ANALIZA: Criza ar putea genera declinul democratiei in Europa
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
ANALIZA: Criza ar putea genera declinul democratiei in Europa
Oare "deficitul democratic" din Uniunea Europeana contamineaza fiecare tara in parte, pe fondul crizei datoriilor suverane?
Aceasta este intrebarea pe care o avanseaza Fabrizio Tassinari, de la Project Syndicate. Ascensiunea liderilor tehnocrati in Grecia si Italia sugereaza, cel putin la nivel general, ca vechea reticenta fata de guvernele tehnocrate a fost inlaturata.
In Italia, cetatenii rasufla oarecum usurati, bucurosi ca premierul Silvio Berlusconi a fost inlocuit de un tehnocrat prin excelenta, ex-comisarul european Mario Monti, reputat economist, supranumit si "Super Mario".
In Grecia, noul premier este Lucas Papademos, fost vicepresedinte al Bancii Centrale Europene.
Potrivit unui sondaj alarmant realizat de cotidianul italian "La Repubblica", peste 22% dintre italieni nu mai vad diferenta intre un regim autoritar si unul democratic. Alti 10% considera ca un regim autoritar ar fi mai eficient decat unul democratic.
Declinul democratiei este cauzat, in mare parte, de dorinta europenilor de a se simti in siguranta, sub egida unui guvern tehnocrat. De la sfarsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial si pana la prabusirea Uniunii Sovietice, pe europeni i-a unit nu visul unei Europe uriase, democratice, ci, mai degraba, dorinta lor de a beneficia de securitate.
"Odata cu demonstratiile violente de pe strazile din Atena, Madrid si Roma, ne putem da seama de ce unii oameni ar putea alege siguranta, mai ales siguranta economica", subliniaza Tassinari.
O obiectie cu privire la delegarea autoritatii catre tehnocrati este legata de pierderea suveranitatii. In vremuri de armonie financiara, tehnocratia pare inacceptabila, pentru marea majoritate a cetatenilor. Insa in vremuri de criza, vocea unui tehnocrat neutru castiga legitimitate.
Un Executiv de sorginte tehnocratica reprezinta, pentru unii, "o anomalie", o provocare pentru intreaga clasa politica. Dar votantii din tarile Zonei Euro au extras deja propriile concluzii referitoare la liderii alesi prin scrutin.
Lao Tzu, fondatorul taoismului *, a scris ca "un lider este bun atunci cand oamenii de-abia stiu ca exista"...
* Taoism - Definitia lui Alan Watts - "Diversi filozofi chinezi, scriind probabil in secolele 5-4 i.C., au expus o suma de idei si un mod de viata care au ajuns sa fie cunoscute sub numele de taoism, calea cooperarii dintre om si tendinta sau cursul lumii naturale; principiile acestei tendinte pot fi descoperite în ritmurile regulate ale apei, gazelor si focului, ritmuri care sunt ulterior intiparite sau reproduse in cele din piatra si lemn si, mai tarziu, in multe dintre formele artei." (via | http://www.project-syndicate.org/)
foto generic: "V for Vendetta" - 2006/ cu Natalie Portman, John Hurt, Hugo Weaving