ANALIZA: Cei mai bogati lideri de stat din lume
analizabogatielideriguvernforbesmunca
Se spune ca functia suprema in cadrul unei companii este intr-adevar stresanta, dar te recompenseaza cu varf si indesat.
Acelasi principiu se aplica si in cazul guvernelor - pe masura ce sefii de stat cu averi imense apar ca si ciupercile dupa ploaie. Cine-a zis ca munca in sectorul public este platita prost?
10. Sebastian Pinera (2,4 miliarde de dolari) - Cel mai "sarac" miliardar, Sebastian Pinera, are in cont 2,4 miliarde de dolari. Acesta a fost implicat in managementul mai multor companii importante, precum Apple Chile, Chilevision si LAN, operatorul de zbor chilian - investitiile au contribuit serios la sporirea averii sale. In 2010, a devenit "CEO" al intregii natiuni chiliene, adica...presedinte. In acelasi an, economia tarii a crescut cu 5,2% - dovada ca abilitatile sale financiare au putut fi fructificate si in mediul politic. Cel mai bogat om din Chile se situeaza pe locul 488 in topul Forbes al miliardarilor.
9. Hamad bin Khalifa Al Thani (2,4 miliarde de dolari) - Seicul Hamad a ajuns la tron in 1995, dupa o lovitura sangeroasa de stat. Emirul Qatarului isi reprezinta tara in cadrul vizitelor oficiale si este responsabil pentru dezvoltarea resurselor de petrol si gaze naturale. Rezultatele se oglindesc in averea sa de 2,4 miliarde de dolari. Emirul "militarizat" a fost educat in Academia Militara Sandhurst din Marea Britanie si a indeplinit candva si functia de ministru al Apararii. In acea perioada, a modernizat armata Qatar-ului. Seicul are trei sotii si 24 de copii!
8. Mohammed VI (2,5 miliarde de dolari) - Regele Marocului, Mohammed VI, a mostenit miliardele de la familia sa. De asemenea, este rege si peste rezervele de fosfati ale Marocului.
7. Hans-Adam II (4 miliarde de dolari) - Chiar daca este seful unui stat "mic de tot" din Europa, dar foarte bogat, Liechtenstein, Hans-Adam II ramane unul din cei mai avuti conducatori (posibil cel mai instarit de pe batranul continent). In ciuda banilor primiti de-a gata, Adam a muncit din greu: detine grupul bancar LGT si se ocupa de finantele familiei inca de la varsta de 27 de ani. Incepand cu 2004, a transferat o parte din atributiile de stat fiului sau, Printul Alois. Sa speram ca aschia nu sare mai departe de trunchi.
6. Silvio Berlusconi (9 miliarde de dolari) (foto) - Exista o gluma, potrivit careia italienii au o unitate metrica oficiala pentru masurarea nivelului de coruptie, numita "Berlusconi". Afacerile dubioase (Berlusconi a fost acuzat de evaziune si dare de mita) l-au ajutat pe liderul italian sa scoata capul in lume. Silvio Berlusconi detine echipa de fotbal AC Milan si o companie de investitii care controleaza cea mai mare retea TV din Italia. In mod constant, este vazut la brat cu domnisoare foarte tinere.
5. Mohammed bin al Maktoum (12 miliarde de dolari) - In 2009, Forbes a estimat averea Al Maktoum la 12 miliarde de dolari, dar se crede ca aceasta este si mai mare - 18 miliarde de dolari. Totusi, in timpul recesiunii din 2008, seicul a pierdut o importanta parte din bani. Prin firma sa de investitii Dubai World, Al Maktoum controleaza companii precum operatorul portuar DP World Ltd si dezvoltatorul imobiliar Nakheel Properties. Pe site-ul sau oficial, seicul este catalogat drept "lider", "ecvestru" si "poet". Si "extrem de bogat", am adauga noi...
4. Khalifa bin Zayed Al Nahyan (15 miliarde de dolari) - Presedintele Emiratelor Arabe Unite si Emirul Abu Dhabi-ului a facut avere dintr-o combinatie fericita: investitii imobiliare, o mostenire si petrol. Din cauza bolii tatalui sau, acesta a fost nevoit sa preia rolul de presedinte "pe nepregatite", in 2004. Este un lider pro-occidental, dar in acelasi timp "distant si fara prea multa carisma".
3. Abdullah bin Abdul-Aziz Al Saud (18 miliarde de dolari) - Actualul Rege al Arabiei Saudite se situeaza pe locul 3. Si-a obtinut averea pe fondul exploatarilor petroliere. Fostul comandant al Garzii Nationale din Arabia Saudita a avut dintotdeauna o relatie stransa cu SUA, intalnindu-se in repetate randuri cu presedintii americani. Actualmente, este mare fan Obama.
2. Hassanal Bolkiah (20 miliarde de dolari) - Sultanul din Brunei se situeaza pe locul 2 cu o avere de 20 miliarde de dolari, cladita din rezervele uriase de petrol si gaze naturale. Monarhul si-a folosit averea si in scopul imbunatatirii vietii cetatenilor - acestia nu platesc taxe pe venituri, beneficiaza de educatie si servicii medicale gratuite.
1. Bhumibol Adulyadej (30 miliarde de dolari) - Cu o avere estimata la 30 miliarde de dolar in 2009, Regele Bhumibol Adulyadej este cel mai bogat sef de stat de pe planeta. Regele Thailandei este vazut ca un semizeu in tara sa. Acesta detine pachete majoritare de actiuni in cateva companii private - printre care Sammakorn, SCG si Thai Insurance PLC. Regele a facut numeroase donatii catre poporul sau, in scopul dezvoltarii unor proiecte diverse, de la agricultura, la sanatate, resurse de apa si beneficii sociale.
Putin, un caz aparte (40 miliarde de dolari?)
Fostul presedinte al Rusiei (si probabil viitorul...) Vladimir Putin sustine ca detine o avutie de doar 150.000 de dolari. Zvonurile vehiculeaza insa o suma mult, mult mai mare, de 40 miliarde de dolari, avand in vedere ca Putin beneficiaza in secret de bunurile unor companii de petrol si gaze naturale, precum Gazprom si Gunvor. Acuzatiile nu au fost probate, dar daca s-ar adeveri, Vladimir Putin ar deveni cel mai bogat sef de stat din lume.