Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Crime, rapiri, tortura, abuzuri sexuale, productia de arme chimice, profituri din razboaie, instigare la violenta, discriminarea angajatilor, vanzarea si distributia de arme letale, poluarea apei, privatizarea resurselor de apa, munca infantila, distrugerea mediului inconjurator, toate aceste elemente par desprinse din scenariul unui film de Oscar.
Din pacate, delictele mentionate nu sunt rodul imaginatiei scenaristilor de la Hollywood, ci abuzuri impotriva umanitatii, practicate de unele din cele mai importante (si periculoase) companii din lume. Chiar daca eterna coruptie reprezinta o rutina in multe companii, urmatorii giganti nu s-au sfiit sa incalce drepturile omului, pentru a-si rotunji veniturile.
1. Companiile din industria tutunului - Big Tobacco este denumirea asociata industriei tutunului, analizata ca intreg. In aceasta sunt incadrati marii jucatori de pe piata - precum Altria Group, Reynolds American si Philip Morris International.
Producatorii si distribuitorii de tigari contribuie din plin la cauzele care conduc la moartea unui numar de 443.000 de americani in fiecare an. Sa spui ca Big Tobacco pretuieste viata altora ar fi o minciuna mai mare decat asocierea escrocului Bernie Madoff cu un filantrop.
Chiar daca campaniile anti-fumat si organizatiile precum The Truth si The Foundation for a Smokefree America au expus natura nociva a industriei tutunului, aceasta continua sa ramana un gigant financiar, chiar si in vremuri de criza.
Potrivit Forbes, in ciuda faptului ca Big Tobacco a fost supusa unor procese costisitoare, agentia de rating Standard & Poor's situeaza Altria Group si Philip Morris International in grupul companiilor in care merita sa investesti. Pana la urma, ce daca actiunile acestor companii contribuie la dependenta de tutun a 46 milioane de persoane din SUA? Bani sunt bani, nu-i asa?
2. Monsanto - Chiar daca denumirea MONSANTO provine din limbile spaniola si portugheza, insemnand "muntele sacru", nu exista nimic sfant in aceasta companie sau in modul in care trateaza Mama Natura si oamenii.
Monsanto, unul din marii producatori de ierbicide si seminte modificate genetic, sadeste frica in inimile a milioane de cetateni din toata lumea, de la fermieri la consumatori, doar prin simpla mentionare a numelui. Chiar daca site-ul Monsanto arata ca "singurii in masura sa explice semnificatia companiei Monsanto sunt fermierii", dovezile privind trecutul nefast al acesteia demonstreaza contrariul.
Dincolo de organismele modificate genetic, Monsanto a contribuit la pierderi semnificative de vieti omenesti. Cand te gandesti la chimicale criminale, iti vine in minte un singur element: AGENT ORANGE. "Agentul Portocaliu" a ucis numerosi civili in timpul Razboiului din Vietnam (perioada 1959-1975 - americanii au debarcat in anii '60). Monsanto a produs Agentul Portocaliu intre 1965 si 1969.
3. Nestle - O companie care produce dulciuri nu poate fi decat inocenta, am putea crede. Totusi, cand aceasta foloseste copii in campul muncii si obliga mamele sarace sa-i cumpere produsele (lapte tratat chimic), lucrurile se schimba drastic. De la un fel de "Mickey Mouse", Nestle devine "Boogeyman".
Nestle este unul din principalii cumparatori de cacao in Coasta de Fildes. Deloc de mirat, din moment ce tara amintita produce aproape jumatate din cantitatea totala de cacao din lume. Industria de cacao din Coasta de Fildes a fost condamnata pentru utilizarea copiilor la munca. Acest fapt nu a deranjat insa Nestle.
Modalitatea in care compania trateaza lucrurile nu se schimba nici in privinta copiilor - in calitatea lor de consumatori. Potrivit businesspundit.com, Nestle a stiut inca din 2005 de contaminarea chimica a unei formule alimentare utilizate in Italia, dar nu a luat nicio masura.
4. BP - BP a poluat Golful Mexic cu 200 milioane galoane de petrol (750 milioane litri). In plus, 11 angajati ai Deepwater Horizon au murit in timpul unei explozii, survenita la o unitate de forare. Inainte de aceasta drama, petrecuta in 2010, alti 30 muncitori ai BP au murit si 200 au fost raniti, in accidente de munca.
In toate cazurile, BP cunostea defectiunile echipamentelor, dar nu le-a remediat la timp. Potrivit statisticilor OSHA (Occupational Safety and Health Administration), BP a inregistrat aproape 800 de incalcari ale masurilor de siguranta a angajatilor.
5. DuPont - Exista companii care fabrica produse letale. Exista companii care fabrica arme. Exista companii care pun in pericol sanatatea publica si a mediului inconjurator. Si apoi exista companii care se incadreaza in toate categoriile de mai sus. Istoria urmatoarei marci este presarata cu infractiuni corporatiste si incalcari ale drepturilor omului.
DuPont a contribuit la dezvoltarea de substante explozive si agenti chimici. Cel mai mare producator de seminte a fost acuzat de manipularea legislatiei, in scopul dobandirii controlului asupra industriei alimentare, exact ca un copil care joaca Monopoly.
DuPont a pus in pericol sanatatea a numeroase comunitati, aruncand deseurile "te miri unde"; compania a primit unele din cele mai aspre sanctiuni din partea OSHA (Occupational Safety and Health Administration).
DuPont a demonstrat "cat" apreciaza drepturile omului, fiind cunoscuta pentru dezicerea de sindicate, exploatarea prizonierilor pentru munca si sustinerea unor regimuri represive.
Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.
Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special de mai jos?
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE
Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole
despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare,
Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special "E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"