ANALIZA: Cum ar afecta colapsul din Zona Euro economia americana
analizacolapszona euroeconomiestatele unite ale americiidatorii
Agentia de rating Standard & Poor's a actionat relativ superficial, cand a pus sub supraveghere 15 tari din Zona Euro, pentru posibile retrogradari ale ratingului.
Europa nu poate fi afectata fara ca restul lumii sa resimta acest lucru. Statele Unite ale Americii sunt vulnerabile in fata "contagiunii".
In urmatoarele randuri, sunt explicate 12 implicatii pe care criza din Europa le poate avea asupra economiei americane.
Aceste unde de soc variaza de la valoarea dolarului, la somaj, preturile la gaze naturale, preturile actiunilor, derivatele, stabilitatea sistemului bancar american, inflatia, investitiile in pensii, reactiile oficialilor Rezervei Federale, deficitul SUA si ratingul datoriilor si nu in ultima instanta, posibila condamnare a agentiei S&P.
Fiecare potentiala unda de soc presupune ca: a) liderii Zonei Euro au esuat si nu mai au credibilitate; b) esecul politic poate conduce la retrogradarea ratingului; c) unele tari europene ar putea intra in incapacitate de plata; d) moneda euro se va prabusi partial; e) economia europeana se va confrunta cu un regres.
Aceste scenarii nu se vor petrece neaparat - dar prabusirea unei singure tari europene va transmite unde de soc spre SUA. Inevitabil.
1. Dolarul american pe termen scurt - Valoarea dolarului american in calitatea sa de valuta globala va creste substantial pe termen scurt, pe masura ce investitorii panicati renunta la moneda euro. Puterea de cumparare a dolarului american ar putea creste, pe masura ce moneda va redeveni una de refugiu.
2. Preturile de consum - Ascensiunea rapida a dolarului va avea efect imediat asupra importurilor, care vor deveni mai ieftine. Preturile ar putea fi scazute de exportatorii din toata lumea, angajati in competitia cu piata americana. Acestia vor incerca sa compenseze pierderile in zona consumului, inregistrate in Europa.
3. Somajul - Datorita ascensiunii dolarului si a reducerii economiei europene, angajatii din SUA s-ar putea confrunta cu o serie de concedieri masive, in doua sectoare vitale: exporturi si bunurile de larg consum. Angajatii americani din industria exporturilor isi vor pierde joburile, deoarece produsele cu preturi in dolari vor fi mai scumpe. Pietele europene ar putea inregistra o scadere dramatica a consumului, rezultand exporturi mai slabe pentru SUA.
4. Benzina si energia - Pe masura ce economiile globale vor incerca sa reduca pretul energiei, cele mai multe tari vor inregistra un declin al costului importului de energie (cu exceptia Europei, unde inca nu stim in ce masura va fi afectata moneda euro). Benzina in SUA ar putea ajunge la sub 2 dolari/galon. Aceasta energie ieftina va fi un factor dezavantajos, cand vine vorba de competitivitatea globala a companiilor americane, dar nu va afecta puterea recastigata a dolarului.
5. Institutiile financiare americane - Pana acum, pietele s-au concentrat asupra institutiilor financiare americane care au cea mai mare expunere fata de bancile europene. Totusi, in lunile care ar urma dupa un potential colaps al Zonei Euro, a doua unda de soc ar putea sa o "eclipseze" pe prima - putine banci vor putea rezista. Pana la urma, economia SUA "isi linge in continuare ranile", dupa criza financiara si nu da semne ca si-ar fi revenit complet.
6. Derivatele - Un eventual colaps al monedei euro ar putea "anihila" sistemul financiar prin intermediul derivatelor de credit si a pierderilor din zona dobanzilor. Inconstienta bancherilor care isi semneaza propriile cecuri grase si isi fac promisiuni financiare greu de sustinut va "aduce Iadul".
7. Deficitul SUA si ratingul de creditare - Daca economia din Zona Euro se va prabusi, guvernul SUA se va confrunta cu un somaj in crestere, o economie in regres si un sistem financiar falimentar (sau mai degraba, falimentat). Reactiile guvernului american sunt cat de poate de predictibile:
1) Va cheltui bani din Rezerva Federala, in incercarea de a "insufleti" piata muncii;
2) Deficitul federal va creste la cote alarmante, deoarece se vor cheltui bani, dar taxele si impozitele nu vor fi majorate;
3) Industria financiara americana va avea nevoie de un bailout masiv;
4) Companiile mari din SUA vor solicita, de asemenea, un bailout masiv;
5) Autoritatile vor identifica resurse de trilioane de dolari (nu stim de unde) pentru a finanta pasii de mai sus.
8. Rezerva Federala si monetizarea - Reactiile Rezervei Federale in fata evenimentelor din 2008 ar putea servi drept ghid pentru strategiile urmatoare. O criza are mai multe etape. Rezerva Federala americana isi va utiliza toate fortele pentru a genera trilioane de dolari - departe de ochii opiniei publice - prin achizitia de active (la preturi diferite de cele practicate in pietele financiare), linii de finantare, bailout-uri mascate, masuri limitate doar de imaginatia autoritatilor americane.
9. Dolarul american pe termen lung - Dupa trecerea crizei financiare, SUA va fi extrem de instabila si precauta, fiind animata de o economie artificiala. Americanii nu vor putea sa plateasca tot ceea ce consuma. Se vor tipari bani, pe masura ce America se va angaja intr-o "cursa" de reducere a valorii dolarului si va infiinta locuri de munca (ce-i drept nesigure pe termen lung) in toate statele americane.
10. Guvernele statale si locale - Acestea se vor confrunta cu o combinatie nefasta, intre somajul in crestere si cheltuielile in crestere. Va fi afectat si sistemul de pensii. Dincolo de scenariul falimentului, isi face aparitia posibilitatea unui bailout masiv din partea guvernului. Ca de fiecare data, Rezerva Federala va obtine bani "din piatra seaca".
11. Modelul de business "Standard & Poor's" - Standard & Poor's ar putea cauta un prilej de "dezicere" de la modelul sau de business. Dupa cum stim, criza economica nu a afectat doar tarile lumii, ci si integritatea agentiilor de rating. Raspunsul autoritatilor americane la reducerea ratingului SUA de catre S&P (august) s-a concretizat intr-o anchetare a agentiei. Mesajul este relativ subtil, dar spune multe:
Nu te pune cu cei de la putere!
12. Investitiile pe termen lung - Chiar si un colaps partial al valutei europene ar avea impact masiv asupra investitiilor americane. Veniturile
mamutilor corporatisti s-ar putea reduce, pe fondul recesiunii globale; actiunile ar putea scadea semnificativ. Raspunsul SUA la criza economica, regasit in tiparnita de bani, nu este o solutie fiabila si va avea impact negativ, pe termen lung, asupra dolarului american. Cu cat tiparesti mai multi bani pentru a alimenta o economie artificiala, cu atat moneda este mai compromisa si rata inflatiei "prinde aripi". (via |
businessinsider.com,
danielamerman.com)