ANALIZA: 2021, anul trecerii Romaniei la euro. E bine sau e rau ca mai ramanem la leu?
trecere euromoneda nationalaaafbreconomicti
Romanii sunt inca destul de confuzi cu privire la aderarea la moneda euro. Desi multi spera la un trai mai bun, experientele statelor care si-au schimbat moneda spun cu totul altceva. In cazul Greciei, traiul a devenit mult mai scump, Germania inca mai regreta trecerea de la marca nemteasca la moneda europeana, cel putin asta s-a vazut in ultimele sondaje facute in randul germanilor. Aceeasi parere o aveau si italieni si spaniolii dar si francezii. Multi dintre acestia doreau sa revina la moneda lor nationala. Si daca ne amintim bine, la un moment dat, grecii chiar amenintau ca se intorc la drahma daca nu sunt ajutati financiar de finantatorii mondiali pentru a iesi din impasul economic.
Daca vorbim de Romania, in cazul trecerii la euro, putem sa stam oarecum linistiti, pentru ca cel mai optimist termen pentru aceasta schimbare pare sa fie 2018, adica inca patru ani de acum vom avea leul nostru “greu”. Un sondaj intern realizat de Asociatia Analistilor Financiari Bancari din Romania arata ca tara noastra va intra in euro zona in 2021. In anii precedenti, termenul era prevazut pentru 2015, dar cu cat am avansat cu atat mai mult acest termen s-a decalat.
Acest termen vine si cu bune si cu rele pentru noi, iar toate au un singur lucru in comun, deocamdata: cursul valutar. Acesta este vazut ca fiind unul foarte stabil deocamdata, pe termen scurt, analistii vazand un curs de schimb, in decembrie al acestui an, de 4,45 de lei pentru un euro. In schimb pentru anul viitor, rata de schimb pare si a fi cu 5 bani mai mare, in defavoarea monedei nationale.
Cu toate acestea, multi vad o plaja de variatie a cursului destul de mare, undeva intre 4,10 si 4,70 de lei pentru un euro. Desi incadrarea euro la un 4,50 pare realista, este posibil ca aceasta realitatea financiara sa fie data peste cap de faptul ca anul viitor va fi unul electoral, iar promisiunile populiste vor lovi puternic in curs, mai ales daca BNR-ul va alege sa nu intervina de fiecare data, indirect, pentru a-l tine in frau.
Estimari in jos ale cresterii
Analistii financiar bancari sunt de parere ca vom avea o crestere economica mai mica decat cea estimata pana acum. Astfel ca daca, initial se preconiza un avans economic de 2,4% pentru anul viitor, specialistii bancari cred ca aceasta va fi de doar doua procente. Daca vom avea un avans de 2%, s-ar putea sa avem unele probleme economice, avand in vedere ca bugetul pentru anul viitor a fost facut si agreat cu oficialii FMI si BM, pe o prognoza de 2,2 procente.
Unii dintre analisti sunt mai rezervati si spun ca aceasta crestere economica va fi de 1,5 procente, in schimb, altii, mult mai optimisti vad Romania pe val, cu o majorare a PIB-ului de 3%.
Totul va tine, ca si in anii trecuti de exporturi dar si de anul agricol pe care-l vom avea si mai ales de absorbtia de fonduri europene. Deci, daca la capitolul fonduri europene nu stam bine deloc, in functie de cat de atractivi suntem pentru straini si cat de bun va fi Dumnezeu cu noi vom progresa ca piata economica.
Pe de alta parte, daca privim rata inflatiei prin ochii analistilor, vom vedea ca aceasta este estimata pentru decembrie 2014 la 3,1%, desi pentru ultima luna din acesta an se asteapta sa ajunga la o cota de doua procente.
Desi Romania are foarte multe probleme de nivel economic, una dintre cele mai mari pentru noi va fi reprezentata de miscorarea decalajului de dezvoltare dintre noi si statele mari precum cele care au fost o locomotiva economica pentru Europa in ultimii ani.