Putini comentatori si economisti vor pune la indoiala afirmatia potrivit careia leadership-ul lui Margaret Thatcher a avut un impact profund asupra economiei britanice, scrie
BBC News.
Vechea sintagma referitoare la Marea Britanie, “pacientul Europei”, din anii '70, ramane in vigoare. Inflatia uriasa si puterea excesiva a sindicatelor devenisera parte integranta a vietii britanicilor. Iarna invrajbirii si un Guvern Laburist minoritar, incapabil sa preia conducerea, au cimentat practic sentimentul national de deziluzie.
Profesorul Patrick Minford de la Cardiff University a fost consilierul economic al lui Thatcher in opozitie si a ramas unul dintre cei mai buni sfatuitori ai sai, in primii ani de mandat ai “Doamnei de Fier”. Pentru el, Anglia de ieri seamana cu Italia de astazi.
“Nu s-a dorit schimbarea, exista o opozitie, dar ea a transformat economia - fara ea, nu s-ar fi intamplat mare lucru”, a declarat Minford.
Combaterea inflatiei a reprezentat o prioritate pentru Thatcher. Politici bugetare dure, care vizeaza controlul cheltuielilor publice, combinate cu o politica monetara dura, au redus inflatia. Oamenii au inceput sa creada in procesul de scadere a inflatiei, au redus cererile salariale.
Mecanismul a functionat pentru o vreme. Costul vietii a crescut rapid la inceputul anilor '80. Acceptarea faptului ca disciplina monetara ar trebui sa fie in centrul politicii a dat o forma inflatiei, oferind indicii despre ceea ce se va intampla in anii urmatori.
Reducerea dominatiei unui sector de stat era “o mantra” pentru “Thatcherism”, scrie BBC. Sectorul public urma sa se retraga din marile parcuri industriale. Privatizarile vizau Rolls-Royce, BT, British Airways si British Gas si pareau de neimaginat in urma cu cativa ani, dar au fost promovate cu zel. Renationalizarea nu si-a regasit locul pe agenda noului partid laburist.
Crearea de resurse si pietele libere, prioritatile lui Thatcher
Reforma pietei muncii a reprezentat o alta cale de “atac” pentru “Doamna de Fier”. Reducerea influentei sindicatelor ar fi putut fi o noua masura nepopulara. Economia lui Thatcher viza incurajarea antreprenoriatului.
Totusi, unele joburi s-au pierdut definitiv in vremea lui Thatcher. Pentru cei care cred in importanta manufacturii in secolul 21, anii lui Thatcher au contribuit la accelerarea declinului sectorului de exporturi.
Reformele “Big Bang” din Londra au fost vazute, de catre unii, ca factor precursor al extinderii nesustenabile a bancilor. Principiul minimei regularizari a reprezentat o alta mostenire a lui Thatcher. Influenta lui Lady Thatcher asupra filozofiei economice este demonstrata de faptul ca multe din ideile sale, care pareau radicale, reprezinta acum o parte din gandirea acceptata. Dupa ce a distrus vechile principii, le-a inlocuit cu altele, mai durabile.
Cum a evoluat economia britanica in timpul lui Thatcher
In perioada Thatcher, cheltuielile guvernamentale au crescut, scrie
BBC. Intre 1979 si 1990, acestea au crescut cu 13%, in termeni reali. Ca procent din PIB, datorita ascensiunii economice si a fondurilor obtinute dupa privatizari, cheltuielile Executivului s-au majorat. Inflatia a atins 18% in 1980.
Dupa acest varf, a inceput sa scada - inflatia a crescut usor inainte si dupa venirea lui Thatcher la putere. Somajul a atins cote minime in momentul instalarii lui Thatcher (1979).