada la interviurile de angajare la compania italiana DeLonghi, care a promis ca incepe productia de electrocasnice in primele luni ale lui 2013, in hala achizitionata de la Nokia.

Achizitiile Nokia

In data de 22 septembrie 2003, Nokia a cumparat Sega.com, o divizie a Sega, care a dezvoltat telefonul Nokia N-Gage.

In 16 noiembrie 2005, Nokia si Intellisync Corporation au semnat un acord prin care Nokia a cumparat Intellisync. Nokia a finalizat achizitia la 10 februarie 2006. In vara lui 2006, Nokia si Siemens AG au anuntat ca isi vor uni diviziile de echipamente de retele mobile si fixe, pentru a infiinta una din cele mai mari companii din lume, Nokia Siemens Networks. Fiecare companie a avut 50% din acest joint venture si a avut sediul in Espoo, Finlanda. Companiile estimau vanzari anuale de 16 miliarde euro si economia unor costuri de 1,5 miliarde euro, pana in 2010. Peste 20.000 de angajati Nokia au ajuns in noua companie.

In data de 8 august 2006, Nokia si Loudeye Corp au anuntat semnarea unui acord prin care Nokia cumpara distribuitorul online de muzica Loudeye Corporation pentru 60 milioane dolari. Serviciul urma sa rivalizeze cu iTunes. In iulie 2007, Nokia a cumparat toate activele Twango, o solutie de media sharing si organizare/partajare a fotografiilor, videoclipuri si alte elemente de continut personal.

In septembrie 2007, Nokia a cumparat Enpocket, care ofera tehnologie si servicii de advertising. Nokia a cumparat Navteg, un serviciu de harti din SUA, pentru 8,1 miliarde dolari, in octombrie 2007. In 2008, Nokia a achizitionat OZ Communications, o companie cu 220 angajati, localizata in Montreal, Canada. In data de 24 iulie 2009, Nokia a cumparat o companie de software, Cellity, care are 14 angajati in Hamburg, Germania. Alte companii cumparate de Nokia sunt Plum (sept 2009), Novarra (mar 2010), MetaCarta (apr 2010), Smarterphone (2012), Scalado (2012).

Nokia, in cadere libera?

Din cauza vanzarilor in scadere, Nokia a inregistrat o pierdere de 368 milioane euro in T2 2011, in timp de in T2 2010 a avut un profit de 227 milioane euro. In septembrie 2011, Nokia a anuntat ca va concedia alti 3.500 angajati la nivel mondial, inclusiv pe cei de la Jucu, Cluj, Romania. In prezent, valoarea de piata a Nokia a scazut sub 10 miliarde dolari. In total, Nokia a concediat 24.500 angajati (situatia la nivelul lui 2013).

In 2012, Moody’s a retrogradat Nokia la categoria Junk. CEO-ul Nokia, Stephen Elop, a recunoscut in iunie 2012 ca incapacitatea companiei de a prezice schimbarile rapide din industria telefoniei mobile a reprezentat una din problemele principale cu care s-a confruntat. In luna mai a anului trecut, investitorii Nokia au dat in judecata compania, din cauza vanzarilor dezamagitoare ale telefoanelor Nokia cu Windows Phone. In 22 august 2012, unii investitori finlandezi ai Nokia au strans semnaturi pentru debarcarea lui Elop.

In decembrie 2012, Nokia si-a vandut sediul Nokia House pentru 170 milioane euro. In al doilea trimestru din 2013, Nokia a avut o pierdere operationala de 115 milioane euro, iar veniturile sale au scazut cu 24%, la 5,7 miliarde euro. Doar BlackBerry mai sufera atat de mult, precum Nokia. Francisco Jeronimo, analist IDC, a declarat: “Nokia nu da semne de revenire pe piata americana. Investitii mari, asteptari mari, rezultate modeste”.

Data de 2 septembrie 2013 ar putea reprezenta un nou inceput pentru Nokia sau dimpotriva, inceputul sfarsitului. Microsoft, producatorul Windows Phone, a cumparat divizia de telefoane a Nokia pentru 3,79 miliarde euro, investind alte 1,65 miliarde euro pentru a cumpara portofoliul de patente al Nokia. Valoarea in dolari a tranzactiei ajunge la 7,17 miliarde dolari. Steve Ballmer spune ca va asigura un viitor pentru ambele companii.

Ce a mai ramas din Nokia

Nokia se va concentra asupra celorlalte trei business-uri ale sale: serviciul de harti (licentiat pe patru ani catre Microsoft), divizia de infrastructura Nokia Solutions and Networks si dezvoltarea/licentierea unor “tehnologii avansate”. Stephen Elop va renunta la functia de CEO al Nokia si va deveni seful echipei de dispozitive de la Microsoft. Risto Siilasmaa va fi CEO-ul interimar al Nokia, dupa plecarea lui Elop. 

Ultimele NOUTATI

Masa de Craciun,
Life Style

Masa de Craciun, "pe saracie". Romanii sunt nevoiti sa cumpere la suta de grame de Sarbatori

today26 Dec. 2024
Mos Craciun a saracit! Putini mai primesc cadouri de lux sub brad
Life Style

Mos Craciun a saracit! Putini mai primesc cadouri de lux sub brad

today25 Dec. 2024
3 preparate care nu lipseau de pe masa de Craciun in comunism
Astazi in istorie

3 preparate care nu lipseau de pe masa de Craciun in comunism

today24 Dec. 2024
De ce nu trebuie sa speli rufele in ziua de Craciun? Superstitii care aduc ghinion in familie
Afla...

De ce nu trebuie sa speli rufele in ziua de Craciun? Superstitii care aduc ghinion in familie

today24 Dec. 2024
Friptura de Craciun? De ce nu e bine sa speli carnea de porc inainte de gatire pericolul pe care multi il ignora
Reteta zilei

Friptura de Craciun? De ce nu e bine sa speli carnea de porc inainte de gatire pericolul pe care multi il ignora

today24 Dec. 2024
Masa de Craciun gata intr-o ora. Cum sa gatesti friptura de porc care se topeste in gura sfaturi de la bucatarii profesionisti
Reteta zilei

Masa de Craciun gata intr-o ora. Cum sa gatesti friptura de porc care se topeste in gura sfaturi de la bucatarii profesionisti

today24 Dec. 2024
Reteta originala de salata de boeuf cum sa pregatesti cel mai iubit preparat de sarbatori
Reteta zilei

Reteta originala de salata de boeuf cum sa pregatesti cel mai iubit preparat de sarbatori

today23 Dec. 2024
De ce nu trebuie sa pleci din casa de Craciun? Superstitii care iti pot afecta norocul in noul an
Afla...

De ce nu trebuie sa pleci din casa de Craciun? Superstitii care iti pot afecta norocul in noul an

today23 Dec. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special de mai jos?
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cuRegulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

3 preparate care nu lipseau de pe masa de Craciun in comunism
Astazi in istorie

3 preparate care nu lipseau de pe masa de Craciun in comunism

today24 Dec. 2024
De ce nu trebuie sa speli rufele in ziua de Craciun? Superstitii care aduc ghinion in familie
Afla...

De ce nu trebuie sa speli rufele in ziua de Craciun? Superstitii care aduc ghinion in familie

today24 Dec. 2024
Friptura de Craciun? De ce nu e bine sa speli carnea de porc inainte de gatire pericolul pe care multi il ignora
Reteta zilei

Friptura de Craciun? De ce nu e bine sa speli carnea de porc inainte de gatire pericolul pe care multi il ignora

today24 Dec. 2024
Masa de Craciun gata intr-o ora. Cum sa gatesti friptura de porc care se topeste in gura sfaturi de la bucatarii profesionisti
Reteta zilei

Masa de Craciun gata intr-o ora. Cum sa gatesti friptura de porc care se topeste in gura sfaturi de la bucatarii profesionisti

today24 Dec. 2024

Aboneaza-te la
Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole
despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare,
Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT
Raportul Special
"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016
x