Analiza KeysFin: Romanii se indoapa cu medicamente, iar piata medicala face afaceri de miliarde
farmacii romaniapiata medicala
Analistii de la agentia de business information si credit risk management KeysFin au realizat un studiu in care au analizat evolutia financiara din ultimii cinci ani a peste 5800 de firme cu 31.250 de coduri CAEN care vizeaza productia, distributia si comercializarea de medicamente.
Rezultatele arata ca, din 2009 si pana in 2014, afacerile acestora au crescut spectaculos, ignorand criza economica si efectele ei. Business-ul in domeniu a avansat de la 13,2 miliarde lei in 2009, la 16,68 miliarde in 2013, iar datele partiale pe 2014 arata ca acest nivel a trecut de 17 miliarde de lei.
Bilantul total al business-ului din acest sector indica un profit in crestere de la 545 milioane lei in 2009 la 802 milioane lei in 2013. Iar datele preliminare arata ca in 2014 s-ar fi atins nivelul de 1 miliard de lei!
Datele KeysFin arata ca romanii au cheltuit pe medicamente si tratamentele din farmacii in intervalul 2009-2014* peste 85,4 miliarde de lei, asigurandfirmelor din domeniu un profit de 4,4 miliarde de lei.
Cum s-a ajuns la aceasta performanta, in conditiile provocarilor generate de criza?
"Firmele de medicamente au sesizat problemele uriase din sistemul medical romanesc si le-au exploatat", afirma analistii de la KeysFin. "Aduceti-vaaminte de perioada de pana in 2000, cand farmaciile le numarai pe degete, cand lipseau cele mai elementare medicamente. Si vorbim de o piata de peste 16 milioane de consumatori. Firmele au sesizat acest potential si au investit masiv in dezvoltarea retelelor de farmacii, in realizarea unor contracte cu spitalele etc.".
Analistii de la KeysFin afirm a ca evolutia pietei a fost influentata de politicile publice falimentare.
"Absenta unei strategii coerente de dezvoltare a sectorului de asistenta medicala de stat, demotivarea financiara a cadrelor medicale si tratamentuldeficitar acordat bolnavilor in clinicile si spitale de stat au contribuit la aceasta situatie", considera expertii de la KeysFin.
Pe de alta parte, expertii subliniaza rolul major al campaniilor media care au inoculat romanilor dependenta de pastile, de tratamentele „miraculoase”,usor de administrat.
"Decat sa ajungi la spital, sa trebuiasca sa suporti mizeria, umilintele, dezastrul din spitale, romanilor li s-a inoculat ideea ca se pot trata singuri. Astfel am ajuns sa avem unul dintre cele mai mari consumuri de medicamente pe cap de locuitor din Europa. Faptul ca firmele au stiut sa isi joace cartea in aceasta piata nu este deloc de condamnat, insa lipsa de reactie a statului este blamabila ", spun expertii.
Terapia si Sensiblu, castigatorii pietei
Analiza KeysFin arata ca, dintre cele peste 5800 de firme care au raportat datele financiare la Registrul Comertului in intervalul 2009-2014, cele mai mari afaceri in domeniul productiei de medicamente le-a inregistrat Terapia SA, de 2,26 miliarde de lei cu un profit net de 461, 3 milioane de lei, iarin domeniul lanturilor de farmacii de Sensiblu SRL, de 5,73 miliarde lei, cu un profit de 63,3 milioane de lei.
In clasamentul producatorilor de medicamente si alte produse medicale/sanitare, Terapia este urmata de Gedeon Richter Romania SA, Bio Eel SRL, Inflomed Fluids SRL si Ferrosan SRL. Toate aceste companii au raportat afaceri cumulate intre 200 si 600 milioane de lei, si profituri i ntre 6 si 51 milioane de lei.
Topul farmacistilor, dominat de reteaua Sensiblu, este completat de S.I.E.P.C.O.F.A.R. SA, Help Net Pharma, Farmaceutica Argesfarm si Gedeon Richter Farmacia SA.