ANALIZA: Cele trei greseli grave facute de Banca Centrala Europeana
analizagreselibanca centrala europeanabceinflatierecesiune
Printre altele, unul din cele mai importante roluri ale unei banci centrale este acela de a controla inflatia. Pentru Banca Centrala Europeana (BCE), acest indicator a devenit o obsesie.
Astfel, fiind prea preocupata cu mentinerea unei rate a inflatiei joase in Zona Euro, BCE a facute trei greseli grave.
A ignorat cresterea economica. Anul acesta, BCE a marit dobanda de politica monetara, tot cu scopul de a tine in frau inflatia, desi economia mondiala dadea semne de incetinire. A ales sa pastreze o inflatie joasa cu costul unei noi recesiuni.
Nu a cumparat titluri de stat grecesti. In timp ce state precum Germania sau Marea Britanie se bucura de dobanzi mici atunci cand se imprumuta prin emiterea de titluri de stat, Italia si Portugalia au parte de dobanzi foarte mari, in ciuda unor niveluri ale datoriilor similare. De ce se intampla acest lucru? Piata a stiut ca BCE nu va cumpara in mod constant obligatiuni emise de Italia, Grecia sau Portugalia, fapt care le-a permis investitorilor sa ceara dobanzi mai mari. Ocazional, BCE a cumparat titluri de stat ale statelor din Zona Euro, insa a lasat intotdeauna impresia ca o face cu regrete.
A folosit politici monetare clasice. Inflatie si iar inflatie. O inflatie redusa este buna pentru economie, insa nu trebuie sa fie nici prea joasa. BCE nu a sesizat ca in sudul Zonei Euro exista o tendinta deflationista.
Facem o scurta paranteza. Inflatia este vazuta ca un lucru negativ, atunci cand este ridicata. Insa, daca acest indicator se situeaza la un nivel scazut si stabil pe termen lung, poate avea efecte pozitive asupra economiei. Lasata putin sa creasca, inflatia poate duce la un nivel mai ridicat al productiei si mai scazut al somajului. Daca nu se stabilesc tinte mai mari de inflatie, odata cu scaderea cererii ar putea aparea, in multe economii, deflatia, care duce intotdeauna la un nivel mai scazut al productiei si o crestere a somajului.
Revenind la problema BCE, atunci cand a vazut ca inflatia din nordul Zonei Euro a inceput sa creasca, a luat imediat masuri (marirea dobanzii de politica monetara) de oprire a cresterii acesteia. Institutia ar fi trebuit sa accepte, cel putin o perioada, o inflatie mai mare in nord, pentru ca nivelul acestui indicator in sud sa fie benefic pentru economiile statelor din zona.