Nu ma mai mira faptul ca politicienii de pe malurile Dambovitei se dau cu capul de tot ce le iese in cale si nu gasesc o rezolvare pentru problemele economice ale tarii. Dar cand vad acelasi comportament si la "verii" lor din Franta si Germania, doua state model, cel putin pentru noi romanii, parca ma apuca dezamagirea si vreau sa raman in Balcanii mei!
De la inceputul primaverii nebunia intrarii in incapacitate de plata a Greciei a bulversat toate economiile dezvoltate ale lumii. "Colac peste pupaza", a cazut si pleasca datoriilor suverane, o practica de indatorare a guvernelor pe care o credeam "made in Romania"!
Revizuirea fara schimbare, dar si schimbarea fara revizuire
Caragiale este mondial (nu in sensul lui Bercea), iar asta o demonstreaza chiar "consensul" de care dau dovada politicienii din Europa, scapati parca din "O scrisoare pierduta". Germania este de acord sa preia datoria Greciei, asa, din prietenie sau interes. Franta nu are cum sa fie mai prejos decat nemtii, orgoliul lor trebuind sa fie hranit. Deci, pun si ei conditii si se lungesc la discutii. Intre timp, pacientul Grecia, aproape ca nu mai are puls. Cand credeai ca s-a pus toata lumea de acord, hop si Finlanda, care, pe buna dreptate, spune: "eu sunt vrednica, nu vreau sa platesc prostiile si lenea altora"! Si uite asa, pacientul Grecia a mai ratat o masura de resuscitare si se indreapta incet si sigur catre morga.
Totusi, intr-un final (am rezerve ca acesta este finalul) cancelarul german, Angela Merkel, si presedintele francez, Nicolas Sarkozy, liderii celor mai mari economii din zona euro, s-au angajat duminica sa faca tot ce va fi necesar pentru consolidarea sectorului bancar european.
Ce inseamna asta? Recapitalizarea bancilor! Adica, infuzie de capital. Dar de unde capital, daca banca da din colt in colt sa caute bani, iar actionarii se tem de tot felul de crize si prefera sa stea cu banii la ciorap sau sa-i investeasca in alt ceva mai profitabil? Asa ca, singura solutie ramane statul. Adica de la fiecare contribuabil, pentru ca statul nu produce singur, ci ia de la fiecare om sau companie. Si atunci, de ce sa sustin eu un management defectuos al celor din sistemul bancar? Daca taranul vinde cartofii peste pretul tarabelor din piata, ramane cu marfa nevanduta. Si atunci, ce face? Da fuga la seful pietei sa ceara bani sau reduce pretul?
"Liderii europeni vor face ceea ce este necesar pentru a asigura recapitalizarea bancilor europene", a declarat cancelarul german Angela Merkel dupa discutiile de la Berlin cu presedintele francez Nicolas Sarkozy , in incercarea de a convinge investitorii ca au capacitatea de a opri criza datoriilor care agita pietele financiare.
Liderii celor mai mari tari din zona euro si-au declarat intentia de a mentine Grecia in zona euro si incearca sa ajunga la un consens pentru rezolvarea crizei care a adus euro la cel mai redus nivel din ianuarie fata de dolar.
Orice solutie de compromis ar putea fi pusa in dificultate in conditile in care guvernul din Slovacia incearca sa depaseasca opozitia din tara privind majorarea Facilitatii Europene de Stabilitate Financiara.
Recapitalizarea nu e o solutie
Reprezinta recapitalizarea o solutie la actuala criza? Raspuns scurt si sec: nu! O sustine chiar unul "de-ai lor", adica Frederic Oudea, directorul general al Societe Generale, una dintre cele mai mari banci din Franta, cu o puternica prezenta pe piata financiar-bancara din Grecia.
O recapitalizare a bancilor europene nu este necesara si nu va rezolva principala criza a increderii in capacitatea zonei euro de a gestiona criza datoriilor, a declarat vineri Frederic Oudea, directorul general al Societe Generale.
Solicitand liderilor din zona euro sa rezolve criza din Grecia "cat mai repede posibil", Frederic Oudea a afirmat, intr-un interviu, ca principala problema pentru banci nu o reprezinta capitalul, ci situatia lichiditatilor, deoarece increderea pe pietele de finantare s-a redus.
"Principala problema este o criza de incredere in datoria suverana ... Important este sa fie rezolvata criza din Grecia cat mai repede posibil si apoi sa fie reconstruita increderea in capacitatea fiecarei banci din Europa de a-si reduce datoria. Parerea mea .. este ca potentiala recapitalizare nu va rezolva problema increderii in datoria suverana", a apreciat seful SocGen.
Declaratiile sale vin dupa ce Comisia Europeana a inceput sa pregateasca un plan pentru statele membre ce vizeaza coordonarea recapitalizarii bancilor.
Oudea a reafirmat ca SocGen, ale carei actiuni si-au pierdut aproape jumatate din valoarea lor in ultimele trei luni, nu are nevoie de o majorare de capital. Seful SocGen a insistat ca planul de vanzare de active, de miliarde de euro, va fi suficient pentru a atenua temerile pietelor.
Ultimele NOUTATI
Dieta minimalista: cum sa mananci sanatos cu buget redus
Cum sa asortezi un lant din aur cu alte bijuterii de lux: secrete de stil pentru barbati
ANAF-ul a inceput sa taxeze averile nejustificate. Un roman nu a putut sa spuna de unde are 3,4 milioane lei
Partenerii nostri
Norme SSM pentru vizitatorii unei companii - ce demersuri vor face angajatorii?
Deducerea personala in 2025 - nivelul acesteia creste ca urmare a majorarii salariului minim
Suspendarea activitatii unei firme: Aspecte cheie de retinut
Tezaur 2025: Prima editie a programului debuteaza pe 13 ianuarie cu dobanzi de pana la 7,8% pe an
Este legal sa-ti fie fotografiat buletinul de catre politistii locali? Iata ce spune legea!
Acte necesare schimbare buletin
Sfaturi de baza pentru persoanele care vor sa deschida o afacere
Te-ar putea interesa si