ANALIZA: Investitiile in Romania in intervalul ianuarie - iunie 2011

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
ANALIZA: Investitiile in Romania in intervalul ianuarie - iunie 2011 ANALIZA: Investitiile in Romania in intervalul ianuarie - iunie 2011
de Manager.ro la 20 Iul. 2011
Urmareste-ne pe Google News
analizainvestitiicompaniieconomiesubwaylocuri de munca

In ultima vreme, au avut prioritate informatiile sumbre legate de default-ul Greciei si posibilul colaps al Italiei. Economia Romaniei evolueaza insa intr-o directie buna, dincolo de orice speculatii si comentarii ale zecilor de analisti care apar la televizor. Ne intereseaza faptele concrete, insotite de nume, cifre si previziuni. Orice supozitii nu fac altceva decat sa inflameze spiritele.

Manager.ro a realizat un scurt bilant al companiilor care au intrat sau vor intra in Romania in acest an. In perioada ianuarie - iunie 2011, si-au anuntat prezenta si intentia de a investi in tara noastra numeroase branduri de renume.

De la venirea "cu surle si trambite" a retailerului vestimentar H&M, pana la americanii de la Subway, care vor sa "atace" piata de la noi, in contextul dominatiei McDonald's, avem de-a face nu cu o stagnare a investitiilor, ci o accelerare a acestora.

IANUARIE


H&M a anuntat in luna ianuarie ca va angaja 300 de romani pentru magazinele sale din Romania. H&M Hennes & Mauritz AB (H&M) este un lant de magazine de haine din Suedia. Compania a fost deschisa in anul 1947, in Vasteras, Suedia. Grupul are in prezent circa 76.000 de angajati, care activeaza in aproximativ 2.000 de magazine in 37 de tari. Cea mai mare piata este cea din Germania, urmata de Anglia si Suedia. Retailer-ul H&M detine in Romania sase magazine.

Germanii de la Premium Aerotec vor fabrica piese de avion la Ghimbav, judetul Brasov. Afacerea a generat 300 de noi locuri de munca. Clientii fabricii din Romania vor fi subfurnizorii din Europa. La nivel european, Premium Aerotec GmbH dispune de peste 6.000 de angajati si o cifra de afaceri de 1,1 miliarde de euro.

Compania este specializata in construirea de compozite din metal si fibre de carbon pentru industria aerospatiala. Germanii detin unitati de productie in Augsburg, Nordenham, Bremen si Varel (Germania), precum si in Ghimbaj, judetul Brasov.

In aceeasi luna, aflam ca brandul de incaltaminte Clujana poarta discutii pentru a intra pe pietele din Rusia. In 2010, Clujana, care dispune de 400 de angajati, a inregistrat o cifra de afaceri de 2,3 milioane de euro.

Totodata, compania americana Bechtel International si doua consortii si-au manifestat intentia de a construi unitatile 3 si 4 de la Cernavoda, un proiect de 3,2 miliarde de euro.

In aceeasi perioada, gigantul chinez Alibaba a declarat ca este interesat de investitii in Romania. Alibaba Nework Technology este cel mai mare site din China care se ocupa cu e-commerce-ul B2B. Alibaba are peste 50 de milioane de utilizatori inregistrati, proveniti din 250 de tari de pe tot cuprinsul globului.

Lista companiilor chineze care vor sa investeasca in Romania este lunga: China National Software and Service, Digital China Holdings, Tencent Technologies, NetEase.com, Kingdee International Software Group Company, Beyonsdsoft, iSoftStone, NSFOCUS Information Technology, United Information Technology, Centrin Data System.

Tot in ianuarie a fost inaugurata cea mai mare fabrica de condimente din S-E Europei, la Alba Iulia. Fabrica apartine Supremia Grup si a necesitat o investitie de 9 milioane de euro. Facilitatea dispune de o suprafata de 50.000 de mp. Compania a beneficiat in acest scop si de o finantare nerambursabila de la UE, in valoare de aproximativ 1,7 milioane de euro. Pentru inceput, fabrica de condimente va genera 130 de noi locuri de munca.

IAC (International Automotive Components Group), unul dintre principalele grupuri care furnizeaza piese pentru Ford Motor Company, va investi 58 de milioane de euro intr-o noua fabrica de productie de tip greenfield la Bals, judetul Olt. Aici vor fi produse planse de bord, panouri de portiere, capitonaje de plafon si alte garnisaje pentru uzina Ford de la Craiova.

Qatar Airlines a devenit in ianuarie prima companie din Orientul Mijlociu care opereaza curse directe spre Romania.

Mai mult, compania Microsoft a anuntat la inceputul anului ca angajeaza specialisti romani pentru centrul de service si suport tehnic din Capitala, denumit GTSC - Global Technical Support Center. Au existat insa oferte si pentru sediul din Timisoara.

Vestas, liderul mondial in energie eoliana, si-a inaugurat biroul din Romania. Compania are in tara noastra 31 de angajati.

In aceeasi luna aflam ca Deutsche Bank doreste sa-si deschida o filiala in Romania. "Deutsche Bank a efectuat unele investigatii si avut discutii in Romania in legatura cu deschiderea unei filiale. Deutsche Bank este o banca de investitii, axata mai mult pe companii, dar si alte banci germane si-au manifestat intentia sau studiaza posibilitatea deschiderii unor filiale in Romania", a precizat Vladimir Ciobanasu, consilier in cadrul Ambasadei Romaniei de la Berlin.

FEBRUARIE

In luna februarie, Monbat, producatorul bulgar de baterii auto, si-a inceput activitatea in Romania. Fabrica din Bucuresti va produce 15.000 de tone de plumb in fiecare an.

Bilantul comercial dintre Romania si Italia a crescut cu 16%, anunta in aceeasi luna Luca Serena, presedintele asociatiei Confindustria Romania. Schimburile comerciale dintre cele doua state au ajuns la 6,4 miliarde de euro, in conditiile in care schimburile dintre Italia si India nu depasesc 5 miliarde de euro.

Intre 16 - 19 februarie, Romania a participat cu 17 firme in cadrul Biofach, cel mai mare targ de produse ecologice din lume.

In acelasi timp, americanii de la Hunt Oil, din domeniul petrolier, si-a mutat biroul din Londra la Bucuresti. Compania a semnat anul trecut o colaborare cu OMV - Petrom. Tom Cwikla, presedintele companiei, a declarat ca Romania are un potential urias pentru noi descoperiri. Hunt Oil Company reprezinta una dintre cele mai mari companii de petrol si gaze independente la nivel global. Petrolistii exploateaza zacaminte din SUA, Golfiul Mexic, Canada, Europa, Africa de Vest si de Sud, Orientul Mijlociu si Australia.

Totodata, americanii de la Toro, companie care produce sisteme de micro-irigatii pentru cei care cultiva legume, terenuri agricole, podgorii si livezi situate in Europa de Est, si-au manifestat intentia de a angaja 100 de romani. Compania Toro investeste 20 de milioane de dolari in Romania.

Una dintre marile intrari pe piata romaneasca este cea a lantului de fast-food Subway. Fiecare unitate Subway presupune o investitie de 100.000 de euro. Subway International este prezent in Europa, in Bulgaria, Cehia, Ungaria, Polonia, Slovacia si Rusia si cauta noi piete. Entrepreneur a desemnat Subway ca fiind cea mai profitabila franciza la nivel mondial, intr-un top realizat in 2010.

In februarie, fondul de investitii in agricultura al Autoritatii de Investitii din Qatar, Hassad Food, si-a manifestat intentia de a investi in agricultura romaneasca.

Arabii vor sa investeasca in Romania: "Statele Golfului si-au exprimat intentia de a identifica in Romania proiecte fezabile de investitii, la valori de minimum 20 de milioane de dolari, in sectoarele agricultura, resurse naturale - petrol si gaze, petrochimie, infrastructura, banci&finante, IT&C, sanatate&industria farmaceutica, educatie si cercetare, cai ferate, retele de electricitate, IMM-uri si altele", se arata intr-un comunicat al Forum Invest.

Doha Bank este o alta institutie interesata de extindere in Europa. Banca are deja un birou de reprezentare deschis in urma cu 3 ani la Bucuresti. Doha Bank se evidentiaza ca fiind prima banca din Qatar de pe piata romaneasca.

In zona auto, Forza Rossa a adus marca Lotus in Romania. Actionariatul Forzei Rossa se imparte intre Ion Bazac, ex-ministru al Sanatatii (86,3% din actiuni) si Leo Taroni, un investitor italian (13,7%). In 2009, cifra de afaceri a companiei a ajuns la 8 milioane de euro, cu un profit net de 300.000 de euro.

O alta companie care a sosit in februarie pe piata romaneasca este Dr.Shrink, care are o experienta de 20 de ani in domeniul infolierii. Compania le ofera clientilor sai solutii de acoperire cu folie termostrictiva a ambarcatiunilor, a turbinelor eoliene, a cladirilor in curs de renovare etc. "Pentru a putea acoperi toate aceste domenii, DR.SHRINK ROMANIA a dezvoltat o paleta vasta destinata fiecarui segment in parte: folia anti-coroziva(VCI) se adreseaza utilajelor si echipamentelor care trebuie protejate impotriva coroziunii, folie ignifuga – destinata in special santierelor navale si  a tuturor domeniilor unde se lucreaza cu foc deschis, folia antimicrobiana (bio-shrink) – care este conceputa special pentru domeniul alimentar si farmaceutic", a declarat Mihai Tanase, manager DR. SHRINK ROMANIA.

Compania aeriana low cost Pegasus a anuntat ca intra pe piata din Romania. Pegasus este unul dintre cei mai importanti operatori aerieni din Turcia, cu o flota de 32 de avioane. Pegasus zboara spre 100 de destinatii din 17 state. In Romania, cea mai mare companie low cost este Wizz Air. In 2010, aceasta a transportat 2,1 milioane de pasageri, cu 33% mai multi decat in 2009.

In aceeasi luna, Lukoil si Vanco au anuntat ca vor efectua exploatari de petrol in Marea Neagra. Zona de exploatare se afla la o distanta de 60 - 100 km de coasta Romaniei.

De asemenea, producatorul de vinuri Lacerta Winery a intrat pe piata de profit din Romania, printr-o investitie de 6 milioane de euro. Brandul de vinuri a investit in dotari tehnice, amenajarea unei crame, a unui salon de degustari alese si a unui magazin de vinuri in Fintesti, jud. Buzau.

MARTIE


In martie, LukOil si-a manifestat intentia de a construi ferme eoliene si centrale solare in Romania.

O alta companie care a intrat in Romania este K&S Development. Aceasta vrea sa construiasca un mall in Bucuresti. Compania construieste un centru comercial in incinta Electroputere Craiova si vrea sa ridice un mall in Bucuresti (Cartierul Colentina).

Nike a inaugurat in martie cel mai mare magazin din Romania, cu suprafata de 350 mp. Implementarea noului concept de retail, denumit PS Evolution, a costat 200.000 de euro.

Operatorul de telefonie Vodafone a anuntat ca va investi jumatate de miliard de euro in Romania. Anuntul a fost facut de ministrul Comunicatiilor, Valerian Vreme, care a precizat ca investitia se va intinde pe o perioada de timp de 5 ani.

Totodata, in cadrul Forumului de afaceri romano-arab la Bucuresti, seicii au anuntat ca vor sa investeasca nu mai putin de 10 miliarde de euro in Romania, majoritatea proiectelor fiind in domeniul gazelor, petrolului si infrastructurii.

Compania de consultanta imobiliara DTZ anunta in aceeasi luna ca investitiile in proprietatile comerciale din Romania ar putea creste cu 60% in 2011. Investitiile in proprietati comerciale in tara noastra au inregistrat o crestere de 138% in 2010, pana la 292,2 milioane de euro. In 2011, volumul de investitii ar putea ajunge la 400 - 500 de euro.

Ministerul Sanatatii
a purtat discutii cu diversi investitori din SUA, Canada, Austria si Israel, care sunt interesati sa investeasca in spitalele regionale din tara noastra. Investitia totala este estimata la 1,5 miliarde de euro.

Tot in martie, omul de afaceri austriac Kurt Neuschitzer a anuntat ca doreste sa demareze un proiect turistic de un miliard de dolari in Bucegi.

Primul parc de distractii de dimensiunea Disneyland-ului din Romania
va fi construit in vestul Bucurestiului, pe 26 de hectare, in urma unei investitii de 140 de milioane de euro. Constructia parcului de distractii va dura 3 ani.

Martie a fost o luna aglomerata. CJ Cluj a aprobat constructia unei hidrocentrale de un miliard de euro. Unitatea ar trebui sa aiba o putere instalata de 1.000 de MW, patru generatoare de 250 de MW, care sa produca anual 1.625 de GW. Lucrarile vor incepe in 2012. Primele 2 generatoare vor fi date in folosinta in 2016, iar celelalte 2 in 2018.

Trecem in alt registru - Gucci si-a inaugurat primul magazin din Bucuresti. Acesta dispune de o suprafata de 290 mp.

In aceeasi luna, Enel a anuntat ca va investi 800 milioane de euro in Romania, in urmatorii 4 ani.

Compania KPMG Romania a lansat un birou de consultanta pentru China, prin care ofera servicii profesionale de audit, asistenta fiscala si consultanta in afaceri, pentru companiile chineze.

De asemenea, compania turceasca Koton va investi in cinci noi magazine din Romania.

In domeniul petrolier, gigantul Chevron cauta oportunitati de investitii in sectorul de gaze naturale din Romania.

Compania Certinvest, cea mai mare societate independenta de asset management de pe piata romaneasca, a lansat primul fond de investitii in arta. Randamentul mediu anual, in ultimii 15 ani, al pietei de arta a fost de 27,04% in euro.

Bancile sud-coreene ar putea intra pe piata romaneasca peste cinci ani
. "Vor trece cel putin cinci ani pana cand prima banca sud-coreeana va intra pe piata romaneasca, deoarece procesul de dezvoltare si finantare trebuie foarte bine gandit", a declarat Joong Sun Lee, director Koreea Business Center (KOTRA).

Yahoo!
a inceput sa dezvolte produse noi pentru Romania. Versiunea light a portalului cuprinde continut orientat pe mai multe zone de interes - Stiri, Finante, Lifestyle, Sport, Tech, Meteo. La acestea se adauga noua versiune localizata de webmail social Yahoo! Mail Beta.

Nici germanii nu ne-au ocolit in luna martie. Banca germana KfW a anuntat ca va deschide o subsidiara in Romania, prin care va finanta proiecte de infrastructura si energie.

APRILIE

In aprilie, Mercedes-Benz a anuntat o investitie de 2 milioane de euro intr-un centru autorizat la Timisoara.

Compania petroliera de stat din Azerbaidjan (SOCAR) planuieste deschiderea a 300 de benzinarii in Romania in urmatorii trei ani.

O alta veste buna a fost cea a intentiei indienilor de la Tata Motors de a investi in Romania. Tata Motors doreste sa realizeze investitii in Parcul Industrial Tetarom III din Jucu, Cluj.

GDF SUEZ Energy Romania a previzionat o investitie de 150 de milioane de euro in reteaua de gaze naturale, pentru acest an.

Un alt brand care a intrat in Romania este Wienerwald. Lantul de restaurante a investit 150.000 de euro in primul local din Romania, situat in Capitala.

In aprilie, Dufa a anuntat ca vrea sa realizeze o cifra de afaceri de 3,5 milioane de euro in 2011, pe piata din Romania.

MAI

In luna mai, CEZ si Enel au anuntat ca vor demara in Romania proiecte de "mori de vant" de peste 700 milioane euro.

Compania Martifer a inaugurat o fabrica de ulei la Lehliu, in urma unei investitii de 96 de milioane de euro.

Compania franceza Alstom si-a manifestat intentia de a investi 20 de milioane de euro in Romania. Alstom beneficiaza de contractul de mentenanta pentru trenurile Metrorex.

De asemenea, dezvoltatorul de proiecte logistice Point Park Properties din Cehia intentioneaza sa investeasca 60 milioane de euro in constructia unor spatii de depozitare si birouri pe o suprafata de 11 hectare in zona Aeroportului din Craiova.

Tot in mai, compania New Look a anuntat ca va deschide 20 de magazine in Romania, in urmatorii 5 - 8 ani. Compania elena Fourtis a incheiat un parteneriat cu retailerul britanic de imbracaminte New Look privind drepturile de franciza pentru Romania si va dezvolta o retea de circa 20 de magazine in urmatorii 5 - 8 pe piata autohtona.

Si Henkel a anuntat o noua investitie de 10 milioane de euro intr-o unitate la Piata Neamt.

IUNIE

O companie americana, GCD (Groupe Concorde Developments), a anuntat ca va investi 250 de milioane de euro intr-un lant de "camine ecologice" pentru batrani si cei bolnavi de Alzheimer. Cel mai probabil, taxa pentru rezidenti va fi de 650 de euro/luna.

In luna iunie, lantul de restaurante Subway a reconfirmat ca va deschide 60 de restaurante in Romania, pana in 2015.

Una dintre ultimele investitii de calibru din luna iunie este inaugurarea de catre Greek Olympus a unei noi fabrici de produse lactate la Brasov, in urma unei investitii de 55 milioane euro.

Ultimele NOUTATI

Masa de Craciun,
Life Style

Masa de Craciun, "pe saracie". Romanii sunt nevoiti sa cumpere la suta de grame de Sarbatori

today26 Dec. 2024
Mos Craciun a saracit! Putini mai primesc cadouri de lux sub brad
Life Style

Mos Craciun a saracit! Putini mai primesc cadouri de lux sub brad

today25 Dec. 2024
3 preparate care nu lipseau de pe masa de Craciun in comunism
Astazi in istorie

3 preparate care nu lipseau de pe masa de Craciun in comunism

today24 Dec. 2024
De ce nu trebuie sa speli rufele in ziua de Craciun? Superstitii care aduc ghinion in familie
Afla...

De ce nu trebuie sa speli rufele in ziua de Craciun? Superstitii care aduc ghinion in familie

today24 Dec. 2024
Friptura de Craciun? De ce nu e bine sa speli carnea de porc inainte de gatire pericolul pe care multi il ignora
Reteta zilei

Friptura de Craciun? De ce nu e bine sa speli carnea de porc inainte de gatire pericolul pe care multi il ignora

today24 Dec. 2024
Masa de Craciun gata intr-o ora. Cum sa gatesti friptura de porc care se topeste in gura sfaturi de la bucatarii profesionisti
Reteta zilei

Masa de Craciun gata intr-o ora. Cum sa gatesti friptura de porc care se topeste in gura sfaturi de la bucatarii profesionisti

today24 Dec. 2024
Reteta originala de salata de boeuf cum sa pregatesti cel mai iubit preparat de sarbatori
Reteta zilei

Reteta originala de salata de boeuf cum sa pregatesti cel mai iubit preparat de sarbatori

today23 Dec. 2024
De ce nu trebuie sa pleci din casa de Craciun? Superstitii care iti pot afecta norocul in noul an
Afla...

De ce nu trebuie sa pleci din casa de Craciun? Superstitii care iti pot afecta norocul in noul an

today23 Dec. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special de mai jos?
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cuRegulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

3 preparate care nu lipseau de pe masa de Craciun in comunism
Astazi in istorie

3 preparate care nu lipseau de pe masa de Craciun in comunism

today24 Dec. 2024
De ce nu trebuie sa speli rufele in ziua de Craciun? Superstitii care aduc ghinion in familie
Afla...

De ce nu trebuie sa speli rufele in ziua de Craciun? Superstitii care aduc ghinion in familie

today24 Dec. 2024
Friptura de Craciun? De ce nu e bine sa speli carnea de porc inainte de gatire pericolul pe care multi il ignora
Reteta zilei

Friptura de Craciun? De ce nu e bine sa speli carnea de porc inainte de gatire pericolul pe care multi il ignora

today24 Dec. 2024
Masa de Craciun gata intr-o ora. Cum sa gatesti friptura de porc care se topeste in gura sfaturi de la bucatarii profesionisti
Reteta zilei

Masa de Craciun gata intr-o ora. Cum sa gatesti friptura de porc care se topeste in gura sfaturi de la bucatarii profesionisti

today24 Dec. 2024

Aboneaza-te la
Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole
despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare,
Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT
Raportul Special
"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016
x