ANALIZA: Black Friday, "Ziua Z" a vanatorilor de reduceri

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
ANALIZA: Black Friday, Ziua Z a vanatorilor de reduceri ANALIZA: Black Friday, "Ziua Z" a vanatorilor de reduceri
de Manager.ro la 20 Nov. 2013
Urmareste-ne pe Google News
black fridayblack friday 2013vanzarivinerea neagravinerea neagra 2013produse

Chiar daca Black Friday este cunoscuta ca fiind o sarbatoare a consumatorilor, care se desfasoara in vinerea de dupa Ziua Recunostintei, denumirea isi are radacinile in Philadelphia anilor '60. Politia a "botezat" cea mai aglomerata zi de cumparaturi dupa larma generata de cozile de oameni din fata magazinelor.

In 2012, 89 milioane de persoane au luat cu asalt rafturile, cu ocazia Black Friday, cu trei milioane mai multe decat in anul anterior. In total, peste 247 milioane cumparatori au navigat pe site-urile de produse in weekendul de dupa Black Friday, in 2012, fata de 226 milioane, in 2011. Black Friday reprezinta o "mobilizare a consumerismului", care a fost popularizata si de aparitia retelelor sociale si a site-urilor de reduceri. 
 
In 2010, consumatorii au cheltuit mai mult de 45 miliarde dolari in timpul Black Friday. In 2011, americanii au urcat stafeta consumului in Vinerea Neagra la 52,4 miliarde dolari; anul trecut, au ajuns la 59 miliarde dolari. In medie, la nivelul lui 2010, consumatorul a cheltuit 365,34 dolari de Black Friday. In 2011, fiecare persoana a investit 398,62 dolari in produse de Vinerea Neagra. Anul trecut, pragul a urcat la 423 dolari.
 
Cei care cumpara in mediul online cu ocazia Black Friday au cheltuit in medie 172,42 dolari, in timpul weekendului aferent din 2012. Shoppingul online reprezinta un trend emergent, iar 41% din cheltuielile totale ale consumatorilor au fost realizate prin intermediul site-urilor (+37% fata de 2011). 27% dintre consumatori au spus ca au cumparat online de Ziua Recunostintei, iar 47,5% au facut cumparaturi online de Black Friday.
 
Fie ca alegi sa mergi la magazin sau sa iti cumperi un produs din fata laptopului, planificarea din timp este cea mai buna modalitate de a beneficia de Black Friday. Anul acesta, in SUA, Black Friday se desfasoara vineri, 29 noiembrie. 

Si bancile sunt generoase de Black Friday: Comisioane 0% pentru retaileri online >>>

 
Istoria Black Friday
 
Pentru multi consumatori, Black Friday reprezinta ocazia principala in care pot face shoppingul pentru Craciun. Black Friday se desfasoara in SUA intre 23 noiembrie si 29 noiembrie. Chiar daca acest eveniment nu este recunoscut drept "zi libera" in SUA, multi angajati nu merg la munca - cu exceptia celor din retail.
 
Dupa cum am scris mai sus, denumirea de "Black Friday" a fost "inventata" in anii '60 si da startul la cumparaturile de Craciun. "Negru" se refera la evolutia magazinelor de la "rosu" la "negru" (pe vremea cand registrele contabile erau scrise "de mana", cerneala rosie indica o pierdere, iar cea neagra, un profit). Inca din anii '20, vinerea de dupa Ziua Recunostintei a fost considerata "o scanteie", care aprinde "focul" cumparaturilor de Craciun.
 
In anii '60, politia din Philadelphia, "ingrozita" de traficul aglomerat, a venit cu denumirea de "Black Friday". Black Friday desemneaza insa si o criza financiara, care a avut loc in anul 1869: o catastrofa economica, determinata de "jucatorii" care au incercat sa "pacaleasca" piata aurului; aceasta din urma s-a prabusit, odata cu actiunile unor mari companii.

Ce mai vor romanii de Black Friday: Ceasurile pe care nu si le permit in restul anului >>>

 
Popularitatea Black Friday 
 
Pe masura ce retailerii au realizat ca pot atrage multi cumparatori cu preturi mici, Black Friday a devenit "imnul consumatorilor", o zi mai profitabila decat vanzarile de ultima ora inregistrate in perioada Craciunului. 
 
Unii retaileri si-au pus la vanzare produsele in dimineata Thanksgiving-ului sau au trimis prin email oferte speciale, catre consumatori, pentru a-i instiinta ca "Ziua Z" a reducerilor nu reprezinta un simplu zvon. Cele mai cautate produse de Black Friday sunt cele electronice si jucariile, care inregistreaza reduceri masive. Preturile sunt reduse insa la toata marfa, de la accesorii pentru casa si electrocasnice, pana la haine si unelte. 
 
Black Friday este o zi lunga, poate chiar "ziua cea mai lunga" din an, in privinta desfasurarii de forte a retailerilor. Munca incepe la 5.00 dimineata, iar oamenii asteapta inca de atunci in fata magazinelor. Unele magazine ieftinesc produsele atat de mult, incat nu vor avea profit, dar vor beneficia de un flux abundent de consumatori. Multi vanzatori afiseaza din timp reclamele pentru Black Friday, astfel incat consumatorii sa stie "ce ii asteapta". Alte companii asteapta pana in ultimul moment sa promoveze vanzarile de Vinerea Neagra, sperand ca vor genera "o isterie comerciala profitabila". 
 
Deseori, consumatorii cumpara online, nu mai vor sa iasa din case, sa fie impinsi in multime, doar pentru a obtine o reducere (ce-i drept masiva), la un televizor LED. Nimeni nu pleaca insa cu mana goala. 

PC Garage, reduceri de 70% de Black Friday >>>

 
Black Friday, o istorie a violentei in SUA
 
In contextul pregatirilor pentru Black Friday, Occupational Safety and Health Administration din SUA a stabilit noi regulamente pentru magazine, astfel incat oamenii sa nu se mai "calce in picioare", ca in anii trecuti. 
 
OSHA a invocat un exemplu dureros din 2008, cand consumatorii au luat cu asalt un magazin Walmart din Valley Stream, New York si in urma ambuscadei, un angajat a fost ucis. 
 
Detroit News scrie ca in 1998 o femeie din Michigan a atacat o vanzatoare care "a supravegheat-o" si in 2000, doua femei s-au batut pentru a pune mana pe un scurter de 39,95 dolari, vandut de Walmart. Violenta de Black Friday a escaladat insa la mijlocul anilor 2000. 
 
In 2005, cativa oameni au fost spitalizati in Michigan si New Jersey, dupa ce s-au ingramadit in marile magazine. 

eMag.ro: Reducerile "Black Friday", de doua ori mai mari decat cele "de Craciun" >>>

 
Ce sa nu cumparati de Black Friday
 
Nu este un secret faptul ca multe produse nu se ieftinesc de Black Friday, ci totul reprezinta o iluzie "optica". De fapt, urmatoarele 13 elemente pot fi cumparate si in alta perioada a anului. 
 
Jucarii - Black Friday nu reprezinta cea mai buna zi in care sa cumperi jucarii. Multe din ele vor fi "la reducere", dar sa fii sigur ca le vei achizitiona la preturi si mai modeste cu doua saptamani inainte de Craciun. 
 
Console fara accesorii - Gandeste-te bine, inainte sa cumperi o consola de jocuri video. In anii trecuti, cele mai multe oferte au inclus console cu accesorii premium si 2-3 jocuri "la pachet". Preturile au fost "taiate" cu 30-40%. Cat despre cele mai noi modele de console, cum ar fi Xbox One si PlayStation 4, orice reducere ar fi binevenita, fie ca produsele vin sau nu cu accesorii suplimentare & jocuri la pachet. 
 
Televizoare HDTV - Black Friday ar putea fi un moment excelent pentru achizitia unui televizor cu diagonala generoasa. Nu va asteptati insa ca marii producatori sa reduca drastic preturile. De regula, se ieftinesc brandurile no-name. Cele mai bune televizoare pot fi cumparate la sfarsitul lunii decembrie, cand retailerii fac lichidarile de stocuri.
 
Camerele foto DSLR - Ploua cu camere foto si video de Black Friday, dar sa nu uitam ca actualele camere vor fi inlocuite de noi generatii in cateva luni. Daca doresti un aparat foto DSLR de calitate, asteapta pana in februarie 2013, cand "se va demoda" si va fi mult mai ieftin.
 
Haine de iarna - De Black Friday, multe magazine de haine vor diminua preturile. Totusi, daca vrei un palton sau o geaca pentru sezonul rece, poti astepta pana in ianuarie, cand se fac lichidarile de stocuri. 
 
Decoratiuni de Craciun - Chiar daca aceste produse nu se afla, de obicei, pe lista cumparaturilor de "Black Friday", multi consumatori le achizitioneaza "din instinct". Ei bine, decoratiunile ieftine pot fi cumparate cu cateva zile inainte de Craciun. De exemplu, un produs care a costat 15 lei de Black Friday a fost achizitionat in apropierea Craciunului cu 9 lei. 
 
Echipamente de fitness - De Black Friday, oferta in aceasta zona nu va fi foarte generoasa; in schimb, poti miza pe intervalul decembrie-ianuarie, cand discounturile vor fi masive. 
 
Bijuterii si ceasuri - Cu ocazia Black Friday, vom fi ademeniti cu multe obiecte stralucitoare si lucioase. Totusi, reducerile la bijuterii in timpul sarbatorilor de iarna nu sunt cu nimic mai "corecte" decat cele de Ziua Indragostitilor. 
 
Bilete de avion - Daca doresti sa rezervi zboruri internationale, ar fi bine sa astepti pana la anul. Bineinteles ca sfaturile sunt absolut interpretabile si fiecare va cumpara exact ce isi doreste de Black Friday. 

 
Cum puteti cumpara in siguranta de Black Friday
 
Planifica-ti din timp "aventura Black Friday". Nu toate magazinele iti vor permite sa ai un semnal bun la telefonul mobil, astfel incat trebuie sa pui toate detaliile la punct inaintea desfasurarii de forte. 
 
In situatia in care te aventurezi dintr-un magazin in altul, pune-ti cumparaturile in portbagajul masinii. O sacosa plina cu jocuri video si camere digitale reprezinta o tinta fixa pentru hoti. Asigura-te ca ai suficient spatiu in automobil.
 
Ai grija la portofel. Daca ai posibilitatea, pastreaza-ti doar cardurile in buzunar. Inainte de a pleca de acasa, nu uita sa-ti faci niste copii xerox (sau sa fotografiezi) informatiile de pe carduri, pentru a le comunica bancii, in cazul unei intalniri nefericite cu infractorii care misuna prin magazine.
 
Asigura-te ca ai bateria incarcata la telefon. Tine-ti telefonul la indemana, pe vibratii, deoarece nu vei auzi tonul de apel, odata ce ai intrat in "marea de consumatori". 
 
Asigura-te ca ai destula benzina in rezervor, astfel incat sa nu ramai cu masina plina de cumparaturi in drum. Fereste-te de imbulzeala si persoanele isterice de la coada. Aceste sfaturi pentru vizitele in magazinele fizice ar putea parea usor "amuzante", dar sa nu uitam de ambuscadele care au loc uneori cu ocazia marilor reduceri. 

 
Sfaturi pentru consumatorii care prefera shoppingul online
 
Sa nu uitam ca shoppingul online se afla (inca!) intr-o faza incipienta. In trecut, multi utilizatori evitau sa cumpere ceva prin intermediul internetului, considerand ca mediul este prea nesigur. In prezent, tot mai multi consumatori profita de Black Friday chiar din fata calculatorului personal, desi inca mai au temeri legate de infractorii cibernetici, gata sa le "usureze" cardurile cu cateva mii de lei. 
 
Ce poti face? Cumpara de pe site-uri de incredere. Trebuie sa fii familiarizat cu respectivul magazin virtual. Specialistii ne indeamna sa evitam site-urile care au un design deplorabil. Asemenea domenii reflecta faptul ca proprietarul este un amator, care nu a investit in masuri de securitate. 
 
De asemenea, ai putea avea de a face, inevitabil, cu escrocii de pe internet, care realizeaza diverse site-uri, pentru a-i jefui pe clientii nestiutori. Un site bine realizat, cu un aspect si o implementare serioasa, iti ofera siguranta navigarii. Un alt element enervant este reprezentat de site-urile care "te tin captiv", nu iti mai permit sa iesi de pe paginile lor. Uneori, aici se ascund hackerii si cei care practica phishing-ul (furtul de informatii personale bancare). 
 
Foloseste site-uri care detin "cosuri de cumparaturi" securizate. Multi comercianti online iti ofera optiunea de a plati prin PayPal, Skrill, Google Checkout sau alt procesator tertial de plata. Furnizorul tau de carduri iti ofera o anumita securitate, in momentul in care iti folosesti contul pentru a cumpara produse in mediul online. Pentru a fi sigur ca te afli pe un site securizat, analizeaza adresa (contine "https", in loc de "http").
 
Fii precaut in privinta solicitarilor de informatii personale. Cererile primite prin email sunt, de cele mai multe ori, tentativele de phishing ale unor infractori. Nu te lasa pacalit de asemenea tentative de furt, nu accesa linkurile dubioase si ramai in alerta. Niciun vanzator nu iti va cere "din prima" CNP-ul sau alte informatii extrem de sensibile. Daca un site iti solicita asemenea detalii, inseamna ca te afli in fata unei inselatorii.
 
Nu folosi aceleasi parole pentru toate conturile. Din comoditate, suntem tentati sa folosim aceleasi parole pentru toate conturile si site-urile pe care le accesam. Ei bine, daca un hacker va "ghici" o parola, ii va fi foarte usor sa realizeze cumparaturi in contul tau. 
 
Fii precaut cand folosesti smartphone-ul pentru a face shopping online. Consumatorii care folosesc smartphone-urile sau tabletele pentru a-si achizitiona produsele dorite sunt victime sigure ale inselatoriilor cibernetice. Nu folosi retelele publice de wi-fi, deoarece sunt extrem de nesigure si prezinta numeroase vulnerabilitati in privinta sigurantei datelor personale ale utilizatorilor. 
 
Fereste-te de inselatoriile cibernetice de pe retelele sociale. Contul tau de email nu este singurul vizat de hackeri. Clientii sunt deseori tinte ale hotilor de pe Facebook si Twitter. Nu te increde in straini si mai ales, nu-i furniza nicio informatie personala.
 
Citeste recenziile despre produse si cei care le vand. Aici pot interveni cu un exemplu personal. De curand, am dorit sa achizitionez un smartphone Samsung. Dupa o cautare nu foarte elaborata, am descoperit un magazin care parea serios, situat "undeva pe Soseaua Stefan cel Mare". Eram pe punctul de a face achizitia, cand m-am gandit sa arunc o privire asupra ratingurilor acestui magazin. Ei bine, s-au dovedit a fi dezastruoase! Multe tepe, multe reclamatii si numeroase avertismente. In consecinta, am renuntat la ideea de a cumpara ceva de acolo. Norocul mi-a suras a doua oara, cand am descoperit un magazin excelent, cu recenzii pozitive, care nu m-a dezamagit. Una din cele mai bune modalitati prin care poti gasi site-uri online de incredere este sa te bazezi pe experientele celorlalti utilizatori. In prezent, nu doar produsele, ci si cei care le vand ajung in atentia consumatorilor, care ii avertizeaza rapid pe ceilalti. Google pune la dispozitia magazinelor online un sistem prin care cumparatorii le pot acorda calificative, in functie de seriozitatea demonstrata. Verificati "la sange" magazinul unde veti lasa, inevitabil, o anumita suma de bani, in schimbul unui produs. 
 
Cititi cu atentie termenii si conditiile site-ului. Intr-o situatie descrisa mai sus, in care cumperi de la un vanzator relativ necunoscut, este extrem de important sa citesti sectiunea de "Termeni si Conditii" a site-ului respectiv. Cauta dovezile de transparenta ale acestuia, informatiile despre serviciile oferite, modalitatile de plata, de livrare si politica de returnare a produselor. Daca acestea sunt redactate intr-o maniera profesionala, comerciantul este de buna credinta. Daca informatiile sunt neclare, prost scrise sau chiar lipsesc, indreapta-ti atentia spre alt site. 
 
Contacteaza direct magazinul respectiv. Cand ai dubii, nu-ti ramane decat sa suni la numarul afisat pe site-ul respectiv. Daca esti intampinat intr-o maniera politicoasa si ti se raspunde la intrebari, poti merge inainte cu achizitia. Daca la capatul liniei telefonice se gaseste o voce plictisita, obraznica sau evaziva, nu pierde vremea. Customer service-ul reprezinta unul din cele mai ignorate servicii ale unui site, desi are o importanta vitala. Daca ai o problema cu produsul achizitionat (se intampla si la case mai mari!), vei fi nevoit sa apelezi la echipa tehnica respectiva. Calitatea serviciului de asistenta a clientilor face diferenta dintre o achizitie de succes si una care iti va da batai de cap, pe banii tai. 
 
Shopping-ul online este ocolit in continuare de unii consumatori, in timp ce altii apeleaza in mod constant la internet, pentru a-si cumpara diverse lucruri. Cumparatorii din ambele tabere fac insa o greseala, fie ca vorbim de Black Friday sau o zi obisnuita de shopping. Nu exista niciun motiv intemeiat sa evitam achizitiile online si paranoia ne determina sa ramanem blocati in timp; cele mai multe magazine online sunt legitime si incearca sa faca un profit, ca si cele fizice. Pe de alta parte, nu trebuie sa devii prea comod in privinta shoppingului online; mai exact, sfatul specialistilor este sa pui siguranta inaintea "fiorului unei achizitii" care pare de vis. Ramai sceptic, tine cont de sfaturile privind un shopping sigur in mediul online si te vei bucura de produse ieftine, fara sa sacrifici siguranta informatiilor personale. 

 
Black Friday 2013 in Romania
 
Black Friday va avea loc in tara noastra atat in 22 noiembrie, cat si in 29 noiembrie, deoarece multe magazine au decis sa profite din plin de sezon. Potrivit blackfridayromania.net, printre magazinele cu produse IT, gadgeturi si multimedia care vor participa la Vinerea Neagra se numara evoMag, F64, Clickshop, Market Online, azerty, Emag, Interlink, Koyos, magazinultau.ro si altii.
 
Magazinele de fashion si-au anuntat, de asemenea, participarea la Black Friday 2013: T!naR, KurtMann, Originals, MyCloset, Miniprix, Fashion Days, StarShinerS, Military Shop, Quick 24, Zorile Store, dEpurtat, Matar, Boutique Mall, 3 Suisses, Fashion Agenda, Store Fashion, Ama Fashion, La Femme etc.
 
Site-urile de incaltaminte nu rateaza, de asemenea, un asemenea prilej: Originals.ro, Fshoes, Ecco Shoes, Otter si altii vor participa la Black Friday 2013.
 
In cazul retailerilor de electronice si electrocasnice, precum Altex, Domo si Flanco, reducerile sunt valabile doar in magazinele fizice, nu si in cele online.
 
Time24, TopCeas, WatchShop, Dasha, ChicBags sau The Bag Shop sunt alte site-uri care vor participa la Black Friday. 
 
Si cum nimic nu se compara cu o carte buna, Nemira, elefant.ro, Libris, Okian si BookCity si-au anuntat implicarea in Black Friday. 
 
Craciun, cadouri, copii. Toate aceste cuvinte rezoneaza si Noriel, Bebe Bliss, Best Kids, Nichiduta, DinoLand, 101 Jucarii si altii ofera reduceri de Black Friday 2013.
 
Site-urile de cadouri E-cadou, USBMania, FunGift.ro si Cadouridetop participa la Vinerea Neagra. In categoria "Produse cosmetice, bijuterii si accesorii", s-au inscris Divisima, Silverzone, Bio Cosmetics si MyLash. De asemenea, retailerul de mobile IKEA anunta reduceri de pana la 50% in perioada 29 noiembrie - 1 decembrie. 

Ultimele NOUTATI

Craciun low-cost: sfaturi geniale pentru cadouri si mese festive pe buget redus
Banii tai - sectiune de educatie financiara

Craciun low-cost: sfaturi geniale pentru cadouri si mese festive pe buget redus

today22 Dec. 2024
De ce nu trebuie sa pui gelatina in piftie cat timp zeama este fierbinte – greseala care o face tulbure
Reteta zilei

De ce nu trebuie sa pui gelatina in piftie cat timp zeama este fierbinte – greseala care o face tulbure

today22 Dec. 2024
Adevarul despre cheltuielile de sarbatori: ce nu-ti spune nimeni despre cum pierzi bani
Banii tai - sectiune de educatie financiara

Adevarul despre cheltuielile de sarbatori: ce nu-ti spune nimeni despre cum pierzi bani

today22 Dec. 2024
Cum sa faci fata presiunii financiare de sarbatori fara sa te afunzi in datorii
Banii tai - sectiune de educatie financiara

Cum sa faci fata presiunii financiare de sarbatori fara sa te afunzi in datorii

today22 Dec. 2024
De ce nu ar trebui sa pui stafide in cozonac prea devreme greseala care afecteaza textura
Reteta zilei

De ce nu ar trebui sa pui stafide in cozonac prea devreme greseala care afecteaza textura

today22 Dec. 2024
Munca la negru e in floare la firmele de curierat din Romania. Controale masive de la ITM, ploua cu amenzi
Companii

Munca la negru e in floare la firmele de curierat din Romania. Controale masive de la ITM, ploua cu amenzi

today22 Dec. 2024
Craciunul saraciei: cum sa te feresti de cheltuieli haotice in perioada sarbatorilor
Banii tai - sectiune de educatie financiara

Craciunul saraciei: cum sa te feresti de cheltuieli haotice in perioada sarbatorilor

today21 Dec. 2024
Craciunul inainte de 1989: cum petreceau romanii pe vremea lui Ceausescu?
Cultura generala

Craciunul inainte de 1989: cum petreceau romanii pe vremea lui Ceausescu?

today21 Dec. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special de mai jos?
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cuRegulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

Adevarul despre cheltuielile de sarbatori: ce nu-ti spune nimeni despre cum pierzi bani
Banii tai - sectiune de educatie...

Adevarul despre cheltuielile de sarbatori: ce nu-ti spune nimeni despre cum pierzi bani

today22 Dec. 2024
Cum sa faci fata presiunii financiare de sarbatori fara sa te afunzi in datorii
Banii tai - sectiune de educatie...

Cum sa faci fata presiunii financiare de sarbatori fara sa te afunzi in datorii

today22 Dec. 2024
De ce nu ar trebui sa pui stafide in cozonac prea devreme greseala care afecteaza textura
Reteta zilei

De ce nu ar trebui sa pui stafide in cozonac prea devreme greseala care afecteaza textura

today22 Dec. 2024
Munca la negru e in floare la firmele de curierat din Romania. Controale masive de la ITM, ploua cu amenzi
Companii

Munca la negru e in floare la firmele de curierat din Romania. Controale masive de la ITM, ploua cu amenzi

today22 Dec. 2024

Aboneaza-te la
Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole
despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare,
Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT
Raportul Special
"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016
x