ANALIZA: Megaupload a fost inchis, dar cu o floare nu se face primavara
analizamegauploadfile-sharingpirateriemuzicalegecontinut
Inchiderea site-ului de file-sharing Megaupload nu va afecta pirateria de muzica, programe soft si filme hollywoodiene. Totodata, multe companii au descoperit avantajele partajarii legale a continutului in mediul online.
In contextul descinderilor de saptamana trecuta, in urma carora compania a fost actionata in judecata, alaturi de alti sapte executivi, multe firme au inceput sa-si modifice politicile interne, chiar daca cei de la Megaupload si-au sustinut propria nevinovatie, la prima aparitie in fata unei curti de justitie din Noua Zeelanda.
Filesonic.com nu mai permite utilizatorilor sa descarce fisiere pe care nu le-au uploadat ei insisi, in timp ce Uploaded.to a blocat accesul celor din Statele Unite ale Americii.
Totusi, doar 3% dintre utilizatorii americani de internet se bazau pe download-ul de fisiere de pe Megaupload, in al treilea trimestru din 2011, potrivit unui studiu de piata realizat de NPD, fata de 9%, care se bazau pe retelele peer-to-peer, care permit partajarea de fisiere intre utilizatori, fara a fi nevoie neaparat de un "centru de comanda".
Sistemele peer-to-peer, printre care BitTorrent si PirateBay, au castigat si mai multi utilizatori dupa inchiderea Megaupload, au precizat analistii, in timp ce utilizatorii s-ar putea feri sa uploadeze continut pe site-uri, temandu-se ca nu cumva sa genereze un shutdown. "Nu cred ca numarul fisierelor piratate va creste, dar se va majora numarul de descarcari per torrent", a declarat Russ Crupnick, de la NPD.
RIAA (Recording Industry Association of America) si MPAA (Motion Picture Association of America) sustin ca unii utilizatori vor renunta la site-urile de torrente, in timp ce altii nu. Aceste site-uri de continut piratat "au devenit mai accesibile", astfel incat "nu vom asista la o abandonare a obiceiului de descarcare a fisierelor torrent", a declarat vicepresedintele MPAA, Kevin Suh.
PirateBay ignora ultimele evenimente, care s-au soldat cu inchiderea Megaupload. Mai mult, site-ul si-a expus din nou viziunea asupra partajarii online de continut.
Piratii se compara cu "parintii fondatori" ai SUA si comenteaza ori de cate ori libertatea de exprimare si egalitatea intre oameni "sunt puse in pericol".
Autoritatile de la Hollywood sunt aproape neputincioase
Autoritatile de la Hollywood au nevoie de un Chuck Norris, care sa bage spaima in piratii digitali si cei care descarca fisiere torrent. Din pacate, Walker Politistul Texan este doar un personal de film. Ca si Rambo. Sau Terminator.
Chiar daca Megaupload a fost lansat in 2005, "dulapurile" cu fisiere au devenit populare, in mod legal, doar in zilele noastre. Amazon.com, Apple si Google au adoptat o forma de tehnologie care permite uploadarea de continut digital in scopul stocarii datelor sau realizarii de continut, pentru diverse dispozitive si medii.
Pentru unii producatori de continut, noile tehnologii reprezinta o cale de evitare a birocratiei de la Hollywood. In consecinta, tot raul spre bine! Luna trecuta, comediantul Louis CK reclama vanzarile slabe de DVD-uri. Acesta si-a indreptat apoi atentia spre internet. A postat pe site-ul personal show-uri inregistrate, pe care le-a vandut cu 5 dolari/copia digitala. Pana acum, a strans un milion de dolari din vanzari.
Printre fanii infocati ai Megaupload s-au numarat in trecut artisti consacrati, precum Macy Gray si rapper-ul Sean Diddy Combs. Un alt cantaret de hip hop, Busta Rhymes si-a manifestat pe Twitter sustinerea pentru Megaupload: "Megaupload ar putea reprezenta cel mai bun mod prin care artistii pot obtine 90% din fiecare dolar pe care il produc, chiar daca muzica este descarcata gratis".
Pana la jumatatea lui 2011, Megaupload a oferit "recompense" pentru cei care incarcau cel mai popular continut pe site. In acuzatia prezenta, se arata ca Megaupload a incurajat astfel pirateria, deoarece continutul popular este cel mai expus legislatiei privind drepturile de autor.
Jennifer Granick, avocat al cauzelor legate de internet, a declarat insa ca ideea potrivit careia doar continutul popular poate fi expus pirateriei digitale este "ridicola". Julie Samuels, avocat in cadrul EFF (Electronic Frontier Foundation) - organizatie ce trateaza cazurile de incalcare a libertatilor civile, a spus ca judecarea unui caz civil de catre un tribunal penal reprezinta "un fapt neobisnuit". "Cel mai rau lucru este legat de instabilitatea site-urilor de torrente, care ar putea goni utilizatorii", a precizat Samuels.
"De asemenea, partile terte care utilizau in mod legal Megaupload, pentru incarcarea de continut propriu, vor fi serios afectate. In acest caz, guvernul american se opune inovatiei si diversificarii modalitatilor prin care artistii pot fi platiti pe masura muncii lor, fara intermediari", a conchis reprezentantul EFF.