ANALIZA Efectul crizei din SUA: Bursele europene scad, dolarul se duce in jos
criza suaburse europadolar petrol aur
Lipsa vestilor bune referitoare la o eventuala deblocare a situatiei din SUA duce la pierderea increderii investitorilor pe marile piete ale lumii.
Bursele europene au ajuns la cel mai scazut nivel din ultimele patru luni, iar dolarul si petrolul se duc in jos, potrivit
Reuters.
Si bursele americane au inceput sa scada, dupa ce investitorii au vazut ca nici democratii si nici republicanii nu au dat semne ca ar vrea sa renunte la pretentiile lor.
Totusi, scaderile sunt mici, semn ca pietele spera la o revenire a situatiei inainte de data de 17 octombrie. Atunci, plafonul datoriei publice americane, de 16,7 trilioane dolari, va fi atins.
Daca Congressul nu voteaza ridicarea acestuia, SUA intra in incapacitate de plata. Unii investitori prefera insa sa iasa acum de pe piata, desi mai sunt 10 zile pana la data limita.
"Pana cand nu apare un acord de principiu, multi investitori o sa adopte o strategie foarte prudenta pentru a fi pregatiti in cazul unui scenariu de neimaginat", a afirmat Richard Hunter, director in cadrul firmei de investitii Hargreaves Lansdown.
Luni, bursele din Europa au scazut, in medie, cu aproape 1%. FTSE 100 (Marea Britanie) a inregistrat un minus de 0,9%, DAX (Germania) de 1,1%, iar CAC 40 (Franta) de 1,1%. Indexul MSCI, cel mai important pe plan global, a inregistrat un minus de 0,4%.
Acest index inregistreaza o scadere continua de aproape doua saptamani, adancind temerile potrivit carora economia mondiala mai are de asteptat pana la depasirea crizei. Analistii avertizeaza ca, in fiecare zi de intarziere, increderea investitorilor scade tot mai mult.
Astfel, pietele vor scadea din ce in ce mai mult, pe masura ce aversiunea pentru risc scade, iar banii sunt scosi de pe pietele de actiuni si plasati in active considerate mai sigure, precum aur sau obligatiuni.
Republicanul John Boehner, purtatorul de cuvant al Camerei Reprezentantilor, a afirmat recent ca plafonul datoriei publice nu va fi ridicat fara o discutie serioasa referitoare la cauzele care au provocat aceasta datorie.
CBOE Volatility Index, indexul care masoara gradul de volatilitate al pietei, a crescut la nivelul de 16,73, fata de 13,12 cat era in septembrie. Acesta este un semn ca investitorii se tem tot mai mult de ceea ce s-ar putea intampla pe 17 octombrie.
Intrarea in incapacitate de plata a celei mai mari economii a planetei va avea consecinte negative greu de cuantificat pe plan global. Dolarul american nu se simte nici el prea bine, scazand in medie cu 0,15% in fata celor mai importante monezi.
In schimb, obligatiunile guvernamentale, considerate mai sigure, au crescut in valoare, pe masura ce tot mai multi investitori prefera sa-si puna banii in active mai previzibile ca si evolutie.
Pe masura ce timpul trece, iar republicanii si democratii nu ajung la un compromis, analistii estimeaza in continuare o scadere a pietelor de actiuni, o depreciere a dolarului, o crestere a preturilor la obligatiuni guvernamentale si a aurului.
Pretul petrolului ar putea scadea si el, pe fondul unei incetiniri a economiei.
Foto: Wikipedia.