ANALIZA: Capitalismul nu mai reprezinta un subiect tabu pentru China
analizacapitalismtabuchinaafaceriantreprenori
Nu a trecut mult timp de cand China comunista considera capitalismul un moft occidental urat mirositor. In acele vremuri, chinezii nu puteau sa demareze afaceri sau sa se gandeasca la bogatie. Dar aceste aspecte s-au schimbat din temelii, dupa o serie de reforme - serie lansata in urma cu trei decenii - care a incurajat spiritul antreprenorial. In prezent, multi chinezi isi petrec timpul gandindu-se la solutii, citind si invatand despre cum pot obtine succesul in afaceri. Ei merg la seminarii, isi cumpara carti motivationale si cauta inspiratie la liderii antreprenori, pentru a intelege regulile unui nou joc.
Una din firmele care doreste sa ii ajute pe chinezi - si sa ia bani pentru asta - este Hengtaidatong Gold. Compania ii incurajeaza pe cetateni sa investeasca in metalul pretios. La fiecare cateva saptamani, Hengtaidatong organizeaza evenimente in Beijing, pentru a-i invata pe rezidenti cum sa valorifice aurul.
La unul din evenimente, potentialii investitori au fost asezati in fotolii din piele si au primit ceaiuri italiene si chinezesti. Intalnirea, desfasurata la o cafenea din centrul de afaceri al Beijingului, a fost gazduita de antreprenorul Zhan Weisheng, un personaj foarte convingator.
"Generatiile anterioare nu s-ar fi gandit sa investeasca in ceva, deoarece erau sarace. Singura grija a oamenilor era legata de hrana zilnica si hainele groase pentru iarna", a declarat Zhan pentru BBC.
"Dar datorita boomului economic, problema s-a rezolvat si oamenii au bani, astfel incat este firesc sa se gandeasca la investitii financiare".
Zhan si echipa de la Hengtaidatong spera sa ii directioneze pe investitori spre propriile produse, chiar daca organizeaza totul sub forma unor traininguri. Gazda numeste adunarea un "salon".
"Nu tinem o lectie - trebuie sa fie un cadrul relaxant. Invatam impreuna CUM sa investim in AUR", a declarat Zhan in fata audientei.
Zhan foloseste un joc, care cuprinde lingouri false de aur, bani falsi si scenarii reale. Oamenii din public primesc o anumita cantitate de aur si o suma de bani si sunt rugati sa faca unele alegeri de investitii, dupa ce le sunt comunicate unele informatii care ar putea afecta pretul aurului. Moartea teroristului numarul unu al planetei, Osama Bin Laden, bombardamentul NATO asupra Libiei si retrogradarea ratingurilor unor tari europene, toate aceste evenimente reprezinta factori in calculele antreprenorilor.
Zhan se descurca bine. Dupa o sedinta de training, 20 de chinezi au spus ca vor cumpara aur in valoare de un milion de yuani (159.000 dolari).
Sa nu uitam insa ca pretul aurului a explodat in ultimii 10 ani si acest fapt a cantarit mult in luarea deciziei de catre antreprenorii chinezi.
Seminariile nu sunt doar pentru cei care vor sa faca bani. In cadrul lor, se vand mii de carti motivationale. Multe din acestea ilustreaza povestea unor fermieri care au inregistrat o ascensiune uimitoare in cadrul anumitor companii de top. Aceste lucrari pot fi citite si pentru relaxare, dar si pentru a obtine informatii practice.
Obtinerea unui job mai bun, generarea de venituri mari si demararea unui business reprezinta elemente noi in China - dar ocupa din ce in ce mai des timpul chinezilor sedusi de mirajul capitalismului.
sursa foto: flickr, flavita.valsani's