ANALIZA: China cumpara tot ce misca
chinainvestitiimaterii primeenergiepetrolgaze naturalebani
Ei bine, nu chiar tot ce misca! Tot ce misca, dar din care sa iasa si profit! In timp ce restul lumii se zbate intre recesiune si austeritate, statul chinez a pornit o ampla campanie de achizitii de orice fel, in orice zona a lumii. Cred ca nu suntem departe de momentul in care China o sa detina actiuni in absolut orice domeniu iti vei inchipui, pe oriunde.
In ultimii sase ani, companiile de stat chinezesti au facut 103 achizitii de peste 100 de milioane de dolari. Aici mai pot fi adaugate nenumaratele investitii internationale ale micilor intreprinzatori din China, plus marile proiecte de infrastructura.
Prin aceste investitii, Beijingul si-a asigurat consumul de materii prime si energie, dar si parteneri de afaceri din statele dezvoltate. Asa ca, a trecut la atac acolo unde nu era prezent: pietele in curs de dezvoltare. Aici a intrat in forta pe piata de proiecte de infrastructura, reusind sa construiasca poduri sau cai ferate la preturi mai mici decat orice concurent. In acest ritm, China va ajunge in scurt timp sa detina investitii in orice, oriunde!
12,8 mld. $ materii prime, Australia
Aluminum Corporation of China este al doilea mare producator mondial de aluminiu. In 2008, chinezii au achizitionat 11% din compania britanico-australiana de minerit, Rio Tinto. Aceasta a reprezentat una dintre cele mai mari decizii strategice ale statului chinez, in incercarea de a face rost de materie prima ieftina pentru imensa industrie de otel din China.
8 mld. $ in rafinarii, Nigeria
Compania de Stat pentru Constructii din China a semnat un contract cu Nigeria National Petroleum pentru constructia si exploatarea unie rafinarii in Zona Libera Lekki, unde va fi produs gaz petrolier lichefiat. Chinezii sustin ca aceasta investitie este o mica parte dintr-un plan mai mare ce cuprinde construirea a inca trei mari rafinarii in Bayelsa, Lagos (cel mai mare oras din Nigeria) si Kogi.
7,5 mld. $ in caile ferate din Venezuela
Caile Ferate din China au semnat un contract cu Venezulea pentru constructia a 470 de km de cale ferata, care va face legatura intre zonele de productie de petrol ale tarii si cele agricole. De asemenea, China si Venezuela au incheiat un parteneriat de extractie de petrol in regiunea Orinoco.
7,2 mld. $ achizitii in domeniul petrolier, Elvetia
Sinopec a cumparat Addax Petroleum din Elvetia, la vremea aceea (in 2009) cea mai mare achizitie de peste hotare pentru o companie chinezeasca. Prin cumpararea Addax, Sinopec a obtinut accesul la exploatarile de mari adancimi de pe platformele petroliere maritime din Vestul Africii si Orientul Mijlociu.
7,1 mld. $ in exploatare de petrol, Brazilia
Sinopec a achizitionat 40% din actiunile Repsol, miscare prin care a luat fiinta cel mai mare conglomerat energetic din America Latina. Repsol este al treilea producator de petrol din Brazilia, iar acest parteneriat da posibilitatea celor doua companii sa dezvolte productia de petrol si gaze naturale din Brazilia.
6,2 mld. $ in caile ferate din Algeria
CITIC si China Railways Construction vor face legatura feroviara intre estul si vestul Algeriei. Aceasta va fi cea mai mare cale ferata din statul magrebian. Totusi, in ultimul an, chinezii nu au mai efectuat nicio plata catre algerieni, ci au trimis doar cecuri fara acoperire. In decembrie 2010, chinezii inregistrau o restanta salariala catre angajatii din Algeria in valoare de 4 milioane de dolari.
5,6 mld. $ in banci din Africa de Sud
Industrial & Commercial Bank of China (ICBC) a cumparat 20% din actiunile celei mai mari banci din Africa de Sud, Standard Bank. Prin aceasta miscare, chinezii vor sa detina un rol mai important pe piata bancara din statele in curs de dezvoltare. Industrial & Commercial Bank of China are in plan sa cumpere si Bank of East Asia si Standard Bank Argentina.
5 mld. $ in zacaminte de petrol, Nigeria
China National Petroleum Corporation a inchiriat pentru exploatare pamanturile Agadem Block, din Nigeria, unde au fost recent descoperite sase rezerve de petrol si una de gaze naturale. Chinezii intentioneaza sa construiasca o rafinarie in Ganaram si o retea de conducte de de 1.900 de km care va ajunge si in tara vecina, Chad. Proiectul a inceput in 2008 si va fi finalizat in 2012.
5 mld. $ in institutii financiare din SUA
Acum un an de zile, Federal Reserve (banca centrala a SUA) a aprobat achizitia de catre China Investment Corporation a 9,9 % din Morgan Stanley, chinezii devenind astfel cel mai mare actionar al corporatiei financiare americane. Mai mult, fostul presedinte al Morgan Stanley, John J. Mack, a devenit anul trecut membru in consiliul director international la China Investment Corporation.
4,91 mld. $ in porturi din Grecia
COSCO Holdings a castigat dreptul de folosita pe 35 de ani pentru danele 3 si 4 din Portul grecesc Pireus. Acesta este unul dintre cele mai mari porturi comerciale de la Marea Adriatica, iar grecii spera ca afacerile operatorilor portuari sa fie impulsionate odata cu venirea chinezilor. COSCO Holdings este al cincilea mare operator mondial portuar de containere.
4,8 mld. $ in caile ferate din Indonezia
Compania de Cai Ferate din China va construi o retea de linii de tren in zona Bukit Asam, unde se afla una dintre cele mai mari rezerve de carbune din Indonezia. Statul chinez va asigura 70% din finantarea necesara acestui proiect, iar finalizarea constructiei este programata pentru anul 2014. Indonezia duce o lipsa acuta de retele de cai ferate, guvernul de la Jakarta fiind sigur ca investitia chinezilor reprezinta un moment crucial in dezvoltarea economica viitoare a tarii.
4,7 mld. $ in rezerve de gaz natural, Iran
China National Petroleum Corporation extrage gaz natural din regiunea Pars, in sudul Iranului, tara ce detine pozitia secunda in lume la capitolul rezerve de gaz natural. Aici, China National Petroleum Corporation se poate lauda cu cea mai mare investitie din afara tarii, in domeniul gazelor naturale.
4,65 mld. $ in campuri petrolifere in Canada
Sinopec a cumparat 9% din actiunile ConocoPhillips Syncrude Canada. Afacerea a adus un plus pentru bugetul companiei canadiene, iar chinezilor le-a facilitat accesul la marile campuri petrolifere din statul canadian Alberta.
4,2 mld. $ in rafinarii in Kazakhstan
China National Petroleum Corporation a achizitionat PetroKazakhstan, companie care avea actionariat canadian. A modernizat tehnologiile de extractie si a revitalizat afacerile companiei. Specialistii sustin ca aceasta este una dintre cele mai de succes achizitii facute de statul chinez peste hotare.
3,99 mld. $ in fabrici de aluminiu in Arabia Saudita
Sinomach si China Nonferrous Metals au semnat contracte cu compania saudita Western Way Industrial Development Company. Impreuna, cele trei corporatii vor construi o fabrica de aluminiu in orasul Jizan, din Arabia Saudita. Totusi, inca nu se stie cand vor incepe lucrarile de constructie si productia propriu-zisa.
3,75 mld. $ in productie si extractie de petrol Arabia Saudita
Una dintre cele mai recente investitii ale Sinopec a fost facuta in Arabia Saudita, unde chinezii au achizitionat 37,5% din actiunile Red Sea Refining, companie ce va construi o noua rafinarie in Yanbu (un port important la Marea Rosie). Acest ultim pas a fost facut pentru ca gigantul petrolier chinezesc sa asigure securitatea Chinei in ceea ce priveste importurile de petrol. Sinopec a strans legaturile cu compania Saudi Aramco, reusind astfel sa controleze cele mai mari rezerve de petrol din lume.
3,49 mld. $ in rezerve de petrol din Rusia
Sinopec are un parteneriat cu Rosneft si TNK-BP in Republica Udmurtia, un stat in sud-vestul Federatiei Ruse, cu doar 1,5 milioane de locuitori. Principalele resurse naturale ale Udmurtiei sunt titeiul, turba si izvoarle de apa minerala. Rosneft a oferit un sprijin consistent celor de la Sinopec in procesul de adjudecare a licitatiei pentru cel mai mare producator de petrol din Udmurtia. Sinopec a achizitionat 96,86% din actiunile producatorului rus.
3,29 mld. $ in transport si exploatare petrol, Emiratele Arabe Unite
China National Petroleum Corporation (CNPC) si International Petroleum Investment au semnat un contract pentru proiectul Abu Dabi. Reteaua de conducte de petrol va avea o lungime de 402 kilometri si va transporta 1,8 miliarde de barili pe zi. Constructia este programata sa fie terminata la sfarsitul acestui an.