ANALIZA: 7 vesti esentiale de pe frontul economiei europene
analizaeconomiebricchinabanca centrala europeanapiata
BRIC sau DRIC, se intreaba economia europeana. Ne pot salva tarile BRIC (Brazilia, Rusia, India, China)? China vrea sa ajute Europa, dar cu un pret! De ce concediaza banca japoneza Nomura 5% din personalul sucursalelor europene? Totodata, FMI avertizeaza ca investitorii sunt presati sa achizitioneze bunuri riscante in piata. Probabilitatea de 50% a unei crize in Europa ar fi rezonabila, spun analistii financiari.
Presiunea marcheaza intreg sistemul financiar - doua banci au apelat la Banca Centrala Europeana pentru a obtine finantare in dolari. In plan social, liderii europeni isi dau cu parerea si spun ca "crearea locurilor de munca" ar fi cea mai buna cale de evitare a crizei. Este acesta haosul dinaintea ordinii sau agitatia dinaintea furtunii?
1. Salvarea vine de la BRIC
Pe masura ce pietele europene se scofalcesc in fata crizei datoriilor din Zona Euro, China isi manifesta intentiile de a investi in Italia. De asemenea, Brazilia - membera a BRIC, ar putea achizitiona eurobonduri.
Sefa FMI, Christine Lagarde, a declarat ca ideea implicarii economiilor emergente in rascumpararea datoriilor europene este "un proiect interesant". Ministrul Finantelor din Brazilia, Guido Mantegna, a spus ca oficialii tarilor BRIC se vor intalni la Washington, inaintea sedintei FMI de saptamana viitoare, pentru a discuta aspectele intrajutorarii Europei.
Financial Times a anuntat luni ca oficialii italieni discuta cu China Investment Corp, care doreste sa cumpere bonduri italiene si sa realizeze investitii strategice in "Cizma". De asemenea, constatam ca 71% din rezervele Braziliei se gasesc in titluri nord americane si 18% in cele europene. Euro a pierdut teren in ultima vreme, in timp ce monede precum dolarul australian, respectiv canadian, s-au apreciat.
2. Japonezii pleaca din Europa - Nomura concediaza 5% din staff-ul european
Nomura concediaza 300 de oameni in Europa si 400 la nivel global, insemnand 5% din staff-ul bancii din Europa, Orientul Mijlociu si Africa (EMEA). Nomura dispune de un personal de 27.000 de angajati, dintre care 4.500 de Europa. Potrivit datelor Thomson Reuters, Nomura se situeaza in afara clasamentului celor 10 banci care intentioneaza sa realizeze fuziuni si achizitii in Europa. Nomura a refuzat sa comenteze informatiile.
3. Investitorii sunt presati sa achizitioneze bunuri riscante in piata - FMI
O cincime din respondentii unui sondaj FMI au declarat ca se asteapta la expuneri mai riscante ale portofoliilor de investitii pentru urmatorii 3 ani. Investitiile in pietele emergente reprezinta insa o cale de castig, fara a fi nevoie de asumarea unui risc excesiv.
Raportul Fondului Monetar International arata ca fondurile de stat detin 4,7 trilioane dolari in bunuri, in timp ce rezervele valutare internationale administreaza 10 trilioane de dolari. La un loc, cele doua fonduri insumeaza o patrime din bunurile manageriate de investitorii privati.
FMI apreciaza ca bunuri precum produse, imobiliare, infrastructura si fonduri de hedging au atras atentia investitorilor, dar deocamdata trendul de investitii este timid. In timp ce societatile de asigurare sunt obligate sa mentina bunurile administrate in siguranta, acestea ar putea deveni mai agresive cu restul portofoliului, investind mai puternic in pietele emergente mici sau bunuri alternative, spun oficialii Fondului.
4. China: Ajutam Europa, daca recunoaste caracterul complex al economiei chineze
In mare parte, mesajul chinezilor este simplu: Ajutam Europa, daca recunoaste statutul nostru de putere economica suprema. Premierul chinez Wen Jiabao a declarat voalat ca statul sau este pregatit sa ajute Europa, dar cu un pret...Europa trebuie sa recunoasca caracterul complex al economiei chineze. Wen a subliniat in cadrul unei reuniuni ca a discutat cu presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, manifestandu-si interesul de a investi bani in Europa.
"Recunoasterea Chinei ca economie complexa este un mod de recunoastere intre prieteni", a declarat Wen, mai mult sau mai putin plastic. Astfel, noul statut al economiei chineze in Europa ar conferi un tratament mai demn pentru bunurile "made in China", vandute pe batranul nostru continent. In acelasi discurs, Wen a declarat ca tarile occidentale trebuie sa se straduiasca sa rezolve criza datoriilor si sa protejeze investitorii straini.
Europa este cea mai mare piata de desfacere pentru China, acaparand 22% din exporturile asiaticilor - UNUL DIN PRINCIPALELE MOTIVE PENTRU CARE CHINA VREA SA NE SUSTINA. "Cea mai mare problema nu este legata de lichiditati", spune un oficial chinez. (Noi credeam altfel!). "Lumea este plina de lichiditati, exista trilioane de rezerve monetare administrate de guvernele din toata lumea. Acestea sunt pregatite sa investeasca, daca statele cu probleme reusesc sa implementeze masuri fiscale eficiente".
5. O probabilitate de 50% pentru o criza in Europa ar fi rezonabila
"Are Europa vointa politica de a gasi o solutie buna la criza? Europa dispune cu siguranta de capacitatea de a actiona", a declarat John Wadle, directorul diviziei de cercetare a bancilor regionale din cadrul Mirae Asset Management. Wadle considera ca bancile europene ar trebui sa fie TRANSPARENTE in privinta expunerilor la datoriile Greciei, altfel "de ce am avea incredere in acestea?".
Economistul intrevede o probabilitate de 20% ca Grecia sa intre in incapacitate de plata. "Bancile europene sunt afectate de dilutie, dar nu va asteptati la o criza de genul - Lehman Brothers -", spune Wadle. Grecia ar putea parasi zona euro, alaturi de Portugalia, Spania si Italia. Cat despre probabilitatea izbucnirii unei crize in Europa, Wadle situeaza procentul undeva la 50%. Rezonabil, mentioneaza acesta.
6. Solutia la criza occidentala: Crearea de locuri de munca
"Fara joburi, n-o sa obtinem nici macar cresterea anemica pe care ne-am propus-o pentru Europa", a declarat Sir Michael Rake, presedintele BT (British Telecom). "Pentru a avea parte de o cresterea a numarului locurilor de munca, companiile trebuie sa redevina increzatoare in viitor si asta necesita o implicare decisiva a politicului", spune Rake.
7. Alte doua banci au solicitat finantare in dolari de la Banca Centrala Europeana
Doua banci au abordat BCE pentru o finantare in dolari. Institutiile bancare au imprumutat in total 575 milioane de dolari. Imprumuturile in dolari fac parte dintr-o intelegere incheiata intre BCE si Rezerva Federala americana. In data de 17 august, o singura banca a imprumutat 500 milioane de dolari.